HIJS Festival Highlights: Openair Frauenfeld

Openair Frauenfeld is een van de grootste hiphopfestivals van Europa en vindt elk jaar plaats aan de rand van het Zwitserse dorpje Frauenfeld, op een enorme paardenrenbaan. Oorspronkelijk is het een popfestival; zo stonden tot 2003 onder anderen Pink, Rammstein, Joe Cocker, Elton John en Anouk (!) op het podium. Tegenwoordig voert hiphop de boventoon. Verspreid over twee grote buitenpodia en een aantal tenten worden acts neergezet gedurende drie dagen. In het verleden was het zo dat een gunstig tijdschema ervoor zorgde dat bezoekers alle acts op de buitenpodia konden zien. Zo kregen de meeste acts een uur de tijd om te spelen en wisselde de organisatie continu van podium. Zodra er op het ene podium een act speelde, werd het andere podium omgebouwd voor de volgende act. Zo pendelden bezoekers op en neer tussen deze podia. Of dat dit jaar wederom het geval is, is nog niet duidelijk. 

 

In het verleden traden er supersterren op als 50 Cent, Kanye West, Drake en Eminem. Daarnaast stonden onder meer The Roots, Dilated Peoples, KRS-One, Curren$y, La Coka Nostra, A$AP Rocky en Mos Def er al eens op de planken.

 

Het nachtprogramma is zeer gevarieerd. Zo is er de Bacardi Dome, waar dance en urban elkaar afwisselen en is er het Talstation, waar in het verleden grootheden als DJ Premier, DJ Ca$h Money en DJ Scratch de bezoekers vermaakten. Dan is er ook nog de Siebenschläferbar, waar skihutmuziek wordt afgewisseld met house, hiphop en pop. Voor ieder wat wils in de nacht, overdag voornamelijk hiphop en reggae.

 


 

Bart van den Hout (26) uit Tilburg bezocht Openair Frauenfeld vorig jaar. Vrienden hadden de line-up van het festival op internet gezien. Met een groep van negen personen vertrok hij met een bus naar Zwitserland, wat volgens hem prima te doen was. “Navigatiesysteem aan en gaan. We hadden een aantal ervaren rijders in de groep, dus we hebben om de beurt gereden. Gelukkig reden we ‘s nachts, waardoor het rustig was op de weg. Met een gezond aantal pauzes is het een uurtje of zeven, acht rijden.”
De sfeer op het festivalterrein vond hij super:
“Mede door het mooie weer, denk ik. Er lopen verschillende soorten mensen van allerlei nationaliteiten rond, zowel jong als oud. Allemaal omdat ze van dezelfde muziek houden.” 
Over de genoemde opzet van het tijdschema is Van den Hout te spreken. “Het is makkelijk om tussen de twee grote podia te pendelen, ze staan vlak naast elkaar. Als je een act niet tof vindt, ga je naar de Reggae-tent, of naar de Bacardi Dome waar allerlei soorten muziek wordt gedraaid."
Het randprogramma vindt hij ook tof. “Afterparty’en kan tot het licht wordt, er is één tent waar de DJ’s 24 uur per dag blijven draaien. Muziekliefhebbers hebben er keuze genoeg. Ik heb er een heerlijk weekend gehad. Het festival ademt kwaliteit, zowel qua muziek als organisatie. Een aanrader voor elke hiphopliefhebber.”

 

Algemene info

Naam: Openair Frauenfeld
Waar: Grosse Allmend, Frauenfeld, Zwitserland
Data 2013: 12-13-14 juli, 2013 (Donderdag 11 juli: Pre-party in Welcome Tower tussen camping & festivalterrein)
Line-up 2013 (tot nu toe):
A Tribe Called Quest + Wu-Tang Clan + Run DMC + Snoop Lion + Jurassic 5 + Ryan Leslie + Psy 4 De La Rhyme + SEEED + Gentleman + Dizzee Rascal + A$AP Rocky + Tyler, The Creator + Earl Sweatshirt + Action Bronson + C2C + B.o.B. + Blumentopf + The Swiss Avengers + DMC + 2Chainz + Trey Songz + Ferris MC ft. DJ Stylewars + Kollegah & Farid Bang + Left Boy + Azealia Banks + Samy Deluxe (als Herr Sorge) + Manillio & band + Dendemann + Brooke Candy + OK Kid + MoTrip + Dezmond Dez + Chazuka
Prijzen: Voor een dagkaart betaal je 89 CHF (72 EUR), voor een heel weekend reken je 199 CHF(161 EUR) af.

 

Meer info: Website Openair Frauenfeld

 

Voor het HIJS Festivaloverzicht 2013 klik je hier.

Geplaatst door bowie op 12 april 2013