Hef pakt de klassieke ‘1 MC en 1 producer’-methode: alleen Spanker-beats op ‘Geit’

Wie de afgelopen tijd een blik heeft geworpen op de social media-kanalen van Noah’s Ark en Brian Elstak, zag al regelmatig de tekst ‘Geit’ voorbijkomen, al dan niet begeleid door een jeugdfoto van Hef. Die gaat op zijn beurt voor een hattrick; voor het derde jaar op rij dropt hij in december een album. Geit, omdat hij zichzelf de GOAT vindt, waarschijnlijk.

Voor het album kiest de man uit Hoogvliet, Zalmplaat, Bangladesh voor het eerst de klassieke manier; hij laat alle muziek maken door één producer. Spanker tekent voor alle beats en de chemie tussen de rapper en de producer is overduidelijk; de lome raps van Hef komen prima tot hun recht op de volle beats en het is ook niet voor niets dat Spanker al eerder instrumentaties leverde voor de albums van Heffelinni. Dikke 808’s gaan op Geit hand in hand met trage doch snoeiharde drums en dat is de ideale ondergrond voor de rapper, die inmiddels bijna tien jaar geleden de game in kwam met Puur, om zijn droge one-liners over drugs, vrouwen (ben met die puni aan het spelen in de wasstraat) en geld de microfoon in te spugen. Het maakt van Geit qua samenhang het beste album van Bundy ooit.

Toch weet Hef waarvoor hij het allemaal doet en weet een diepere laag te creëren: als hij zinnen spit als Er wordt gefocust op die brieven, ik ben bijna rijk / want ik moet wat achterlaten voor m’n kleine meid en ’t Leven wat we leven is een keuze / money storten voor m’n moeder is het leukste in het openingscouplet van Last Van Jou, klinkt hij plots minder stoïcijns en zowaar liefdevol. Qua onderwerpkeuze is Hef in krap tien jaar tijd niet tot nauwelijks veranderd, want alsnog gaat het voornamelijk om monnie pakken, terwijl hij wordt geflankeerd door goonies die meteen lossen. Of dat nou met shows is of met andere praktijken, maakt Bundy niet uit. Zolang zijn fam, vrienden en hijzelf maar safe zitten.

Stream de 14 tracks, waarop Hef samenwerkt met onder meer zijn broertje Crooks, Lijpe, Vic9, Kevin, Sevn Alias, Feis en Josylvio hieronder.

Geplaatst door bowie op 15 december 2017