HIJS Festival Highlights: Dour Festival

Het Dour Festival (kortweg Dour) is een vierdaags muziekfestival dat zichzelf de naam ‘European Alternative Music Event’ heeft gegeven. Het vindt sinds 1989 jaarlijks plaats vlakbij het Waalse dorp Dour. De line-up bestaat uit alternatieve bands en artiesten uit uiteenlopende muziekgenres. Rond de 240 artiesten spelen gedurende vier dagen verspreid over zes à zeven podia. Het festival trekt zo’n 130.000 bezoekers en is daarmee na Rock Werchter en Pukkelpop het op twee na grootste festival van de Benelux. Nieuw dit jaar is dat Nederlandse bezoekers met de Dour Express naar het festival kunnen reizen. Een trein met feestwagons, bars en een uitgelaten sfeer zal mensen in onder andere Groningen, Zwolle en Amsterdam ophalen om gezamenlijk naar Wallonië af te reizen. Lekker makkelijk, dus.

 

Acts die al eens op een van de podia hebben gestaan tijdens het Dour Festival zijn: Wu-Tang Clan, Black Milk, EPMD, Roots Manuva, Dilated Peoples, Guilty Simpson, The Beatnuts, Ice Cube, Opgezwolle, RJD2, DJ Shadow, Dope D.O.D., Black Star, The Pharcyde, Pharoahe Monch, A-Trak en Saïan Supa Crew.

 

Roel Janssen reisde in 2009 met de auto af naar het zuiden van België om de sfeer op Dour te proeven. Wat maakt Dour zo’n geweldig festival volgens hem? “De relaxte sfeer en de grote variatie aan stijlen in het alternatieve muziekgenre. Doordat het dorp helemaal in het zuiden van België ligt tegen de Franse grens, heb je het gevoel dat je er echt even tussenuit bent. De sfeer is erg gemoedelijk. Er heerst een soort vakantievibe. De relaxte sfeer wordt soms alleen verstoord door een paar irritante Fransen die vanuit het niets ineens wat naar je roepen. Belgen vind ik uitstekend volk, maar de arrogantie en afstandelijkheid van veel Fransen trek ik minder. Gelukkig komen er veel verschillende mensen naar het festival: van hipsters tot hippies en van metalheads tot dubstepfreaks. De sfeer op Dour is erg losjes, wat natuurlijk ook mede veroorzaakt wordt door het enorme drank- en drugsgebruik van het publiek, haha.”

 

 

Volgens Roel is Dour uniek omdat het als festival nog een stuk alternatiever is dan bijvoorbeeld Pukkelpop, Lowlands en Rock Werchter. “De ontdekkingsgraad ligt net wat hoger dan bij veel andere festivals, omdat er ook veel onbekendere namen op de line-up staan uit zowel binnen- als buitenland. Ook het bescheiden aantal podia (zes) en de ticketprijzen (125 euro voor een combiticket inclusief camping) zijn vergeleken met bijvoorbeeld Lowlands vrij uniek. Daarnaast bestaat Dour dit jaar 25 jaar en is het festival gelukkig ook niet binnen een paar uur uitverkocht. Een trieste ontwikkeling die al jaren gaande is bij Lowlands.”
Het kamperen zou hij nu niet zo snel meer doen. “Ik zou nu eerder een hotel, pension of huisje opzoeken. Minder sfeervol maar wel wat luxer en vooral relaxter. Je wordt ook een dagje ouder. De camping was redelijk, niet meer en niet minder. Het was er vooral rumoerig en druk. Niet echt strak geregeld allemaal. Het grootste minpunt waren de enorme rijen bij de douches (waarvan er veel te weinig waren), die ook nog eens koud waren. Ook op het festivalterrein zelf waren niet alle dingen goed geregeld. Na een toiletbezoek kon ik niet eens mijn handen wassen, dat kan toch echt niet? Sinds dit jaar zijn er wel waterkranen bij de toiletten. Wat dat betreft lopen ze ver achter. Ook het eten vond ik in veel gevallen slecht. Een bak rijst met kip en groenten die gewoon in een laag water drijven, één drassige, ranzige bende. Ook het aanbod was niet zo gevarieerd. Lowlands is daarbij vergeleken een vijfsterrenrestaurant. Daar tegenover staat dan wel weer dat er een speciale biertent is, dat is natuurlijk wel een dikke pré op een Belgisch festival.”
Pop, rock, metal, hardcore, techno, dubstep, reggae, ska, soul, funk, het is allemaal op Dour te zien en te horen. Maar wat zijn de tofste hiphopshows die Roel heeft gezien tijdens zijn bezoek? “Ik vond Rahzel erg tof. Maar het meest memorabel was toch wel Fakkelbrigade, die toen net hun debuutalbum (
Colucci Era, red.) hadden uitgebracht. We stonden vooraan. Ze kwamen met zo’n explosieve en opzwepende show, heel erg strak en goed op elkaar ingespeeld.”
De line-up van dit jaar vindt Roel erg goed en gevarieerd. “Een van de sterkste line-ups van de laatste jaren. Ik zou eigenlijk moeten gaan. Ik zou zeker gaan kijken bij Action Bronson, Jurassic 5, Mark Lanegan, Apollo Brown & Guilty Simpson, Bonobo, Biohazard, And So I Watch You From Afar, Flying Lotus, Four Tet, Charles Bradley, La Coka Nostra, Lee Scratch Perry, Freddie Gibbs, Yeah Yeah Yeah’s, Tomahawk, Roni Size, The Herbaliser, Darkstar, Gold Panda, Trentemoller, Amon Tobin, Venetian Snares, DJ Yoda en Ultramagnetic MC’s. En uiteraard bij DJ Shadow en Wu-Tang Clan, want dat blijven helden, ondanks dat ze al jarenlang niets noemenswaardigs uit hebben gebracht. Naar Smashing Pumpkins zou ik alleen gaan om een lauwe pannenkoek naar de kale klets van Billy Corgan te gooien."
Of hij dit jaar naar Dour gaat weet Roel nog niet. “Het zat eigenlijk niet in de planning maar toen ik onlangs de line-up bekeek, werd ik toch wel behoorlijk enthousiast. Ik weet het dus nog niet, maar sluit het zeker niet uit.”

