HIJS Beatbattle: jurylid Presto

Je hebt nog twee dagen om je in te schrijven voor de beatbattle van de maand juli. De inzendingen van deze maand worden beoordeeld door Presto die zichzelf als volgt omschrijft: “Ik ben een (hiphop)producer, kind van 80s cartoons, vinyl en cassettebandjes, geschoold door Yo MTV Raps en Villa 65 en ben begonnen met beats maken op een MPC60 met vijf seconden sample-tijd en diskettes. Tegenwoordig ben ik een Maschine junkie met een goed gevulde Soundcloud. www.bagoftrix.nl is de thuisbasis, BCE de extended fam. (een collectief producers en liefhebbers van alles wat producers bezighoudt, www.bcescapades.com).”

Presto is zich bewust van het feit dat iedere producer een startpunt nodig heeft om zich te ontwikkelen en staat altijd open om nieuw talent te checken. Dit is dan ook de voornaamste reden om als jurylid een bijdrage te leveren aan de Beatbattle. “Ik heb het altijd tof gevonden om nieuw talent en muziek te horen, te ontdekken en mijn waardering te tonen. Ook vind ik dat we altijd al ontzettend veel talent op het gebied van beats hebben gehad in Nederland. Daarnaast zijn we allemaal ergens begonnen; de huidige top qua Nederlandse producers zijn allemaal ergens op een site, forum of contest begonnen en hebben zo cruciale connecties opgedaan en exposure gekregen.”

Is het niveau op producersvlak te laag of juist hoog in eigen land?
“We hebben ontzettend veel talent in Nederland. Ook vind ik dat we in de afgelopen jaren veel meer progressie hebben geboekt op producersvlak dan qua mc’ing. En als je kijkt naar de grotere producties/hits, zijn producers vaker echt aan het produceren, niet alleen meer een beatje aan het leveren. Er worden echt songs gemaakt. Producers worden ook steeds diverser, ze maken niet alleen maar één stijl of één genre, maar experimenteren en combineren. En weten ze dat te koppelen aan goed dj-werk, sky’s the limit. Dat producers ook steeds meer worden gezien als artiesten op zich is een geweldige ontwikkeling. Ik kreeg geloof ik een paar jaar terug dezelfde vraag en toen gaf ik dit ook al aan naar aanleiding van het talent dat ik op beatbattles zag en hoorde, heel dope om te zien dat die stijgende lijn doorzet.”

De catalogus aan Presto-producties is er een die er mag zijn en binnenkort verder wordt uitgebreid.
“Er komen tracks aan op albums van Engel, Muneshine (Canadese mc) en een beat compilatie voor BCE. Verder drop ik zo nu en dan een remix of tracks onder eigen naam en werk ik aan een EP (zonder rappers/vocalisten). Een Arbeider’s Klasse 2 staat niet in de planning, maar sluit ik niet uit.”

Nu alle inzendingen voor de maand juli binnen zijn, rest natuurlijk de belangrijke vraag waar Presto op gaat letten.
“In eerste instantie let ik eigenlijk nergens op, ik luister er gewoon naar zoals je naar muziek luistert, je voelt het of je voelt het niet. Daarna komen pas de details en moet ik onderscheid gaan maken. Mix, samplekeuze, originaliteit, arrangement, the usual suspects. Maar het belangrijkste is toch die eerste indruk.”

Mee doen aan de  Beatbattle? Check dan snel de volgende link

 

Geplaatst door bowie op 24 juli 2013