Het is Funk Or Die in het Mezz Café in Breda

 

Als we het Mezz Café inlopen, is het nog rustig. Iets waar hopelijk voor Heavy, die al gespannen wat handjes schudt, nog verandering in komt. De muziek wordt verzorgd door DJ Viezerik, die weet wat ie moet draaien: tracks van onder meer Action Bronson, Kubus & Duvel, Mobb Deep komen voorbij en we zijn in afwachting van de eerste act, die ruim een half uurtje na de aanvangstijd begint. En wat blijkt? Het is niet Elluzstraighdit (waar ik overigens nog nooit van had gehoord) die het podium betreedt na Tjerkovara’s aankondiging, maar de Tilburger SONIKBEATZ. Een set die hij (net als al die keren dat ik hem dat in Tilburg heb zien doen) live op zijn MPC tikt, met naast veel trap deze keer ook nieuwe uitstapjes naar house en hiphop (Jay-Z’s Dirt Off Your Shoulder). Het nog kleine publiek luistert in het begin aandachtig, maar na een kwartiertje verslapt de aandacht en wordt er gekletst door de bezoekers. Aan het einde krijgt hij een verdiend Bredaas applaus en neemt DJ Viezerik het weer over.

 

 

Na een korte pauze treedt de tweede en eveneens niet op de flyer vermelde act aan. Jimmy G is speciaal uit Den Haag gekomen om Heavy te supporten en vervangt Team Wasted. Na een lange soundcheck waarin iemand anders de mic van Jimmy G moet checken, is het de beurt aan hemzelf om te rappen en dat doet hij met passie. Jammer alleen dat die passie niet overslaat op het publiek. Zijn teksten zijn heel sterk en persoonlijk, maar een echte show wordt het jammer genoeg niet.

 

 

Hoe anders is dat een half uurtje later, wanneer Josbros het podium opwandelt voor zijn optreden. De rapper uit Nieuwegein mocht afgelopen zomer touren met Great Minds en laat de ervaringen die hij daar heeft opgedaan hier zien en vooral horen. Goed bij stem, vrolijk, charismatisch en op de dikke beats van de talenten J’Dicious en They Fit (laatstgenoemde fungeert vanavond ook als goede dj) spuwt hij zijn woorden zonder back-up mc uit over het publiek dat voor het eerst vanavond collectief let op de show. Tof dat zijn onlangs gedropte single Utregse UFO-Piloot (als je wilt kom ik je Haze brengen / ze willen op de pof maar al die schooiers moet ik nee zeggen) live wat extra harde drums heeft meegekregen, zo blijft de show ook voor degenen die bekend zijn met het materiaal van Josbros boeiend.

 

 

Tenslotte is het aan Heavy om de klus te klaren en zijn EP Funk Or Die te presenteren aan de inmiddels volle kroeg. De meeste aanwezigen zijn speciaal voor hem gekomen en dat doet hem zichtbaar deugd. Met een brede grijns kijkt hij de zaal in wanneer het publiek uit volle borst zijn naam schreeuwt tijdens het refrein van zijn single Big Boy. Ben Jur is sinds kort de enige back-up mc én dj en vervult die rol goed; hij eist nergens de aandacht op en het draait vanavond allemaal om zijn protegé.
Het uitbuiten van zijn omvangrijke verschijning gaat Heavy goed af: in de track Lik M’n Navel mag Tjerkovara naast zijn verse doen een aantal keer what up dikke? roepen en noemt Heavy dit optreden een training voor hem. De show kent ook een primeur: voor het eerst wordt de track Kun Je Nagaan mét Rogero van Mutiara TEC en Freddie Lee uit Breda gespeeld, zoals die ook op de EP is te horen. Een toffe combo die goed in de smaak valt bij het publiek. Op één na worden alle tracks van Funk Or Die ten gehore gebracht. Na de titeltrack gespeeld te hebben, bedankt Heavy zijn team dat op het podium verschijnt en met applaus wordt onthaald. Nadat hij het publiek heeft bedankt voor het komen kan ook de hoofdpersoon van vanavond rekenen op een groot applaus en mag Viezerik de aanwezigen nog even vermaken met wat fijne tunes. 

De avond werd elke act een stukje beter en had met Josbros en Heavy twee van de tofste nieuwkomers van dit jaar op het podium staan. Een gezellige en gemoedelijke avond in Breda is jammer genoeg alweer ten einde.

 

Geplaatst door bowie op 21 november 2013