HIJS Beatbattle: jurylid Arts the Beatdoctor

Arts The Beatdoctor is inmiddels al 13 jaar bezig met produceren. In 2006 bracht hij zijn eerste solo-release uit en sindsdien heeft hij diverse instrumentale hiphop uitgebracht waarbij hij o.a. samenwerkte met Pete Philly, The Proov en Skiggy Rapz. Met het producerscollectief The Q4 (Arts The Beatdoctor, Sense en STW) bracht hij in 2010 twee platen uit. Na deze releases heeft hij voor een andere koers gekozen en is zijn muziek moeilijker binnen een genre te plaatsen. Hij omschrijft zijn muziek als een mix tussen Beats, Bass Music en Electronic. “Het is in ieder geval wat harder, wat minder laidback dan m’n oudere werk”, aldus Arts. Zijn laatste wapenfeit is de Lazy Thunder EP, die beschikbaar is op zowel vinyl als de digitale kanalen.

 

Arts The Beatdoctor deed in het verleden ook veel mee aan beatbattles en wist o.a. een editie op HIJS te winnen. Via deze battle leerde hij Inf kennen (inmiddels ex-buurman en labelgenoot op het Amerikaanse label Beats Broke).

 

Wat voor rol hebben dit soort battles in jouw carrière gehad?

Het leert je het maximale uit jezelf halen binnen een bepaalde context en binnen een deadline. Eigenlijk precies dingen die ik gebruik voor mijn opdrachtwerk. Ik doe op het moment niet meer aan battles mee omdat ik juist aan het perfectioneren van tracks veel waarde hecht.”

 

Waarom moet iemand wel en juist niet meedoen aan een beatbattle?

Ik denk dat beatbattles perfect zijn om je skills aan te scherpen. Dat competitieve aspect brengt bij sommige mensen een hoop creativiteit naar boven. En ik denk dat je niet moet meedoen als je te veel waarde hecht aan uitslagen van beatbattles. Er kan er maar 1 de winnaar zijn!”

 

Waar ben jij op dit moment mee bezig?

Ik heb dus net mijn plaat Lazy Thunder uitgebracht (hier te luisteren en kopen, zowel op vinyl als digitaal). Daar rondom lopen nog wat dingen, ik speel nog een paar shows dit jaar (22 nov. Bibelot Dordrecht en 29 nov. DOKA Amsterdam). Inmiddels ben ik bezig met nieuw werk en met het ontwikkelen van een nieuwe show. Ik kan er nog weinig over verklappen, vooral omdat ik het zelf nog niet weet, maar het wordt een concept dat verder bouwt op m’n huidige show; vrijheid en improvisatie met elektronische middelen zal dus het uitgangspunt zijn. In 2014 zal het blijken.”

 

Waar moeten de deelnemers op letten om bij jou in de smaak te vallen? Met andere woorden waar ga je op letten?

Vorm en inhoud. Dat is meteen alles, haha. Ik ben, misschien meer dan andere beat guys, wel erg gefocust op muzikale inhoud. Compositie, arrangement. Dus als je daar hard in door kan gaan en het dan ook nog stevig kan mixen, dan zit het wel goed.”

 

Muziek van Arts The Beatdoctor horen? Check dan zijn Soundcloud-pagina.  

Meer info over de HIJS Beatbattle (inschrijvingen, vorige winnaars, prijzen etc.) is te vinden op deze pagina.

Geplaatst door bowie op 24 oktober 2013