Hidden Village: “Als je naar jezelf kijkt, ga je ook niet op anderen lijken.”

“Wij willen die rappers zijn waarnaar je kunt opkijken.” Een citaat dat uit ieders mond van de achtkoppige hiphopformatie Hidden Village had kunnen komen. Ook al zijn ze pas een half jaar bezig en is de oudste pas 22 jaar, deze Tilburgse jongens hebben een duidelijke visie: het groot aanpakken.

Helemaal links in de hoek van het Ladybird Skatepark in de cultuurfabriek Hall of Fame in Tilburg is het kleine kantoortje gevestigd van Max de Beijer. Hij is de oprichter van To The Max en door de leden van Hidden Village benoemd tot ‘onofficiële’ manager van de groep. Het is een kleine ruimte, het is er warm en nou niet bepaald ultramodern. Maar het is wel een plek die veel betekent voor de groep. Het is de plek waar de drie rappers en vijf producers samenkomen om te schrijven, om te chillen en om ideeën uit te wisselen.

Hidden-Village-2V.l.n.r.: Wakeem, T.Dutty, Alex Megas, DYJU, Yung Amadeus, Kringili & Dwinna. Ontbrekend: ATLouis

Na een minuut of 20 staat het kantoortje behoorlijk vol. Adje klinkt op de achtergrond, verstoord door het geluid van rollende skateboarden. Er missen er nog twee van de groep, maar er wordt besloten toch maar te beginnen. Bij de aankondiging dat er foto’s worden gemaakt tijdens het interview ontstaat er reuring. De een wil zijn jas terug ‘want dat staat beter’, terwijl de ander zich verschuilt achter de rug van zijn vriend. Zo op het eerste gezicht lijken ze even meer op een stel ijdeltuiten dan op echte rappers. Maar niets is minder waar. Dit zijn acht Tilburgse jongens met grote dromen en veel ambitie. Acht jongens die er hard voor werken om die dromen uit te laten komen en die erin geloven. “Nu wil ik echt iets bereiken met muziek”, aldus producer Yureck Ngbale, artiestennaam DYJU.

“WOO HAH! was een droom die uitkwam.”

Ook al kennen de jongens elkaar al langer, pas sinds een half jaar zijn ze samen muziek gaan maken. Rapper Gillian Landbrug, alias Kringili, begon alleen bij het lokale jongerencentrum The DiZz met muziek maken. Totdat hij zijn vrienden een keer allemaal bij elkaar riep. “Ik hoorde van Tyrone (Klas, a.k.a. T. Dutty) dat hij op straat freestylde. Mensen zeiden dat het hard was, dus heb ik hem een keertje aangesproken en gevraagd of hij samen wilde tapen. Van Placido (Joaquim, artiestennaam Wakeem) wist ik ook dat hij aan het rappen en schrijven was en vroeg hem erbij. Met zijn drieën hebben we later meegedaan aan To The Max – Talent On Stage. Daar raakten we onder de indruk van elkaar dus zijn we gaan praten. We dachten van: hé, Tyrone heeft een producer, ik heb een producer, Placido nog niet echt, maar we kennen wel nog andere gasten die beats maken. Op die manier kwam Alexander (de Boer, alias Alex Megas) erbij, met zijn 18 jaar is hij de jongste van de groep. Later werden daar nog producers Amadu (Delfina, die optreedt onder de naam Yung Amadeus) en Yureck aan toegevoegd. Ook de twee leden die nu ontbreken, Dwight Pinas, Dwinna genoemd, en August Struijk, alias Atlouis, zijn er later bij gekomen. Zo is Hidden Village geworden tot wat het nu is.”

De naam is ontstaan doordat Placido ooit een verse maakte waarin hij Hidden Village noemde, en dat bleef hangen. Verder legt hij uit: “Tilburg is qua hiphop op dit moment niet echt een naam op zich. Als je kijkt naar Amsterdam, Rotterdam of andere steden, dan hebben die rappers waar je naar kunt opkijken. Wij willen dat zijn voor Tilburg.” Een helder doel en drie weken geleden is er een goed begin gemaakt toen de hiphopformatie op WOO HAH! stond. Bij het bereiken van dit onderwerp leeft het enthousiasme in de groep op en klinkt vrijwel meteen geroep. “Dat was echt een droom die uitkwam”, overstemt Tyrone de rest. Van de andere kant van de ruimte klinkt de stem van producer Amadu. “Het was echt heel hard.” En ondanks de 36 graden die het kwik die dag aangaf, was er volgens hen niks te merken van de hitte. Natte handdoeken werden gebruikt voor afkoeling en het publiek ging uit zijn dak. Het was een dag waarop ze zich artiest konden voelen en meemaakten hoe hun toekomstige leven er misschien wel uitziet. Producer Alexander: “De hele dag kon je gewoon backstage, kon je goed eten en zag je alle grote artiesten. Big Sean zat gewoon in een kamertje naast ons.”

