HIJS Beatbattle: winnaar Funkovski

Beatmaker Professor Funkovski is al een aantal jaren serieus bezig met het maken van beats en je zou hem kunnen kennen van de collectieven Onafhankelijk en Robotix, beide uit Almere. Het maken van beats geniet de voorkeur maar onder de naam Chill Mill (later werd dit ook Professor Funkovski) was hij ook te horen als rapper. Hij zegt hier het volgende over: “Ik vind dat als je MC bent, je dat voor 100% moet doen. Door de jaren heen groeide m’n liefde voor beats meer en maakte ik een afweging. Dat wil niet zeggen dat ik af en toe het stof van m’n mic niet wil afblazen. Ik kan meer creativiteit kwijt in het maken van beats en ik word blijer van een sample chop dan van een punchline.”

 

Tussen 2001 en 2003 was Funkovski regelmatig in New York te vinden doordat zijn twee grote leermeesters Steve Drakeem en Chew Fu Phat daar woonachtig waren. In de States kon hij aan de slag als assistent producer bij 24hour MC en maakte hij beats voor o.a. Curtain en Troy Christ. Terug in Nederland maakt hij een remixalbum voor Millennium Miek.

 

De naam Funkovski roept de vraag op hoe belangrijk funk is voor de basis van zijn beats. “Funk, in bredere zin natuurlijk, is zeer belangrijk en zou voor elke hiphopproducer belangrijk moeten zijn. Ga dan wat anders maken… Funk is in theorie simpel, maar funky zijn is in praktijk best moeilijk. Het is een gevoel.”

 

Uit je reactie proef ik dat je die funk bij veel producers mist, of niet?
“Ieder doet z’n ding en wie ben ik… Maar ik vind wel dat het vaak de wat meer recht toe recht aan shit is dat de klok slaat en ook vaak hetzelfde. Veel gasten zitten ook te vaak op andermans stijl van beats maken te teren. Ik zeg niet dat ik mr. original ben of het uniekste wat er te krijgen is, maar mensen moeten wat meer experimenteren en wat meer naar zichzelf terug gaan. Dan komt er meer diversiteit op de wereld en ook meer gegronde funk.”

 

Hoe ga jij normaal gesproken te werk bij het maken van een beat?
“Dat is verschillend. In principe ben ik van het samplen. Dus ik kan met chops beginnen of soms een loop die ik aankleed of soms sla ik een beat die ik weer voorzie van samples die bij een andere track niet werkten. Ik laat ook soms een beat lopen en zet een plaat erbij op en opeens hoor je wat. Veel dingen moet je ook aan het toeval overlaten en niet te veel erbij nadenken. Shit werkt of het werkt niet, je gehoor is een goed gereedschap. Soms moet je jezelf kwaad maken om een chop of iets dergelijks toch in betere banen te leiden of wat in je hoofd zit er uit te krijgen, maar dat hoort erbij.”

 

Betekent dat voor jou dat je dan niet per se perfectionistisch bent? Hoe lang kun je met een beat bezig zijn?
“Kan heel snel zijn, als de basis er niet binnen een uur is dan skip ik die shit. Het moet naar mijn gevoel snel kloppen anders is het tijdverspilling. Als de basis er is, kan je hem polijsten en dan kan het een tijd duren tot een track af is. Meestal ben ik met meerdere tracks tegelijk bezig. Zo blijft je creativiteit flowen en ga je jezelf niet frustreren op één ding. Ik heb mezelf wel aangeleerd om sneller keuzes te maken anders blijf je aanklooien en zie je door de bomen het bos niet meer. Maar op de vraag perfectionistisch… Nee, niet echt, laat de boel maar de boel. Dat wil niet zeggen dat ik slordig of onverschillig ben. Een beetje imperfectie is goed, dat maakt het live.”

 

Digitaal of analoog?
“Digitaal omdat het betaalbaar is, maar m’n voorkeur is natuurlijk analoog. Helaas kunnen de digitale cijfers op m’n bankrekening analoog niet veroorloven. Maar mensen moeten zich er niet blind op staren. Het belangrijkste is wat je eruit haalt en dat is dope, wack of matig.”

 

Wat is je favoriete setup om mee te werken?
“Ik gebruik Logic op Mac en om te choppen ReCycle. Verder een saaie bio weed met een fles Zacapa, maar ijskoude pils is ook prima.”

 

En verder qua omstandigheden?
“Er zijn niet echt perfecte omstandigheden, het is belangrijk dat je een plek voor jezelf hebt en de rust. Ik maak geen betere of slechtere beats als ik ruzie met m’n vriendin heb ofzo. En als het niet werkt, zet ik mezelf op iets anders of gewoon niets, stilte is de wieg van elk geluid.”

 

Ben je gebonden aan een locatie of maakt dat juist totaal niet uit?
“In principe niet. Maar als ik een voorkeur mag hebben, dan doe ik het het liefst thuis. In je eigen vertrouwde omgeving ben je het meest jezelf en relaxed en dat is essentieel voor creativiteit.”

 

Hoe belangrijk vind jij beatbattles en het meedoen hieraan?
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik voor de fun heb meegedaan. En meteen bingo… Toen begon het pas te dagen dat het natuurlijk een dope platform is om je shit op te presenteren. Ik vind het een heel dope initiatief van HIJS en jullie krijgen dikke props van me.”

 

Ga je nu meer actief meedoen aan andere battles?
“Dat is grappig dat je dat vraagt. Ja. Ik doe nu wekelijks mee bij Stones Throw en krijg veel props. Ik kan veel mensen aanraden om mee te doen. Je dwingt jezelf sneller knopen door te hakken en je ballen op tafel te gooien.”

 

Dan even naar je inzending waarmee je gewonnen hebt, vertel daar eens over.
“Het is naar mijn idee een funky track. Een dope sample van volgens mij een comedy library album die een beetje krom loopt, maar wordt opgevangen door gechopte hi-hats waardoor het begint te rollen, aangevuld door een goed gesampelde kick en snare die er goed bij passen. Funky, uplifting en rauw. Maar best basic en dat was ook het enige punt van kritiek.”

 

Ten slotte. Waar ben jij concreet mee bezig en waar ligt je focus de komende tijd op?
“Ik ben bezig met een instrumentaal album met Mandroid en lever wat beats voor een nieuw album van Millennium Miek. Verder wil ik een EP maken met diverse MC’s. Ik zit ook nog te klooien met Drakeem met analoge synths en beats.”

 

Wat komt er als eerste concreet aan? Durf je daar wat over te zeggen?
“Als creatief persoon ben je natuurlijk een beetje gehandicapt als het gaat om plannen maken en rationaliteit, maar ik denk dat het instrumentale album met Mandroid het eerst van de lopende band komt. Nu ik dit gezegd heb, moet ik wel natuurlijk haha.

 

Meer info over de HIJS Beatbattle is te vinden via deze link.

Geplaatst door bowie op 26 november 2013