Het Verdikt – Blaaz ‘M Op!

Het Verdikt bestaat uit MC’s Scale uit Antwerpen (St. Andries MC’s), WIM uit Leuven (Phillibustas), Nupster uit Genk (Zown), Prevster uit Gent en Xspans uit Kortrijk (beiden Rijmtechniekers) en DJ Neil F. Hun rommelige show op de twaalfde editie van Definitie van Dopeheid overtuigde niet en deed de nieuwsgierigheid naar Blaaz ’M Op! bij mij niet toenemen. Echter, waar het collectief op het podium nog gehinderd werd door het grote aantal rappers in één groep, zorgt die aanwezigheid op cd voor genoeg afwisseling om net niet te verzuipen in de grote hoop middelmatige acts.

Rappen kunnen de leden van dit Monsterverbond wel en het is prima aan te horen, maar individueel zijn ze niet echt bijzonder. Zowel qua flows als teksten brengen de mannen, op hun Vlaamse accent en woordkeus na, weinig nieuws. Het is dan ook prettig dat na elke verse de mic wordt doorgegeven en zo de vaart en variatie erin blijft. Zeker op de brag en boast track Ritmejunkiez zijn die afwisselingen heerlijk, vooral wanneer de felle hook erin knalt. Het is ook interessant te horen hoe verschillende rappers vanuit uiteenlopende invalshoeken onderwerpen als geld (Geld moet rollen) belichten. Wat politiek betreft zitten de twee Rijmtechniekers-leden Xspans en Prevster op dezelfde golflengte wanneer ze beiden de haatzaaiende partijen aanpakken op Met een boodschap. Ook het droevige liefdesverhaal Lente, wordt door twee MC’s (WIM en Nupster) verteld, en dat zonder aan sfeer in te boeten.

De afwisseling zit ‘m niet alleen in de raps en onderwerpen, maar ook in de producties van voornamelijk Pita en Decay. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor de mellow feelgood muziek inclusief sfeerverhogende trompet op Kop in de wolken, maar ook voor de Kubusachtige beat van Lache met de rest. Helaas hebben de producties hetzelfde probleem als de raps; ondanks die variatie is het niet bijzonder genoeg. Schatje is precies dat niemendalletje dat je verwacht bij zo’n titel en de vele woordspelingen rond de groepsnaam gaan vervelen op de te rommelige beat van Afvallen.

Hoewel de variatie aan de ene kant dit album interessant maakt, is Verdikt daardoor ook een crew zonder eigen geluid. De MC’s afkomstig uit vijf verschillende provincies lijken niet echt te weten welke richting op te gaan met deze plaat, wat resulteert in een redelijk schijfje. Blaaz ’M Op! zal aan de populariteit van Belgische hiphop in ons land waarschijnlijk niet veel veranderen, maar het bevat zeker een aantal dikke tracks die het luisteren waard zijn.

Tracklist:
01. Intro
02. Te zwaar voor uw oren
03. Wens het me
04. Afvallen featuring Samoerai
05. Zotte morgen
06. Lache met de rest
07. Kop in de wolken (remix)
08. Eén ding
09. Lente featuring Pascalle
10. Geld moet rollen featuring Samoerai
11. Schatje
12. Ritmejunkiez
13. Zinloos geweld featuring Pita
14. Met een boodschap featuring Sherlox

Meer info

Geplaatst door bowie op 12 april 2008