Het is niet dat Akon ons niet waarschuwde voor pure kitsch in 013

Naast dat het boekersteam van Poppodium 013 een lijn uitstippelt waarin na Lil Yachty eerder deze week, komende zomer ook o.a. Gunna, Trippie Redd en Offset worden ontvangen, varen ze ook een koers die drijft op nostalgie. Na Ne-Yo eerder dit jaar kon op 21 mei weer een flinke vink gezet worden. Akon heeft inmiddels zoveel hits op zijn naam geschreven dat hij een een show van een uur en drie kwartier kan samenstellen. Die voerde hij dan ook op, tijdens de laatste stop van zijn Superfan Tour in Tilburg. Het werd een soort tussen rap en kitsch.

Het mocht even duren voordat de avond op gang kwam. Met een zaal die om 19:00 openging en een support-DJ die pas rond 20:30 aantrad bleef het akelig lang stil in de ‘Main’ van de Tilburgse concerttempel. Die DJ, Nektunez, liet overigens wel precies zien wat we voor de rest van de avond konden verwachten; een strak geregisseerde set waarbij niets aan het toeval overgelaten wordt. Ruimte voor spontaniteit was er amper, elke transitie lag al ruim van tevoren vast in de 35 minuten durende warm-up. Daarin draaide hij wereldhits met Afrikaanse drumpartijen eronder.

Skyline met Westpoint en de vogelkooikes-flat

Om 21:15 was het podium, stipt op de vooraf aangegeven tijd, voor Akon. Die had op de productie in ieder geval niet bezuinigd. Op de grote, in drie delen verdeelde showtrap waren lichtprojecties te zien – waaronder de Senegalese vlag – en het scherm erboven toonde bij aanvang de skyline van Tilburg. Tja, als torens als de Westpoint en de vogelkooikes-flat groots afgebeeld worden in 013, voelt uw scribent van dienst zich meteen thuis.

En daar sloot de muziek bij aan. Akon bracht zijn eerste grote tracks uit in het midden van mijn puberteit: Locked Up, Ghetto, Gangsta Bop en Shake Down volgden allemaal zeer snel nadat hij uit de startblokken schoot met Out Here Grindin, een early collabo met DJ Khaled. Verrassingen waren er ook; zo kickte hij een freestyle over Dipset Anthem en was er een eerste ‘O ja!-moment’, toen uit het niets Dr. Dre’s loosie Kush door de speakers knalde. Sowieso viel het op hoeveel hij ooit uit invloeden uit de westcoast-hiphop heeft geput.

Semi-live

Die waren er wel meer te bespeuren, maar dan niet in al te fijne zin. Het leek namelijk wel alsof Akon had besloten om bij de Superfan Tour ook echt alleen de ‘superfans’ te pleasen en daadwerkelijk zijn hele catalogus te spelen. Nou ja, spelen; hij koos voor een semi-liveshow, waarbij vocalen van tape afwisselden met live, en nog vaker werden gecombineerd. Zo was het blokje waarin hij zijn Danza Kuduro-remix ten gehore gebracht werd te verwaarlozen. Alle kleuren van de regenboog kwamen voorbij op de lichtgevende panelen aan weerskanten van het podium, terwijl hij af en toe plaatsnam achter de bongo’s voor een solo.

Verder was er een gemaskerde hypeman. Die had als belangrijkste taak om een shirt naar Akon te brengen en het, eenmaal gesigneerd, in het publiek te gooien. Dat intermezzo duurde echter zó lang, dat veel van de bezoekers zich vroegtijdig richting de uitgang begaven. Dat was geen slecht idee, overigens. Want na een blokje met een Pitbull-cover en een gastbijdrage van zijn signee, zangeres Amirror, was eigenlijk de koek al wel op. Theatraal begon de zanger echter te multitasken. Hij pakte nog alle telefoons van de voorste rijen aan voor selfie-filmpjes. En dat terwijl hij in een gigantische mantel met tijger-print zijn bijdrages op monsterhits van David Guetta playbackte. Puur kitsch.

Door de geforceerd feestelijke finale, verbleekte zijn vlammende start. Akon heeft een catalogus opgebouwd die van hiphop via pop tot EDM reikt, maar daardoor miste zijn show een focuspunt. Zo werd de avond in Tilburg meer een feestje dan een echt concert. Hand in eigen boezem vanwege het feit dat we er nog stonden. Met de naam van de tour, de podiumopstelling en de tijgermantel hadden we immers genoeg waarschuwingen gehad.

Fixtures:

Hoogtepunt: de bangers uit de Konvicted-tijd
Dieptepunt: de elektronische stem op band, met Auto-Tune eroverheen
Fotograferen: ja, de eerste nummers zonder flits
Geluid: bijna goed te noemen
Bezoekers: 3000 (uitverkocht)
Damage: € 70,80
Cijfer: 7-

De rest van de foto’s:

Geplaatst door bowie op 22 mei 2024