Het nieuwe project ‘Being Banksy’ wint de KunstKabel-prijsvraag van KCR

Met KunstKabel zet KRC een prijsvraag uit voor initiatieven die leerlingen een verder de kunst- en cultuurwereld in trekken dan een eenmalige of korte kennismaking. Samen met Digital Playground en Het Nederlands Fotomuseum sloeg Hiphop In Je Smoel de handen ineen om het kunsteductatie-project Being Bansky te creëren. Het bleek een prijswinnend concept. Met de € 20.000,- die zij ontvingen voor het concept gaan de organisaties direct aan de slag. Vanaf schooljaar 2020-2021 bieden ze gezamenlijk een traject aan waarbij Rotterdamse leerlingen van twee scholen aan de slag gaan en in de voetsporen kunnen treden van de legendarische street artist Banksy.

“Ik zou willen dat de cultuurprojecten op onze school een kop en een staart hadden”, verzuchtte de directeur van HPC Zuid. Zo’n hartenkreet hoor je vaker. Veel scholen gaan naar een concert, een voorstelling of een tentoonstelling. Maar vaak blijft het bij een snelle, eenmalige kennismaking met kunst en cultuur. Daar komt nu verandering in; vijf initiatieven kunnen rekenen op financiële steun en Being Banksy is er één van.

Being Banksy in het kort:
De leerlingen kruipen in de huid van de legendarische kunstenaar Banksy. Met behulp van eigentijdse foto- en illustratietechnieken maken zij statements om die vervolgens in de publieke buitenruimte van Rotterdam-Zuid aan te brengen. Op deze manier draagt het project bij aan artistiek en politiek bewustzijn en wordt burgerschap in de wijk aangebracht. De kern van dit kunsteducatieproject is het vergroten van de visuele geletterdheid van de leerlingen. “Samen met hen kijken we naar en bediscussiëren we bestaande fotografische beelden die bewust bedoeld zijn om ons wakker te schudden, maar ook beelden die dat onbewust doen. Daarna leren ze zelf betekenisvolle beelden te maken, en proberen we bewustwording te vergroten rondom de impact van beeldmanipulatie”, valt er te lezen in het projectplan.

De leerlingen gaan vooral aan de slag met het maken en bewerken van fotobeelden met als doel de toeschouwer aan het denken te zetten, en liever nog: tot actie te bewegen. Naast kritisch kijken en kritisch denken worden ze voornamelijk aangespoord om ook kritisch te handelen. In verschillende lesblokken gaan ze aan de slag met wát ze willen vertellen, hóe ze het willen vertellen en wáár ze dat willen gaan doen. De deelnemende scholen zijn Avicenna College en Schreuder College, maar de leerlingen van beide scholen zullen ook met elkaar te werk gaan. Uiteraard wordt het hele project foto- en videografisch vastgelegd.

Zie hieronder een video van de uitreiking van KunstKabel-prijs:

Geplaatst door bowie op 17 maart 2020