“Het ligt nu aan onszelf of we het halen of niet.”

Mundial, het Tilburgse wereldmuziekfestival waar ze de week ervoor stonden, was een ander verhaal. Al heeft de groep er wel van genoten. Tyrone: “Mundial is veel rustiger. Maar ik vond het dope dat we voor een doelgroep stonden die niet onze doelgroep is. Ik vond het een leuke ervaring om te kijken hoe dat was, en ze gingen gewoon goed mee.” Mede-rapper Placido vult aan: “Ze vroegen zelfs om een extra track, dat is altijd een goed teken.” Alexander is het er helemaal mee eens en vertelt dat je van het Mundial-publiek niet hetzelfde kunt verwachten als van de mensen op WOO HAH!. “Het is een andere doelgroep, maar ondanks dat denk ik dat we ze aardig bereikt hebben.” Placido klinkt stellig als hij zegt dat hij door de afgelopen twee weken is gaan beseffen dat hier iets in zit: “Als we er tijd en moeite in stoppen, weet ik 100 procent zeker dat dit gaat lukken. Het ligt nu aan onszelf of we het halen of niet.”

Hidden-Village-5

Dromen voor volgende festivals zijn er genoeg. Een lachende Yureck noemt Coachella. Een wat realistischere Amadu noemt Appelsap. Placido houdt het dichter bij huis en zou graag op Definitie van Hiphop in hun thuisstad staan. “Eigenlijk wil ik op elk festival staan dat in Tilburg of omstreken is, want ik wil gewoon mijn eigen stad representen.” Maar voordat er serieus aan volgende festivals gedacht wordt, moet er eerst gefocust worden op de EP. Die komt waarschijnlijk begin 2016 uit.

“Voor deze EP hebben we niemand nodig.”

Een EP die verfrissend moet worden. “Moderne teksten op moderne beats”, vertelt Gillian. Het wordt een diverse plaat met zowel turn up tracks als rustige nummers. Placido: “We zijn alle drie heel verschillende rappers, dus dat hoor je ook terug in de nummers.” Volgens Yureck geldt voor de muziek hetzelfde: “Mijn beats zijn meer R&B, meer jaren 90. Alexander is meer van de new skool.” Tyrone wordt geïnspireerd door grime wat je volgens hem ook terug hoort. “Je kunt het horen in al onze flows; de beats, het tempo.” Daarnaast worden de jongens, zowel tekstueel als muzikaal, door alles geïnspireerd. “Je gaat gewoon een beetje met je hoofd bewegen, dan hoor je vanzelf iets waar je wat mee kunt”, vertelt Yureck terwijl hij met zijn hoofd van links naar rechts beweegt en zo zijn uitspraak kracht bij zet. Zijn collega-producer Alexander legt uit dat hij ook veel naar andere genres luistert om ideeën op te doen. “Ik ga op Spotify zoeken naar verschillende genres en luister zo een heel album. Als ik iets hoor dat me opvalt, zet ik het in mijn lijst en ga ik er een beetje mee spelen.”

Hidden-Village-3

Ook op het gebied van lyrics komt inspiratie overal vandaan. Placido zegt zijn teksten gewoon op dagelijkse dingen te baseren. “Ik denk nooit heel moeilijk. Ik rap over dingen die ik zelf meemaak, dingen die mij interesseren. Daarop kan ik gaan schrijven. Je moet naar jezelf kijken, naar jouw leven, dan ga je ook niet op iemand anders lijken. Niemand kan zeggen wat jij vertelt, want van jou is er maar één.”

Op de vraag welke Nederlandse artiest ze op hun EP zouden willen, klinken verschillende meningen. Akwasi van Zwart Licht wordt geroepen, ‘met de beat van Hayzee’. Aziz of Ares klinkt aan de andere kant. Na veel discussie en geroep trekt Amadu de uiteindelijke conclusie: “Laten we het zo zeggen: voor deze EP hebben we niemand nodig.”

Solo hebben de leden van Hidden Village al het een en ander uitgebracht, maak hieronder kennis met de muziek en be on the look-out voor hun EP die begin 2016 moet uitkomen, nadat Kringili & Alex Megas op 30 oktober hun EP ‘Dertien Hoog’ uit hebben gebracht met een releaseparty in Hall Of Fame, Tilburg.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 24 juli 2015