Herfstwandeling 2.0 door Rotterdam-Zuid? Check de vernieuwde Rewriters010 app!

De dagen worden iets frisser, de bomen al iets kaler; tijd voor een grote herfst-update van de Rewriters010 app. Die download je geheel gratis voor zowel Android als iOS, en je ontdekt er de mooiste muurschilderingen van Rotterdam mee. Dit keer is de grootste verandering dat de Feijenoord-route is uitgebreid. Zowel de murals van POW! WOW! Rotterdam 2021 als ALL CAPS 2022 (stiekem gewoon hetzelfde festival met een nieuwe naam!) zijn nu te vinden in één mega-route! We lichten er drie voor je uit, de rest moet je toch echt zelf gaan ervaren. Pak je fiets of goede wandelschoenen en trek erop uit!

Tip: heb je de app al? Tik op de knop ‘Update route’ en je haalt de mega-route in één keer binnen!

De nieuwe entree van Albeda College, door Eveline Schram

Eveline Schram is een Rotterdams kunstenaar en illustrator die werkt in een heldere, grafische stijl. Met gevoel voor balans en symmetrie beeldt zij in egale kleurvlakken haar ideeën over onder meer gelijkwaardigheid en femisme uit. Zo laat ze zien over een uitzonderlijk talent te beschikken om complexe zaken op een uiterst toengankelijke manier bespreekbaar te maken.

In de muurschildering die ze bij het Albeda College in Rotterdam-Zuid maakte, zien we een reeks mensen die gevoelsmatig op dezelfde golflengte zitten. Dat idee wordt kracht bijgezet door een letterlijke golflijn, beginnend in de hoek linksonder, die de twee elkaar aankijkende profielen steeds verbindt. Door inventief gebruik te maken van strakke stilering en opvallende kleuren maakt ze afkomst, sekse en gender bij de profielen bewust diffuus. Het staat de kijker vrij de kenmerken zelf in te vullen; de afgebeelde figuren maken een verbinding die hun mogelijke verschillen in elk geval overstijgt.

Eerbetoon aan vrije denkers, door Nomad Clan

Jay en Aylo vormen samen Nomad Clan, een uit Noord-Engeland afkomstig kunstenaarsduo dat bekend staat om hun stevig doordachte composities. Denk: een realistische stijl, beheerst kleurgebruik, en ook nog schilderingen die iets te zeggen hebben. Hun veelal gedempte kleuren – groen, aarde- en grijstinten – worden afgewisseld met enkele kleurrijke elementen die daardoor sterker naar voren komen, zoals de bloemen in deze schildering.

Ze omlijsten het gezicht van Ibn Rushd, ook wel bekend onder zijn Latijnse naam Averroes. Hij leefde in het Andalusië van de twaalfde eeuw, een tijd waarin het zuiden van Spanje viel onder het Berberse Rijk. Als vooraanstaand islamitische intellectueel hield hij zich bezig met onder meer filosofie, genees- en wiskunde.

Zijn interprestaties leidden hem onder meer tot het idee dat er een universeel intellect is dat alle mensen delen. Hij was een erg controversieel denker; onder moslims, maar meer nog onder Christenen. De katholieke kerk verbood zijn denkwijze meerdere keren. Toch kon het niet voorkomen dat deze uiteindelijk van grote invloed werden op de filosofie in Europa. Een indirecte aanjager van de renaissance.

Door hem te portretteren willen Jay en Aylo moderne vooroordelen die in Europa over moslims bestaan in een ander licht zetten. Daarnaast is het een eerbetoon aan vrije denkers die niet bang zijn om tegen de heersende moraal in te gaan.

Een vrolijk figuratief patroon, door David Bruce

Aan de achterkant van Padelvereniging Rotterdam vindt men een drieluik aan muurschilderingen. Door niet de bestaande hoeken van de muren als grens voor hun individuele composities te gebruiken maar een schuine grens te trekken, creëren David Bruce, Loïc Mondé en Jelmer Noordeman een verloop in zowel stijlen als kleuren. Het werk links is uitbundig kleurrijk; het patroon dat Fransman Bruce schilderde herinnert aan de tijd dat hij in de jaren ’80 alle basketbalveldjes afstruinde in zijn thuisstad Parijs. Het was zijn kennismaking met graffiti.

Het patroon keert over de hele wereld terug. “Ik vind het niet erg steeds hetzelfde te schilderen”, zegt hij over die eindeloze herhaling. “Voor mij is het nog steeds als een sport. Ik houd ervan snel te werken, om de energie te vangen.

De andere werken op de gigantische muur zijn donkerder, kennen abstracte elementen en minder kleur. Zo zijn over de hele muur zijn verschillende verlopen te zien. Je leest er alles over in onze app. Daarin kun je ook nog veel exclusieve foto’s vinden van de muren en krijg je ter plekke alle info in audiovorm.

Download ‘m hier. En veel plezier deze herfst!

Geplaatst door bowie op 22 oktober 2022