HIJS Beatbattle: jurylid Inf

Infinite, Infomanic, Infonet en zo kunnen we eigenlijk nog wel even doorgaan met bijnamen van deze Nederlandse producer. Maar produceren doet hij onder de naam Inf. Je kunt hem kennen van zijn eigen instrumentale album The Go Round en albums die hij maakte met Kapabel en per.Ceptie. Of zoals hij het zelf zegt: “Inf is een producer uit Utrecht, getekend door een Amerikaans label (Beats Broke, red.) waarvan je zeker het album The Go Round cadeau moet doen aan je draagmoeder, schoonzus of stiefoma.”

 

Inf zal de inzendingen van juni gaan beoordelen. “Nu klink ik misschien heel oud, maar vroeger heb ik altijd meegedaan aan de eerste beatbattles op het forum van HIJS. Ongezouten feedback krijgen op je beats is heel goed, vooral van mensen die je niet goed kent. Ik ben van mening dat je meer hebt aan een schop onder je kont dan aan een veer in je reet.”

 

Wat is volgens hem de staat van hiphopproducers in Nederland op dit moment? “Het niveau van de top is erg hoog. Tijd van zomaar wat aanklooien op zolderkamertjes is voorbij. Er wordt meer energie en geld gestoken in mixages en mastering. Muzieksoft- en hardware is ook gebruiksvriendelijker geworden. Daarbij is is het erg makkelijk om informatie op te zoeken op internet, bijvoorbeeld op YouTube of fora. Ik denk dat een combinatie van deze factoren ervoor zorgt dat Nederland goed meekomt met de rest van de wereld, wat productie betreft.”

 

Zelf is Inf op dit moment bezig met zijn tweede instrumentale album. “Het zal Music for Crime Scenes gaan heten en het komt na de zomer uit via Beats Broke. Voor deze plaat heb ik de samples losgelaten en ben ik bezig gegaan met echte instrumenten. Daarnaast ben ik bezig met een remixalbum voor een Amerikaanse Rhodes documentaire (met onder anderen Bob James, Ray Manzarek, Quincy Jones, George Duke en Ramsey Lewis) en in de loop van het jaar komt een album uit dat ik voor Royal With Cheese heb geproduceerd. Dat is echt een ouderwets hiphop knutselalbum met vuige samples, ongepolijste verses en een hoog ‘hate it or love it’-gehalte.
Bij het jureren van de inzendingen voor de HIJS Beatbattle ga ik vooral letten op sound en of het mij kriebelt. Geen samples die we al decennia kennen, geen virtual instruments die plat klinken, geen dertien-in-een-dozijn klinkende beats die van Jan en alleman zouden kunnen zijn. Originaliteit is het belangrijkst.”

 

Inschrijven voor de HIJS Beatbattle van juni kan via de Dropzone. Voor meer informatie kun je terecht op de pagina van de HIJS Beatbattle.

Geplaatst door bowie op 3 juni 2013