HB Crew – Breedbeeld

In 2003 is de HB Crew (HaagseBeemden Crew) ontstaan doordat Deuce Brown en Rey Bizzy voor het eerst een nummer samen opnamen. Al snel werd buurtgenoot Hafty toegevoegd die al flink wat ervaring had door o.a. samenwerkingen met Master Surreal. De crew bestaat officieel uit deze eerste 3 maar naast Rey Bizzy zorgt Shake als freelancer ook voor beats van de HB Crew. Ze wonnen de Wraak van Brabant, stonden in de finale van regiofinale Grote PrijsNL en traden door het hele land op. Nu is het dus tijd voor hun eerste EP.

Na het schijfje in de PC te hebben geduwd komt de Brabantse gezelligheid direct binnenvallen. Met de energieke titeltrack ‘Breedbeeld’ word je overvallen en introduceert de HB Crew zich. Een breed beeld wil men brengen, van hokjes houden ze niet. Deze intro vraagt naar meer, alhoewel ze tekstueel niet zo enorm breed komen. Maximaal 14".

Wat volgt zijn herkenbare sounds zoals we die ook bij Extince terugvinden. Zeker niet negatief maar na die energie klinkt dit allemaal (Hete Zuiden, Oldschool Gevoel) wat loom. Misschien omdat het zo heet was bij het opnemen? Toch is Oldschool heel erg herkenbaar voor de wat ouderen onder ons: “Eeuwige discussies, ja, zo ging het alle dagen. Toen Aussies en Nikies nog niet voor gabbers waren” en “Eh yo, wie kent ze nog: Ohara’s met klitteband en niks was zo moeilijk als het plakken van je eigen binnenband.” Deze herinneringen maken het toch een grappige track.

‘Als het gebeurt’ is een wijze raad van de crew wat te doen wanneer je bijna van het rechte pad af loopt. Wijze woorden dus. Vervolgens worden de zogenaamde eisen waaraan je moet voldoen om rapper te zijn op de schop genomen. Dit doen ze goed, “Is het echt zo moeilijk om je beeld breder te maken? Is Hiphop wat jij bepaalt met al je maten? Besef dat die theorie van de baan is”. Hiermee snoeren ze de mond van al die peeps die rappers in een hokje proberen te duwen. Eigenlijk had deze EP in een hete zomer moeten worden uitgebracht. Want ook de een na laatste track ‘Elke dag vakantie’ is er een die je op je discman speelt al hangende in je hangmat.

Of dit nou toeval is of met opzet is gedaan; naast het openingsnummer steekt ook het slotstuk met kop en schouders boven de rest uit. ‘Kop of munt’ laat je weten dat je elke kans moet aanpakken, dat je risico’s moet nemen in het leven en niet moet wachten. HB Crew zit niet stil en maakt je klaar voor een grote stunt. Althans, als je het refrein mag geloven van ‘Kop of munt’. Met deze EP zorgen ze in ieder geval nog niet voor deze stunt, want het is niet een werkstuk die je snel aan iedereen door wilt geven. Nee, gelukkig dat dit nog maar een EP is en hopende op een beter debuutalbum met wat meer afwisseling in beats en een breder scala aan teksten.

Meer info: http://www.hbcrew.nl

Tracklist:
01. Breedbeeld
02. Hete Zuiden
03. Oldschool Gevoel
04. Als het gebeurt
05. Dat ik rapper ben
06. Elke dag vakantie
07. Kop of munt.

Geplaatst door bowie op 28 november 2004