HIJS Beatbattle; interview Jengi Beats

First things first, waarom heet de beat Frozen Chicken?
“Dat is misschien heel raar, maar alles wat ik maak gebeurt in combinatie met iets dat ik eet of iets dat ik drink. En toen ik met deze beat bezig was, was ik tussendoor een kipgerecht aan het maken, maar de kip was helemaal bevroren. Op mijn soundcloud staan ook namen als Koffie & Noodles, wat trouwens een best wel lekkere combinatie is.”

Hoe voelt het winnen van de HIJS Beatbattle?
“Heel motiverend! Sinds ik hoorde dat ik gewonnen had, ben ik echt weer hard aan het werk gegaan. Ik wil echt nu al weer veel beter zijn, Frozen Chicken is al weer anderhalve maand oud en ik weet dat het veel beter kan. Vooral op het gebied van mixen kan het allemaal nog veel voller. Niet zozeer qua instrumenten en partijen, maar de sounds mogen van mij nog wel dikker.”

Waarom heb je mee gedaan aan de beatbattle?
“Natuurlijk om te winnen hè, maar niet alleen dat. Ik ben zelf wel heel kritisch over mijn eigen werk, maar tegelijkertijd weet ik niet wat anderen van mijn beats vinden, dus dit was een mooi moment om daar achter te komen. Toen ik hoorde dat ik gewonnen had, was dat voor mij ook een bevestiging dat ik het kan, weet je wel. Ook de positieve reacties en de feedback van Inf zijn voor mij heel waardevol.”

Wat vind je van de feedback die je hebt gekregen van Inf?
“Ik was het er eigenlijk wel mee eens. Toen ik er op ben gaan letten, hoorde ik dat er inderdaad teveel sub (laag) in mijn kickdrum zit, en zo’n kick hoor je niet op elke speaker, dus dan mist er bas in het hoog. Zelf probeer ik nu mijn beats terug te luisteren via koptelefoon, iPod of laptop, eigenlijk alles waar ik maar muziek op kan luisteren en vervolgens probeer ik dat weer mee te nemen in mijn mix. Wat ik wel altijd doe, is mijn beats twee weken op soundcloud laten staan en er daarna pas weer mee aan de slag gaan. Misschien klinkt dat heel raar, maar de beat moet twee weken oud zijn. Dan moet ik weer een beetje wennen aan de beat en dan hoor ik mijn eigen fouten beter.”

Heb je bepaalde voorbeelden, producers waar jij echt tegen opkijkt?
“Ik vind het moeilijk om iemand te noemen, maar ik denk DJ Premier. Die basic old-school beats van hem spreken mij heel erg aan, gewoon alleen drums, een sample en bassline. Toen ik dat hoorde, begon het wel tot mij door te dringen dat ik dat ook wilde maken.”

Hoe ben je eigenlijk begonnen met beats maken?
“Mijn vader werkt heel veel met Apple en op mijn 13e ondekte ik het programma Garageband, daar is het voor mij allemaal begonnen. Vervolgens heb ik heel even met Ableton gewerkt, maar dat gaf mij niet heel veel voordelen ten opzichte ven Garageband. Uiteindelijk ben ik bij Logic uitgekomen, ik hoorde daar veel goede verhalen over en nu werk ik sinds anderhalf jaar alleen nog maar in Logic.”

Hoe selecteer jij een sample, en hoe ga je verder te werk?
“Het liefst een hele slome sample, hij mag niet te druk zijn, anders kan ik er alleen nog maar drums onder zetten en dan ben ik klaar. Ik wil wel wat meer kunnen toevoegen. Als ik nu een sample vind, dan ga ik de BPM (snelheid) uitzoeken, dan ga ik de sample flextimen (rechtrekken) en vervolgens zoek ik de grondtoon van de sample. Daar bouw ik de rest van mijn nummer omheen, maar daarbij moet ik wel eerlijk zeggen dat dat een jaar geleden een heel ander verhaal was. Niet normaal als ik me bedenk hoe zeer ik me in korte tijd ontwikkeld heb, haha.”

Waar ben je mee bezig op dit moment?
“Ik maak af en toe beats voor mensen uit mijn klas, ik zit op de Nederlandse Popacademie in Utrecht. En ik ga de komende maanden ook samenwerken met Stomp, dat is een rapper uit de groep Aaumffie. Daarnaast ben ik met mijn broer Bing sinds een maand bezig met een klein bedrijf. Het heet Koninkrijk Van Muziek (KVM). Wij verkopen t-shirts en crewnecks. En eind augustus breng ik een beat-tape uit op mijn soundcloud.

meer weten over Jengi Beats & Koninkrijk Van Muziek?

Soundcloud
Twitter
Facebook

Geplaatst door bowie op 11 juli 2013