Hef parkeerde zijn huurbak en betrad de Ark, feunend op slippers

Hij vormde met oudere broer Ado’nis en jonger broertje Crooks de basis van het label Streetknowledge, en had heel Nederland al kennis laten maken met zijn woordenschat: raps over rondrijden in huurbakken en feunen op slippers. Zowel de video van Puur als de debuuttrack zelf zijn inmiddels cultureel erfgoed. Het droeg uit waar Hef voor stond; kille, stoïcijnse raps die het leven in Hoogvliet beschrijven. Heel Nederland keek daarna dan ook uit naar Hefmogen, de plaat die we in de derde editie van onze ’15 jaar Noah’s Ark’-special bespreken.

Het is 2008 als Nederland kennismaakt met Hef, een joint draaiend, zittend in zijn huurauto. Zijn teksten spuugt hij ietwat onverschillig in de camera. Nummers als Puur, Fok Met Me en Luie Mannen zetten de toon voor zijn inmiddels dertien jaar durende carrière. Zijn lome manier van rappen met bombastische beats eronder valt direct in de smaak. Hij is een meester van de timing, en weet waar in de zin een extra ad-lib of juist een stilte moet vallen om die loomheid te onderstrepen, zonder de vaart uit een track te halen. De inhoud betreft bijna altijd een realistisch straatbeeld, zij het met een vaak humoristische ondertoon.

Die formulie trekt hij door op Hefvermogen. Hij brengt het uit onder de vlag van Streetknowledge, met behulp van Woei. Via die Rotterdamse sneakerstore verloopt ook de distributie, wat betekende dat als je de plaat wilde hebben, je naar de Rotterdamse Hoogstraat moest komen om een exemplaar af te halen. De fysieke versie was een cardboard-sleeve die eruit zag als een papieren zak boodschappen van de nachtwinkel.

Hef gooit met wijsheden van de straat, en laat ons kennismaken met termen als feunen, Bangladesh en ‘Eh eh eh’. Hij laat weten wat zijn favoriete wiet is (White Choco van coffeeshop Boerenjongens in Amsterdam-West), loopt rond op slippers, chillt in een tanktop en verzorgt zijn baard amper. Het leven in een achterstandswijk als Hoogvliet is ‘vies’, zo bestempelt hij. Hij is in de streets, maar weet altijd een lach op ons gezicht te toveren: “Ik ben vies, jij bent netjes / enige papier in je zak zijn servetjes.” Of bij deze: “Word wakker gepijpt, ik mag niet eens plassen!”

Hef is op de hoogte van het feit dat veel andere rappers in Nederland aansloegen op zijn kalme rapstijl en het klakkeloos overnamen. “Sinds Puur willen n*ggas Bundy zijn. Laat me je vertellen wat de fuck je moet doen om Bundy te zijn”, vertelt hij dan ook in Vies. Om vervolgens los te gaan met een lijst tips: “Wiep veel bitches, pak veel shows / haal geen diploma, sta een jaar rood…”

Zijn beatkeuze onderstreept zijn viezigheid. Hef heeft onder meer Spanker, Perry Mystique, Reverse, MP en Garrincha aan boord voor producties waar het liefst een rauw randje aan zit. Hefvermogen werd uitgebracht in een tijd waarin de ambitie voor rappers niet tot Ziggo Dome-achtige proporties reikte. Hef leek ervan uit te gaan dat rap iets was dat hij naast het hosselen moest blijven doen, zo blijkt in de klassieke knaller Op Een Missie: “Heb zoveel dingen die ik wil doen / rapmoney is wack, ik wil een miljoen!”

Na Hefvermogen barstte een in de media breed uitgemeten strijd los tussen Top Notch en Noah’s Ark om Hef een contract te laten tekenen. Uiteindelijk trekt Jiggy Djé met zijn label aan het langste eind. En om de slechte distributie van Hefvermogen te compenseren en Hef bij een nog groter publiek te lanceren komt er een re-release. De single daarvan, Gone, groeit eveneens uit tot een cultklassieker. Op een tokkelbanger wisselt hij om de vier maten van positie met de onbekende Major.

Van laatstgenoemde horen we praktisch nooit meer iets daarna, maar voor Hef is Hefvermogen de blauwdruk van een glansrijke carrière, waarin hij simpelweg nooit extreem veel heeft hoeven veranderen. Het is – zeker voor een pre-album zoals hij het zelf noemde – een zeer intrigerende plaat. Vooral omdat Hef met een natuurlijk onderkoelde flow en een stoïcijns maar prettig in het gehoor liggend stemgeluid als geen ander ons met een paar lettergrepen ‘op de block’ kon zetten. Tel daarbij op de verrassende wordplay en soms gortdroge humor en je wist precies wat álle bovenbouw-leerlingen van Nederland pompten door hun boxen. Én wat ze in hun tussenuren bij de McDonald’s gingen bestellen, op hun slippers.

Stream Hefvermogen vandaag in je hood:

Noah’s Ark bestaat deze maand vijftien jaar en dat vieren we met een reeks specials, waarin we terugblikken op essentiële releases uit de historie van het label. Lees hier over Jiggy Djé’s debuutalbum Noah’s Ark en hier over De Turkse Pizza EP van Turk. Bezoek de shop om exclusieve merchandise te coppen.

Geplaatst door bowie op 7 oktober 2021