Hef, Ado’Nis & Crooks – Boyz In De Hood (Mixtape)

Het prijzenswaardige van deze drie heren is dat ze afgelopen jaar bijna geruisloos en ongemerkt steeds de aandacht wisten te vestigen op een iemand binnen het team. Hef kwam eerst aan de beurt met zijn alsmaar stijgende youtube kijkcijfers, als 2e kwam daar uit het niets de videoclip van oudste broer Ado’Nis en ten derde kwam uiteindelijk de studiosessie met het niet eerder ontdekte en jongste talent genaamd Crooks. Daar waar het publiek ongetwijfeld zijn of haar favoriet koos, is dit alles wel de bakermat geweest van wat lijkt een drie sterrenteam van vijf sterren.

Nu is het eerste wapenfeit daar: Boyz In De Hood. Een tape die bomvol staat met gloedjenieuwe tracks samengevoegd met een klein handje vol eerder vrijgegeven nummers. Na een eerste luisterbeurt valt het gelijk op dat de heren een goede beatkeuze hebben, daarbij gelet op het stemgebruik en de context van het gehele plaatje. Er komen vooral veel straatgerelateerde thema’s voorbij gepaard met persoonlijke familieproblemen en/of situaties in het thuisfront. Daarnaast wordt er onbewogen en koel gepraat over de koele status die de MC’s zich toeëigenen.

Na een tweede luisterbeurt valt het vooral op dat Hef, Ado’Nis & Crooks ook scherp van tong zijn, met zo nu en dan echte uitschieters, maar altijd zijn het duidelijke teksten en formuleringen. Geen vergezochte punchlines die de kracht ontnemen van de essentie. Soms brengt dat wel hele simpele en voor de hand liggende lines met zich mee: “Ik ben de meester als we samenscholen” (Hef), “Ik heb m’n huiswerk gedaan, jullie kijken af” (Crooks) of de 13 in een dozijn track Pak Money Freestyle (Ado’Nis) dat de manieren van geld beschrijft in een vrouwelijke personificatie van het goed.

Alledrie de rappers maken dus soms een slippertje door wat onorigineel voor de dag te komen. Een groot voordeel is dat de gehele tape lekker wegluistert en het juist daarom niet zal storen. De laidback flow van Hef vloeit alsof het boter in de pan betreft en het lijkt hem allemaal totaal geen moeite te kosten. De stem van Ado’Nis heeft daarentegen een andere macht, hij bezit namelijk over een gladde volwassen stem die vooral veel hitpotentie in zich heeft en de commerciële mogelijkheden kan vergroten. Crooks moet het vooral hebben van een combinatie tussen dat wat grotere broer Hef te bieden heeft, met een meer softere en gevoelige kant die zo nu en dan wordt ingeslagen.

Al met al is Boyz In De Hood een goede inkomer van de gebroeders Hef, Ado’Nis & Crooks. Er is genoeg afwisseling aanwezig om de gehele tape te blijven boeien en er staan een paar bekoorlijke nummers op. De wisselwerking tussen de bloedverwanten is een overduidelijke positieve factor. Dit zorgt ervoor dat de rappers in het kader van de aangesneden onderwerpen en losse nummers alle drie voldoende variatie en invalshoeken hebben, waardoor het allemaal lekker wegluistert.

Tracklist:
01. Intro (Nieuwe Top 3)
02. Niet Easy Ft. Turk
03. Hef – Fok Met Me
04. Crooks – Baby Baby
05. Ado’Nis Ft. Sandra – Problemen
06. Crooks & Hef – Slaap Niet
07. Hef – Big Boss
08. Ado’Nis – Geen Stress
09. Hef – Gin ‘N Juice Freestyle
10. Hef – Sneeuw
11. Ado’Nis – SirOJ Freestyle
12. Ado’Nis – Giving
13. Gek Op Ons Ft. Dizzy
14. Hef – Die Bitch Is Gek
15. Die Bitch Is Gek (Outro)
16. Ado’Nis – Op De Pof
17. Crooks – Gele Trui Freestyle
18. Crooks – Alles Op Alles
19. Hef – Puur
20. Hef – Luie Mannen
21. Ado’Nis – Amsterdam Freestyle
22. Ado’Nis – Ze Blijft Roepen
23. Hef & Crooks – Hoogvliet
24. Ado’Nis – Pak Money Freestyle
25. Hef – Leuke Prijs
26. Niemand

Meer info

Geplaatst door bowie op 25 januari 2009