Heisa bij vijf jaar HIJS

Dit is de officiële reactie van www.hiphopinjesmoel.com (HIJS)

Na afloop van de optredens van het vijfjarig jubileum van HIJS pakte Sores (HIJS-crewlid, maar overigens niet de host van de avond, dat was Bleek) de microfoon om zijn voorbereide speech te doen, waarin hij zowel de HIJS mensen als de bezoekers wilde bedanken voor hun support. Hij noemde aan het begin van zijn speech ADHD (enkel en alleen), omdat zij dezelfde avond een optreden hadden: “Dit is hiphopinjesmoel.nl! We zetten hiér vanavond de doopste hiphop neer! ADHD moest optreden in Apeldoorn – fok ze”. Het publiek reageerde met een hoop geluid op die uitspraak en gaf duidelijk aan dat de keuze gemaakt was. HIJS party hier!

Afgelopen donderdag werd Brainpower (van ADHD dus) tijdens de show van Kool Keith in Amsterdam weggejoeld, dit is niet de eerste keer dat het publiek zich negatief uitlaat als het om Brainpower gaat en ook niet de enige. Toen tijdens de HIJS avond Thirstin’ Howl III Brainpower noemde tijdens zijn shoutouts was de reactie van het publiek wederom verdacht anti.

Daarop kwam echter Brainpower – haastig aangesneld uit Apeldoorn, net op tijd om de laatste dingen te horen – het podium op om te zeggen dat de Nederlandse hiphopscene dit soort dingen niet nodig heeft en dat hij het vijfjarig jubileumfeest supportte. Hij sloot zijn verhaal af met: “Fuck televisie, fuck commerciële shit, mijn shit is gewoon hetzelfde, ik ben een Bboy en dat is de bottomline”. Daarna gooide hij – vrij respectloos – de microfoon hard op het podium en verdween in het publiek.

Sores kon alleen nog zeggen dat Brainpower’s uitspraken hypocriet waren. Zijn speech was in het water gelopen. Het gepraat op het internet gaat er nu over dat Brainpower één en ander heeft rechtgezet. We kunnen ook stellen dat Brainpower zich belangrijk genoeg voelde wederom te moeten verkondigen dat hij “real” is. Hoe minder mensen dat geloven, hoe harder hij het gaat roepen. Brainpower “supportte” de HIJS-party in die zin dat hij het niet nodig vond een kaartje te kopen. De dag ervoor had hij een track opgenomen met Mr Metaphor en Block McCloud van Brooklyn Academy. We kunnen rustig stellen dat hij alleen voor zijn eigen zaak op het HIJS lustrumfeest was en er niet was om HIJS te supporten.

Hoe dan ook, na afloop hebben Brainpower en Sores datgene dat op stage is gebeurd staan bepraten en leek het opgelost. De volgende dag echter, om een uur of zeven in de ochtend, vond Brainpower het nodig een column online te zetten met zijn mening over wat er die nacht was gebeurd.

HIJS is onafhankelijk en zet zich keer op keer in om oprechte hiphop en hiphop met inhoud te supporten op alle mogelijke manieren. Sores zijn joel had betrekking op het gelijktijdig plaatsvinden van de twee parties en was bedoeld voor de ‘incrowd’ die daar was, waarvan duidelijk was wat ze van ADHD vonden. Brainpower – gekwetst – maakte er daarop een drama van, zodat het feest een wrange nasmaak heeft gekregen. En dat is wat nu zo jammer is, want het was verreweg één van de beste shows van 2004 in Nederland.

Geplaatst door bowie op 27 september 2004