Hef – 13

Hij liet heel Nederland op slippers lopen, of in elk geval aan hem denken als je slippers zag. Na Hefvermogen, Papierwerk, Freddy & Bundy (met Crooks) is Hef dit jaar helemaal terug: zo verscheen zijn eigen EP Zes En Een Half, werkte hij met een collectief rappers aan de N.W.A.-tribute EP Straight Outta Control én verscheen de losse track Niet Normaal met Sevn Alias. Nu is er dan 13, het nieuwe album van de rapper uit Hoogvliet. En Hef spit weer een shitload aan quotables waarmee hij terugkijkt op zijn straatverleden en zijn successen.

hef-13cover

En daarmee is meteen het sterkste punt van de nieuwste Noah’s Ark release genoemd: het is Hef’s meest persoonlijke album tot nu toe. Op de sombere instrumentaties die 13 telt komt het monotone stemgeluid van ‘Bundes’ het best tot zijn recht en dat beseft hij zelf ook: waar eerder nummers als Uitpakken en Drink Van Me de tracklists van zijn albums sierden zijn er geen uitbundige nummers op 13 te vinden en qua geluid borduurt hij voort op de Zes En Een Half EP. Trappy doch ingetogen beats met sfeervolle duistere samples vormen de perfecte soundtrack voor Hef om zijn persoonlijke anekdotes in rapvorm op te leggen, zoals in het trage, met een gepitchte vocal sample gevulde Hopi Echt met broer Adje op de hook:

Nog steeds aan het rennen, ik heb twee phones
Nog steeds aan het rappen, jij hebt geen shows
Nog steeds boos, blij wanneer je gruis van goeie haze rookt
Één van de engste, dat weet Jiggy, dat weet Kees ook!

In de daaropvolgende track is andere broer Crooks aan de beurt om de chorus te verzorgen en spelen twee pianomelodieën in harmonie de muzikale hoofdrol. Droom beschrijft het verhaal over hoe Hef van zijn skere verleden een succesvolle rapcarrière wist te maken:

Moest fietsen naar m’n werk in de regen
Wekker ging om half zeven, maar zo wou ik echt niet leven
Dus ik zei m’n ma ‘Ik ga het maken met muziek’
Raakte mensen in hun hart en rappers raakten in paniek…

De rest is geschiedenis. Hef begon money te maken met muziek. Maar dat wordt niet geblowd, maar geinvesteerd, zo rapt hij in de openingsverse van Morgen Weer, waarop een vintage Hef lyric te horen is, gevolgd door een couplet van Dio en ook de nieuwste Noah’s Ark signee Jonna Fraser krijgt ruimte om een combinatie van talenten te etaleren. Zo zingt hij het refrein en mag hij de finale van de track verzorgen met een agressief gebrachte verse.

Ook Sevn Alias brengt zijn A-game wanneer hij na de track Niet Normaal (die aangekondigd werd als eerste single maar uiteindelijk het album niet haalde) weer samenwerkt met Bundy op Altijd Werk, één van de hoogtepunten van 13 en een straatanthem pur sang. Ook speelt het terugkerende onderwerp ‘money’ een rol in zijn chorus: M’n hood zit vol met dealers, drugs, cocaïne, undercovers die schemen, we weten wat we verdienen. De opening van Hef geschiedt bijna a capella door een crescendo in de beat tijdens het begin van het couplet en is een ingnorant Hef zoals we ‘m kennen. Een glimlach onderdrukken wordt moeilijk als je ‘m hoort:

Kan verdienen met rap, wordt rijk als ik groen regel

Moest wat koken, verpestte m’n moeder d’r soeplepel.

Als het einde van 13 nadert, vertelt Hef nog een mooi verhaal over hoe hij van hosselen ging naar het zijn van de directeur van de rapgame en dan is er nog het afsluitende en sfeervolle Bolle, waarin hij uit de doeken doet hoe erg hij een overleden vriend mist en terugkijkt op de mooiste momenten met hem samen, voordat een elektrische gitaarsolo en de zang van Diggy Dex het album definitief tot een einde brengen.

Hef heeft gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit en levert met 13 toepasselijk dertien tracks af die perfect bij elkaar passen door de donkere sfeer die de muziek schetsen, de straatverhalen gemixt met persoonlijke verhalen over zijn familie, zijn dochter en zijn (overleden) vrienden. Alle beats zijn raak en passen bij Bundy, hijzelf is flow-wise gegroeid, heeft door het vaderschap en zijn verkregen status in de game nieuwe dingen om over te praten en heeft zijn meest pure album tot nu toe afgeleverd: zijn twijfels, zijn succes en zijn hossel, het wordt allemaal besproken op 13. Dit is wat deze winter op de koude straten tot ver buiten Hoogvliet gepompt wordt uit ontelbaar veel telefoons. Een ideaal cadeautje voor onder de kerstboom én last minute jaarlijst-materiaal.

Tracklist:

01. Intro (prod. Davey Donovan)
02. Kofferbak (prod. Reymuzik)
03. Hopi Echt (ft. Adje) (prod. Sliscobarz)
04. Droom (ft. Crooks) (prod. Soundseduction)
05. Allemaal Om Geld (prod. Dr. Moon)
06. Morgen Weer (ft. Dio & Jonna Fraser) (prod. Esko & Krankjoram)
07. Doe ’T Voor De Fam (prod. Ramiks)
08. Life (ft. James Watss) (prod. Davey Donovan & Project Money)
09. Genoeg Manieren (prod. Stackmatik)
10. Feestje (prod. Stackmatik)
11. Altijd Werk (ft. Sevn Alias) (prod. Spanker)
12. Vieste Nigga (prod. Reymuzik)
13. Bolle (ft. Diggy Dex) (prod. Davey Donovan)

Geplaatst door bowie op 21 december 2015