HIJS x DJ Mixturess – ODA (Original Dutch Americans)

Het gezwaai met de nationale driekleur en oranje schminken van je pasgeborenen heeft Nederland wederom niet naar een wereldtitel geholpen. HIJS heeft desalniettemin naast voetbal iets anders gevonden waar de oranje natie in de jaren ’70 van de vorige eeuw wellicht onverwachts in uit blijkt te blinken; sample materiaal voor een portie gruizige boombap leveren!

 

De pop, psychedelica en rock uit Nederland die gerenommeerd was in de tijd van wijde pijpen en druipsnorren blijkt de afgelopen jaren succesvol bronmateriaal geweest voor verschillende hip-hop producers. Bands als Kayak, Focus, Shocking Blue en Earth & Fire vormden in het afgelopen decennium inspiratie voor rappers van divers pluimage. Van J. Cole, Cam’ron en Lil’ Kim tot Tragedy Khadafi, Jay Electronica en Evidence, allemaal gingen ze aan de slag met door cratediggers gevonden materiaal dat ooit in Nederland opegnomen is. Alchemist blijkt bijzonder door deze platen geïnspireerd te zijn, maar DJ Premier was het vroegst bij, toen hij voor Jeru The Damaja’s klassieke album Wrath of the Math uit 1996, een sample van Q65’s cover van Get Out of My Life Woman opdook. Diezelfde track vormde vervolgens ook weer de basis voor het vorig jaar verschenen Czar Rafaeli van 7L & Esoteric met Inspectah Deck (oftewel CZARFACE).

 

Reden genoeg voor de HIJS redactie om eens contact op te nemen met DJ Mixturess. Zij ging met zowel de originele tracks als zij die er samples uit haalden aan de slag en zo werd ODA (Original Dutch Americans) geboren, een mixtape die een bijzonder geslaagde selectie rauwe tracks uit heden en verleden aan elkaar koppelt. Doe de knowledge, check ’m hier en respect the architects!

 

Artwork door Jaap van der Doelen