 

 

Iemand die nooit meer naar Dour gaat, is Jasper ‘MSeize’ Saman. Hij heeft weinig goede woorden over voor het festival. “Wat is er niet slecht aan Dour? Ten eerste de parkeergelegenheid. Dat bestond uit een paar modderveldjes. Er waren te weinig parkeerplaatsen en wegkomen lukte niet omdat de auto’s wegzakten. Wij hebben in het dorp geparkeerd en moesten daardoor langs een gevaarlijke weg naar het festival lopen. Vanaf de hoofdweg naar de ingang was een smal kasseienpad. Daar moesten niet alleen voetgangers overheen, maar ook auto’s. Dat werkte natuurlijk niet. Meteen nadat we binnen waren, begon het gedoe met de modder; je zakte er zo 20 à 30 centimeter in weg. We dachten dat het een klein stukje zou zijn maar dat bleek anders. Ik heb geen enkele plek op het hele terrein gezien waar je niet wegzakte in de modder. Er was gewoon geen enkele droge plek. Zelfs in de tenten kwam het water onder de vlonders vandaan.” 
Op de camping was het volgens Saman niet beter. “Alles en iedereen zakte weg in de modder. Ik was blij dat ik nog die avond naar huis kon. Af en toe kwamen er vrachtwagens het terrein op om wat modder op te zuigen maar dat was zinloos. Bovendien zorgde dat voor een rotte rioollucht en het is niet erg veilig om tussen een massa van dronken mensen te rijden.
Er was een klein hoekje met wat bankjes en biertafels. Maar met de hoeveelheid mensen op zo’n festival kon je zitten wel vergeten. Als je de hele dag rondloopt, is het af en toe wel fijn om even ergens te kunnen zitten. De catering was duur en zeer matig, iets wat ik van de Belgen niet gewend ben. De toiletten waren helemaal erg. Ze hadden enkel wat Dixi’s staan, met daarnaast grote pisbakken. Maar de afvoer daarvan was een slang die net achter een van de hekken alle zooi dumpte. Te ranzig voor woorden. Die zooi mengde dus weer met de modder en zo liep je als het ware gewoon door het riool. Het publiek gebruikt de tenten ook als pispaal, blijkbaar hoort dat bij de sfeer van dit festival en is de organisatie erop berekend. Ze hadden bouwhekken in krimpfolie ingepakt en die weer op de kant tegen de wanden van de tenten gezet. Dat kon alleen maar bedacht zijn om het tentzeil te beschermen. Maar goed, alles wat ook maar enigszins op een boom of muur leek, werd gebruikt als pispaal. Als je te lang stilstaat, zouden ze nog tegen de mensen aan pissen.
Security heb ik tijdens het festival niet gezien. Hier en daar een vrijwilliger, maar professionals waren er simpelweg niet. Het is ook nog een waardeloze beleving. Er is geen aandacht voor sfeer en aankleding. Ik had nog wel iets meer verwacht dan alleen muziek. Ze pleuren een zooi tenten op een veld, plees ernaast, hek eromheen en that’s it. Ik heb ook een verhaal gehoord dat het een keer wél droog was. Toen was het ruim 30 graden en was het terrein een stoffige zandvlakte. Omdat de toiletten toen overstroomden, ontstonden er modderpoeltjes van urine waarin mensen gingen mudsliden. Te ranzig en slecht voor de volksgezondheid. Kort gezegd: ik ben de hele dag van de ene verbazing in de andere gevallen en kon mijn ogen niet geloven. Vies, onveilig, slecht geproduceerd en ronduit schijt aan het publiek. Ik ga er voor geen goud terug. Ik ben zelf ook producent van events, dus ik kijk altijd erg kritisch naar hoe evenementen zijn opgezet. Dit was gewoon slecht, vies, gevaarlijk en onverantwoord. Dat het festival nog steeds bestaat, vind ik echt een wonder.”

 

 

Algemene info:

 

Naam: Dour Festival
Waar: Plaine de la Machine Feu, Dour, België
Data 2013: 18-19-20-21 juli 2013
Line-up 2013 (hiphop, tot nu toe):
Action Bronson + Wu-Tang Clan + Jurassic 5 + Riff Raff + Apollo Brown & Guilty Simpson + DJ Shadow + Flying Lotus + Freddie Gibbs + IAM + Iggy Azalea + LeFtO + La Coka Nostra + Oddisee (+ band) + Psy4 de la Rime + Ultramagnetic MC’s + Watsky

Prijzen: € 105,- (zonder camping) € 125,- (met camping)

 

Meer info: Website Dour

 

Voor het HIJS Festivaloverzicht 2013 klik je hier.

Geplaatst door bowie op 26 april 2013