HIJS Beatbattle: winnaar Stay Classy

Sinds 1991 luister ik al naar hiphop, maar ik heb eigenlijk nooit de intentie gehad om zelf eens wat te proberen, qua muziek maken. In 2009 kreeg ik ineens wél het idee om dat te gaan doen."
Hij schafte een Akai MPC500 aan omdat hij dat soort apparaten altijd linkte aan hiphopproducties. “Ik ben toen aan de slag gegaan en al snel raadde een vriend me aan om Ableton te gebruiken. In eerste instantie vond ik dat niets, want ik wilde uiteindelijk hiphopbeats maken en dan gebruik je natuurlijk een sampler, dacht ik. Al snel zag ik in dat Ableton zeker wel voordelen heeft ten opzichte van een sampler. Aangezien ik instrumentale beats maak, nog niet specifiek voor mc’s, vind ik het prettig om het geheel voor me te zien. Je probeert een beat interessant te houden met een bepaalde structuur, breaks, intro en dergelijke. Dan vind ik het prettig dat ik het overzicht heb. Heel af en toe stof ik die MPC nog wel eens af om er mee te pielen. Het blijft toch wel cool, maar wat mij betreft gewoon onpraktisch.”

 

Dit jaar hoop ik wat meer met mc’s te gaan doen. Dat is uiteindelijk de reden waarom ik hiphop zo tof vind: beats and rhymes. Sinds vorig jaar maak ik beats voor een internationaal beatmakerscollectief genaamd The Jazz Jousters. Daar is al een aantal mc’s bezig, misschien dat ik via hen wat voor elkaar kan krijgen. Ook heb ik regelmatig contact met een Poolse crew, NoName Kollectyf, waar ik al eens een remix voor heb gedaan. Daar kan in de nabije toekomst ook nog wat mee gebeuren, maar er is nog niks concreets.”

 

The Jazz Jousters brengen maandelijks een digitaal album uit met jazzy hiphop. Meestal instrumentaal, maar soms ook met een mc erbij. Elke maand wordt er een jazzartiest gekozen waarvan gesampled mag worden. Deze maand was dat de saxofonist Stanley Turrentine. Dat alles gebeurt onder het label Millennium Jazz Music, dat is opgezet door Dave ‘Gadget’ Lewis. Ik heb nooit serieuze ambities gehad om professioneel muziek te gaan maken en die zal ik ook nooit krijgen. Maar toen Dave Lewis mij vroeg om beats te gaan maken voor The Jousters, werd het toch iets meer dan alleen een tijdverdrijf.”
Is jazz dan ook de grote voorliefde van Stay Classy wat genres betreft? “Nee, eerlijk gezegd ben ik geen zware jazzfanaat. Ik ben vooral in jazz geïnteresseerd geraakt door de samples die gebruikt zijn in tracks van met name A Tribe Called Quest en Gang Starr. Sinds ik elke maand met een jazzartiest aan de slag moet, ben ik wel meer naar jazz gaan luisteren om me beter te kunnen oriënteren.”

 

Hij stuitte per toeval op de HIJS Beatbattle. “Praktisch alle hiphop gerelateerde sites die ik regelmatig check zijn niet-Nederlands. Toen ben ik eens dichter bij huis gaan kijken waardoor ik bij HIJS terechtkwam. Ik vind het toch wel belangrijk wat er in Nederland gebeurt qua hiphop. Meer dan Opgezwolle en Opgeduveld wist ik eigenlijk niet. Dingen zoals zo’n beatbattle zijn altijd interessant en leuk om aan mee te doen. Het is een uitstekend platform voor hiphop in Nederland. Je krijgt toch mensen aan het luisteren en je krijgt meer feedback. Bovendien zijn tips van iemand als DJ Optimus altijd welkom, natuurlijk.”
Naast de HIJS Beatbattle winnen is hij ook nog bezig met een EP, die eind maart moet verschijnen. “Ik hoop het rond die tijd gratis aan te kunnen bieden via Bandcamp. Sinds november ben ik er beats voor aan het maken. Binnenkort maak ik een selectie en die poets ik dan wat op. Het zal waarschijnlijk alleen uit instrumentals bestaan. Verder heb ik geen wilde plannen. Ik doe regelmatig mee in een Facebookgroep (The Beat Inn) waarin elke week een willekeurige track wordt gekozen waar je dan wat mee moet doen, Therapy Chops heet dat. En ik blijf uiteraard gewoon beats maken voor The Jazz Jousters.”

 

The Jazz Jousters hebben onlangs hun album Sugarcane uitgebracht (inclusief bijdragen van Stay Classy). De plaat is via deze link  te beluisteren!

Geplaatst door bowie op 12 februari 2014