Hef – Papierwerk

Het is niet makkelijk om na een succesvol debuutalbum, uitverkochte optredens en een behoorlijke reputatie een vervolgstap te maken. Toch is het Hef zelf die hoge verwachtingen schiep door om de haverklap te verkondigen dat Papierwerk ’eraan komt’. Het zou ‘eng’ en vooral ‘vies’ worden, dus we zijn benieuwd of Hoogvliets finest opnieuw indruk kan maken met een studioalbum.

Het is 2009 wanneer Hef Bundy zijn eerste volwaardige plaat uitbrengt. De plaat is het gevolg van de ontstane rumoer na de keiharde Lek-mixtape. Hefvermogen voldoet aan alle verwachtingen en de re-release van de plaat onder de paraplu van Noah’s Ark betekent de officiële entree in de malle molen van de professionele muziekbusiness. Bijna vier jaar later zijn inmiddels alle bekende podia betreden, de grootste festivals zijn gerockt en Hef is een gevestigde naam. De top is dus bereikt wat Hef 1.0 betreft en de spanning is in de loop der tijd hoog opgevoerd in afwachting van het vervolg. De timing rond de release van Papierwerk is perfect; iedere artiest zou tijdens het internationale Buma Rotterdam Beats zijn plaat willen presenteren, dus wat kan er eigenlijk mis gaan? Een tegenvallende plaat misschien?

De kracht van Hef heeft altijd gezeten in het lome, het luie en de luchtigheid. Zijn taalgebruik, een soort ‘nieuwe dubbelzinnigheid’ en humor maken van Hef een aparte verschijning. De nieuwste tracks die in aanloop naar de release werden uitgebracht, gaven al een beetje de richting van het album aan. Er is goed nagedacht over een track als Kluis en Drink Van Me. Het album moet voor een breed publiek geschikt zijn en de clips moeten, op het eerste oog, voor een groot aantal views kunnen zorgen, wat klinkt als de invloed van een platenmaatschappij. Ook zijn er weer de logische, terugkerende featurings van Crooks, Murda Turk, Adje, Opposites en Sjaak, een van de meest onwaarschijnlijke figuren in de scene. Gelukkig doet Hef het op het merendeel van de tracks solo want uitgezonderd Adje en Murda Turk voegt niemand iets extra´s toe.
De opener Tot En Met van de hand van The Astronutz is een mooi startpunt van de plaat die het moet hebben van zijn bouncetracks. Een paar nummers later is het namelijk Reverse die met Ben De Baas je hoofd laat knikken. De Amsterdamse producer krijgt met de tijd een volwassener sound en verbaast in positieve zin met vrij ingetogen pompers in plaats van de iets te drukke producties die hij voorheen maakte. Op Stapel Op heeft zijn rol en stijl zelfs iets weg van succesproducer Timbaland ten tijde van diens debuutalbum Life from da bassment. Tussendoor hoor je natuurlijk tracks over de hood, vrouwen en het roken van jerrys, kortom het standaard Hef Bundy-arsenaal of zoals hij het in eigen woorden in een interview met 3voor12 omschrijft: “Inhoudelijk is het precies wat je van Hef zou verwachten, of misschien wat minder roekeloos, wat volwassener. Het is mijn leven, op de wc, in de douche en op vakantie. Inspiratie kan overal vandaan komen.”

In principe ligt in deze woorden de sterkte als de zwakte van de rapper Hef verscholen. Het is een plaat die volledig in de lijn der verwachting ligt. Er is weinig veranderd aan de stijl, het taalgebruik, beat- en onderwerpkeuze en dus is het voor de optimist een originele en heerlijke Hef-plaat. Wanneer je iets kritischer naar het album kijkt, kan je niet anders dan concluderen dat het te weinig is wat Hef na al die tijd presenteert. Door de inzet van meer dan tien verschillende, vaak jonge producers, springt de sound van de hak op de tak. Het is misschien ook wat vroeg om al bij je tweede album ervoor te kiezen jong producerstalent te pushen. Waar klassiekers als Puur, Fok Met Me en Op Een Missie je links en recht om de oren sloegen, ontbreekt het dit album aan uitschieters van dat kaliber.

Tracklist
01. Tot En Met (prod. The Astronutz)
02. Kluis (prod. Broere Beats)
03. Hoodshit (prod. Ramiks)
04. Stoomtrein (prod. Donovan)
05. Ben De Baas (prod. Reverse)
06. Kutleven (prod. Soundseduction)
07. Hoogvliet ft Crooks (prod. Donovan)
08. Beefen (prod. Tantu Beats)
09. Dushi (prod. Guess Beats)
10. Dushi (Skit)
11. Ze Weet Het (prod. The Astronutz)
12. Niet Huilen Voor Me ft Murda Turk (prod. Ramiks)
13. Stapel Op ft Reverse & Adje (prod. Reverse)
14. Vuurwerk (prod. The Astronutz)
15. Drink Van Me (Skit)
16. Drink Van Me ft Sjaak & The Opposites (prod. Big2)
17. Dezelfde Film (prod. Louis Bordeaux)
18. Ze Zeggen (prod. Vinyl Frontiers)
19. Replay (prod. SoundSeduction)

Geplaatst door bowie op 16 november 2012