Hef is zichtbaar geëmotioneerd tijdens de ‘Koud’ releaseparty

Als je een stijl moet bedenken voor de raps van Hoogvliet’s own Hef, zou het woord ‘straat’ kunnen noemen. Of ‘stoïcijns’. ‘Hard’, natuurlijk. Of gewoon ‘koud’. Het is dan ook raar dat het tien jaar heeft moeten duren voordat Bundy een plaat uitbracht met die titel. Maar eigenlijk kon de timing niet beter; in de rij voor Annabel, -die op een gegeven moment zowat reikt tot het street art-werk van Speto aan het Delftseplein- is het daadwerkelijk koud. “Dit heb je over voor een legend als Hef”, zegt iemand. Of hij het heeft over de temperatuur of over het tijdstip (dan rond 23:15) is onduidelijk.

Voor de nachtelijke release van zijn zesde soloalbum heeft Hef behoorlijk wat vrienden uitgenodigd. Zijn vaste dj Sebastian Moreno staat veel achter de draaitafels, al dan niet samen met Sharaii Lopez, er wordt prima gerapt door Crooks, D-Double en Kevin en er zijn speciale sets van bevriende producers Esko en Spanker. “Eigenlijk doe ik dit nooit”, zegt laatstgenoemde eerlijk, terwijl hij host en meerapt met door hem geproduceerde tunes van SFB, Cho en Josylvio. Die laatste komt daarna -het is dan al diep in de nacht- ook een set spelen voordat Hef om 03:45 (!) begint aan zijn show. De avond is tot dan toe een perfecte mix van een clubnacht en een indoor hiphopfestival.

Het was lang wachten, maar daar is hij dan. Hef viert naast zijn albumrelease ook zijn tienjarig jubileum, dus hij speelt tracks van al zijn projecten. De pure euforie die losbarst zodra de dj bangers van zijn early days instart is gigantisch, maar ook met recenter werk als Hoop (van Geit uit 2017) kan rekenen op een meezingspektakel. Natuurlijk kunnen ook de nieuwe singles van Koud niet ontbreken en is Hef geraakt als hij hoort dat iedereen in de uitverkochte toko zestien euro entree heeft betaald. “Jullie hadden nu ook in de coffeeshop kunnen zitten met twee gram…, maar jullie spenden dit gewoon op mij. Dat is echt love, Annabel”, zegt hij terwijl hij met een hoop familie en vrienden uit de buurt het podium deelt.

Om daarna ook ons even te laten slikken is er nog een Feis-tribute, maar het is vooral vlammen wat Hef wil: een cirkelpit, een wall-of-death, een op en neer deinende menigte… hij krijgt het voor elkaar, ook als de ochtend in Rotterdam al begint te vallen. Hef is groot, de liefde voor hem zo mogelijk nog groter. Rond half vijf breidt hij een einde aan een hele sfeervolle hiphopavond.

Gelukkig hebben we de foto’s nog:

Geplaatst door bowie op 28 januari 2019