HIJS goes IDFA: Uprising: Hiphop & The L.A. Riots

Voor iedereen die hiphop in de vroege jaren 90 al volgde, zoals ondergetekende, was het Rodney King-incident op 2 maart 1991 een sleutelmoment. De in N.W.A.’s Fuck Tha Police (1988) en alle andere anti-politie nummers beschreven verhalen over politiegeweld, waren eindelijk op CNN en het Nederlandse nieuws te zien. De automobilist uit Los Angeles werd uit zijn auto gesleurd en door vier agenten 56 keer geslagen, veelvuldig ook op zijn hoofd. Een oplettende inwoner van een appartementencomplex tegenover de snelweg, pakte vliegensvlug zijn camera en filmde het mensonterende tafereel. Binnen een dag was het Rodney King-incident landelijk en zelfs wereldwijd nieuws.

Vlam in de pan
Ruim een jaar later, op 29 april 1992, stonden de agenten terecht. De hele wereld verwachtte een veroordeling, maar tot de grote ontsteltenis van ieder weldenkend mens werden de vier agenten volledig vrijgesproken. Nergens was de ontsteltenis groter dan in Rodney King’s eigen zwarte gemeenschap in South Central, Los Angeles. Massaal gingen de mensen de straat op om hun woede verbaal te uiten. De verbale woede sloeg niet veel later om in blinde vernielzucht; de L.A. Riots van 1992, die uiteindelijk drie volle dagen zouden woeden, waren begonnen.

In de documentaire laat regisseur Mark Ford veel betrokkenen aan het woord en toont hij de belangrijke rol van hiphop in de rellen aan. Hiphop was al een flink aantal jaren de spreekbuis van de zwarte onderklasse en het vier jaar oude nummer Fuck Tha Police was dan ook de soundtrack van de rellen. Op een intelligente manier belicht Ford veel aspecten van de situatie. Hij laat zien waar de wanhoop van de mensen vandaan komt, maar toont ook aan hoe zinloos het geweld tegen doorsnee blanke en Aziatische mensen was. Wat opvalt is dat jaren na dato de meeste rappers en andere betrokkenen die aan het woord komen nog steeds de rellen niet volledig veroordelen. De roofpartijen en het geweld waren misschien niet goed te praten, maar het was hard nodig om Amerika eens goed wakker te schudden, zo luidt de algemene consensus.

Uniek document
Met veel uniek beeldmateriaal en een objectieve stellingname van de regisseur, is Uprising: Hiphop & The L.A. Riots een ijzersterke documentaire. Ruim een half jaar na de rellen kwam Dr. Dre’s The Chronic uit, een album waarop de L.A. Riots een grote rol speelden. Ironisch genoeg was juist The Chronic het album dat gangsta rap naar de mainstream bracht. Hiphop & The L.A. Riots is essentieel kijkvoer voor iedere doorgewinterde hiphopliefhebber, maar ook voor de jongere hiphopfan die misschien niet eens van de rellen afweet. Een indrukwekkend geschiedenisdocument.

Uprising: Hip Hop & The LA Riots
Mark Ford (USA, 2012, 65 min.)
IDFA Competition for Music Documentary

15-11 22:30 Tuschinski 4
22-11 19:00 Melkweg
22-11 21:45 Bijlmer Parktheater
23-11 23:00 Munt 10
24-11 21:00 Melkweg

Kaarten zijn vanaf vandaag te koop

 

Geplaatst door bowie op 8 november 2012