Johannes IV maakt de mixtape-trilogie van ‘Het Hiphop Journaal’ compleet

Vandaag brengt Het Hiphop Journaal de derde mixtape met de gelijknamige titel uit. Na de vorige tapes van de groep, respectievelijk gemixt door De Manager en Bowie, is het nu de beurt aan Johannes IV om zijn visie te geven op zijn favoriete Nederlandse hiphoptracks en de trilogie compleet te maken. De mixtape is te streamen via Soundcloud en bij ons licht hij ‘m toe.

Tijdens de coronacrisis bleef het DJ-trio niet stil: De Manager speelde een exclusieve set met zijn huidige favorieten tijdens Firewall, Bowie dropte zijn mixtape en als groep deden ze na de versoepelingen van de maatregelen weer een uitverkochte show op het terras van de Tilburgse Club Smederij. “Nu is het weer tijd voor een mixtape”, vindt Johannes IV.

“Ik heb de mixtape zó ingedeeld als hoe ik de avonden van onze aankomende clubtour voor me zie. We beginnen rustig en klimmen op naar een finale met alleen maar bangers”, legt hij uit. “Ik heb de intro van 101 Barz gebruikt, omdat ik vroeger vrijwel alleen dat platform gebruikte om nieuwe dingen te ontdekken. Daardoor heb ik much respect gekregen voor Rotjoch. Dat hij bij de publieke omroep een platform voor Nederlands hiphoptalent zó groot heeft kunnen maken is wonderbaarlijk. Ik hoop dat we dat ooit met Het Hiphop Journaal kunnen bereiken, al is het op een veel kleiner level.”

Toepasselijk heeft hij voor een van Fresku’s eerste hits gekozen om mee te beginnen: “Ik twijfelde heel erg met welke track ik moest openen, dus dat dat Twijfel is geworden is een win-win.” En hij heeft meer details erin verwerkt. “Soms hoor je lines met een filter-effect, omdat die grotendeels ook op mijn leven gebaseerd zijn. Bijvoorbeeld in No Go Zone: “M’n eigen zaak, ik heb m’n school geskipt!”

De mixtape voelt aan als een soort tijdreis; van Zo Moeilijk, Kempi en Winne ga je naar onder meer Ray Fuego, Sevn Alias en Mula B & Louis. “Het eerste deel bestaat uit tracks die ik vroeger heb grijsgedraaid. Die ik als jonkie ontdekte. Langzaam vloeit dat over naar nieuwere nummers die ik later in m’n leven heb leren kennen.”

De mixtape bevat niet alleen nummers die men al kent. Van Leeroy kreeg hij een shout out én een exclusieve nieuwe track. “Ik heb de eer om zijn nieuwe nummer Situatie te primeuren, die na mijn mixtape pas op vinyl gaat verschijnen.” Daarnaast ‘rijmen’ sommige tracks op elkaar, vertelt hij. “Rico -van wie ik ook een shout out heb gekregen- rapt als legend als eerste over geld, waarna er een aantal young boys volgt die ook money-tracks hebben gemaakt. Sevn Alias met Trip Naar LA / Bentley, en Josylvio met Plata O Plomo, bijvoorbeeld. Maar bovenal wilde ik laten horen hoe breed Nederlandse hiphop de afgelopen jaren is geworden. Er staan naast hiphop- en trapbangers ook nummers op met reggae-invloeden, house-beats en funky tunes. En afsluiten moest ik doen met Hef, want ja, ’t is Hef. De goat.”

De mixtape Het Hiphop Journaal van Johannes IV is hieronder te streamen. Check deze link om ook de eerdere tapes van de trilogie te beluisteren.

Het Hiphop Journaal gaat na de zomer op tour en neemt diverse live-acts mee. Onder meer ADF Samski, Josbros, Kingsize, MocroManiac, Roscovitsch en Boef en de Gelogeerde Aap. Klik hier voor het tourschema en de tickets.
Geplaatst door bowie op 7 augustus 2020