Het kernteam van Appelsap laat Appelsap achter zich

Rogier Smalhout, Wiecher Troost en Koos Groenendijk, samen de drie-eenheid achter hiphopfestival Appelsap, stopt met het organiseren van het festijn. Dat maken ze bekend middels een statement op social media. Alle merken rondom Appelsap worden overgedragen aan Topbillin’.

Zowel Smalhout als Troost waren bij de oprichting van een van de langstlopende hiphopinitiatieven van Nederland betrokken. Samen met Joris Methorst woonden ze als tieners in een huis aan het Amsterdamse Oosterpark. Toen ze voetbalden vlakbij de muziekkoepel aan het voetballen waren, ontstond het idee om er een feest te organiseren. In augustus 2000 vond de eerste editie van Appelsap plaats.. Met een paar dj’s en fikse zonnestralen zorgden ze voor een onvervalste blockjam-sfeer.

De meest gekke ups en downs

“Lieve vrienden en familie”, luidt de opening van hun statement. “Na meer dan twintig jaar hebben we besloten om Appelsap achter ons te laten. We zijn in deze jaren, zoals de meesten van jullie wel weten, door de meest gekke ups en downs gegaan en Appelsap heeft ons meer gebracht dan we ooit voor mogelijk konden houden. Maar aan alles komt een eind. We gaan ons richten op nieuwe projecten en dragen Appelsap over aan Topbillin’, dat het festival en andere Appelsap-gerelateerde zaken geheel overneemt.”

“We zijn meer dan trots op wat we hebben bereikt. Begonnen in het jaar 2000 met drie DJ’s in het Oosterpark en uitgegroeid tot een volwaardige speler in de internationale muziekwereld. We hebben hiphop zien uitgroeien tot wat het vandaag de dag is en hebben de kans gehad om met de allerbeste, en belangrijker nog, de allerleukste mensen samen te werken.”

“We willen iedereen die ons al die jaren gesupport heeft ontzettend bedanken: bezoekers, crew, artiesten, DJ’s, sponsors, partners, fans, vrienden en familie. Zonder jullie was Appelsap niks meer dan een kinderdrankje. Peace out. Koos, Wiecher, Rogier.”

Pioniers

Appelsap staat bekend om hun pionierende rol wat betreft programmering en uitstraling. Zo iconisch als de muziekkoepel en hun beeldmerk, zo vooruitstrevend zijn de boekingen. Kendrick Lamar, ScHoolboy Q, Travis Scott, Skepta en Stormzy stonden er zeer vroeg in hun carrières. Sets van Disclosure, Maseo en Hudson Mohawke krijgen het predikaat legendarisch. Acts als Mobb Deep, Lil Wayne en Fat Joe stonden er dan weer toen ze die status al lang hadden bereikt. Maar vooral staken ze hun nek uit voor talent van eigen bodem. Letterlijk op het terrein ontstond SMIB, en ook de shows van Kubus, Sticks & Jawat (2005) en Hydroboyz (2012) staan bij velen in het geheugen gegrift. Tijdens de laatste editie vóór de corona-pandemie keerden The Opposites terug op het podium.

Maar Appelsap is niet enkel het jaarlijkse festijn in het Ooster- of later Flevopark. Het merk bracht platen uit, organiseerde legendarische clubnachten in Hotel Arena, haalde PNL voor een show naar Paradiso, gaf dikke afterparties en bracht een koffietafelboek uit. Appelsap is meer dan een festival. Het is een gevoel, een familie en een stadsdeel, waar de rest van Nederland net zo welkom is als de bewoners ervan. Hopelijk blijft dat gevoel nu Topbillin’ het stokje overneemt.

Dank voor alle mooie muzikale momenten, Rogier, Wiecher en Koos. En succes met de vervolgstappen!

Mocht er nieuws zijn over Appelsap 2022 lees je het uiteraard op deze website.

Geplaatst door bowie op 15 december 2021