Druk op play en bounce: het laatste release-overzicht van 2019 is hier!

Het is vandaag de laatste vrijdag van de maand én van 2019; dus de laatste hiphopreleases van het jaar (lees: van het decennium) vliegen je om de oren. We zetten ze voor je op een rij, aangevuld met een aantal platen die we wegens kerstvoorbereidingen- en verplichtingen nog niet hebben kunnen voorschotelen aan je.

JACKBOYS – JACKBOYS
Cactus Jack is het label van Travis Scott. Hij stelt de members, Sheck Wes (jup, die van monsterklapper Mo Bamba) en Don Toliver, aan je voor middels een heuse labelcompilatie. Maar wie denkt dat het alleen een kennismaking met het label is, zit mis. Op JACKBOYS vind je namelijk ook een zeer fijne bijdrage van zangeres ROSALÍA op de officiële remix van Travis’ eigen HIGHEST IN THE ROOM, naast featurings van Migos-rappers Offset en Quavo, Young Thug en Pop Smoke. Vooral Don Toliver neemt dit project aan om te shinen; met zijn unieke stemgeluid blinkt hij heerlijk uit.

Hef – Tranen
Het afgelopen decennium kende een traditie; de winter wordt standaard omgedoopt tot Hef-season. Maar dat hij zich zou laten meeslepen in de trend om twee albums in één kalenderjaar uit te brengen hadden we niet verwacht. Toch is er, ruim tien maanden na zijn #1-album Koud, nu alweer een nieuwe plaat. Tranen is een donker en hard album, dat Hef geheel maakte in Los Angeles, in een veelbewogen jaar voor hem; hij verloor veel dierbaren waaronder vriend en collega-rapper Feis. Hef deelt verdriet en vreugde in persoonlijke teksten, maar vergeet niet ‘ook gewoon Hef te zijn’, dus er zijn ook ignorant raps vol money, bitches en weed te horen.

Berry BXL – Breed & Boos
“Alsof het jaar nog niet kut genoeg was”, aldus de Brusselse Berry. Zes maanden geleden kende hij $KEER & BOO$ nog niet, maar nu leveren ze volgens hem “samen een stukje cultuur af”. Breed & Boos bestaat uit nummers die de rapper opnam op beats die $KEER & BOO$ hem afgelopen zomer toestuurde. Het resultaat bestaat uit zeven tracks waar de realness en de rauwheid van afdruipen. De fijne en gruizige ritmes worden voorzien van teksten die je meteen als levensadvies kunt nemen: “Doe het voor de buurt en de fam / Tellen niet in euro’s maar in gram!”

$KEER & BOO$ – De Lacoste Op M’n Body Zit Vol Met Verf Van Kankertoys Die Ik Ripte Omdat Ze Ware Waar Ze Niet Moesten Komen Vol. 2
Het houdt niet op met nieuws over $&B bij de vorige release die we bespraken; hij heeft namelijk ook zelf een nieuw album online gezet. Deel 2 in de Lacoste-serie verschijnt ook nog eens op vinyl. “Het eerste volume van dit album is het eerste werk waardoor ik echt onder de aandacht kwam, grotere boekingen en interviews kreeg, serieus werd genomen door grotere partijen en boven alles; boombap in Nederland opnieuw in bloei zette”, laat hij weten op Instagram. Hij produceerde het album samen met PH!N en ook DJ Kretek leverde een productie. En mocht je na zijn vijfde plaat (!!!) van dit jaar nog niet weten hoe $KEER & BOO$ rolt, legt hij je het zelf uit: “Je bent in m’n opinie wack bro, nooit als ons / heel m’n motherfucking album vol met quotables!”

Sunday Service Choir – Jesus Is Born
Jesus Is King is inmiddels bij velen geland en wordt eveneens door velen gehaat, maar wie dacht dat Kanye West het daarbij zou laten zit ernaast. Hij kondigde al vóór de release van dat album aan dat de opvolger met Kerstmis zou verschijnen. En warempel; hij maakte de belofte nog waar ook. Maar Jesus Is Born is geen album dat hij toevoegt aan zijn eigen catalogus. De plaat wordt vocaal ingekleed door het koor waarmee hij zijn Sunday Service-bijeenkomsten uitvoert. Zij zingen bewerkingen van allerlei nummers -waaronder Kanye’s eigen werk- uit allerlei genres en Kanye heeft het geheel uitgeproduceerd. De ideeën van het koor verdrinken niet keer niet in beats, maar kunnen rustig minutenlang vrij ademen. En hoewel Ye zelf op zijn laatste albums ongeïnspireerd en gehaast klonk, is Jesus Is Born stiekem gewoon wat Jesus Is King had móeten zijn; een gospelalbum voor de liefhebbers.

Your Old Droog – Jewelry
Het was een onverwacht en iets te vroeg kerstcadeau; het derde (!) studioalbum van Your Old Droog van het kalenderjaar. Voor de derde keer verraste hij zijn fans dit jaar met een album. Als executive producer duikt Mach-Hommy op, een minimaal zo interessant en onder de radar vliegend hiphopfiguur als Droog zelf. Hij doet ook wat featurings en ook Matisyahu, MF DOOM en Quelle Chris zijn te horen op Jewelry. De Brooklyn-myth heeft een van de hardste runs van 2019, wie zijn wij om je die hardcore kers op de taart te onthouden?

Geplaatst door bowie op 27 december 2019