Hayzee slingert al zijn oude beattapes op de streamingdiensten

Aspirant-supersterren-mc’s: opgelet! Liefhebbers van instrumentale bangers: ook opgelet! Hayzee, één derde van Zwart Licht en een veelgeprezen producer, brengt na tien jaar al zijn oude beattapes naar de streamingdiensten.

Toen Zwart Licht opkwam en ruggengraat van de groep Hayzee zijn gratis te downloaden beattapes verspreidde via websites als State Magazine, konden vele rappers hun lol niet op. De Amsterdamse beatmaker liet zich vaak inspireren door de hangende drums die J Dilla vanuit Detroit de hiphopscene in had gebracht. Die luie timing, gecombineerd met de geluiden uit oude 8bit-games als Megaman, Super Mario en Metroid, waren dé ingrediënten voor een Hayzee-instrumental.

Neem de tape Next Level, waarop hij langzaam naar het moment toewerkt dat je als Mario richting Bowser mag. Dat klinkt wellicht als totale nerdpraat, maar het concept van de tape brengt nostalgische gevoelens naar boven. Als je vroeger gek was van bovenstaande games, klinken veel van de melodietjes je bekend in de oren. Allerlei gevoelens van ‘een videospelletje spelen’ zitten in de tape verwerkt; de strubbelingen van een moeilijk level, het triomfantelijke van een level halen en het ultieme gevoel van de eindbaas verslaan. De vrolijke en spannende geluidjes worden voorzien van dikke baslijnen en knallende drums. En horen we daar nu schetsen voor wat later Vanaf Nu zou worden?

Met zijn State Beat Tape, die hij mocht uitbrengen in een line-up met collega’s FS Green en SirOJ, ging Hayzee een hele andere kant op. De speelse 8bit-samples maken plaats voor spannendere geluiden. Wie goed oplet, hoort wat bekende beats die later uitgroeiden tot Zwart Licht-klassiekers. En er zit meer bekend materiaal tussen de nieuwe tapes. Ondergetekende was namelijk ooit bij een beatbattle in Amsterdam, waarbij Hayzee als winnaar uit de bus kwam.

Onder meer FS Green, Y’skid en Presto deden mee, en in de finale zette de Zwart Licht-producer een beat op die hij DOOMFOOD had gedoopt. Man, man, man. Nog nooit had ik zoiets gehoord. En nog nooit zag ik een zaal stuiteren op alleen een instrumental. Die beat duikt nu in goede kwaliteit op op de nooit uitgebrachte AYB Beat Tape. Daarop staat ook Pimpsh, een tune die datzelfde jaar uit zou groeien tot de eerste release van Deux Deux; Domme Jongen van de eerste So So Lobi mixtape uit 2009.

Tenslotte zijn er nog wat grimmigere instrumentals te vinden op de Old Beats tape, een kleine verzameling van vijf beats. Daarin komt Hayzee’s liefde voor dubstep en grime terug. Genres die mede dankzij hem voet hebben gezet aan Nederlandse wal. Ben je een liefhebber van beats? Duik in deze goudmijn. Ben je een rapper? Doe hetzelfde, en maak hier je vlieguren mee. Met zijn collectie oude beats, die voor velen ook nieuw zal zijn, laat Hayzee zien een hoeksteen in het vaderlandse hiphoplandschap te zijn.

Thanks voor dit prachtige eindejaarscadeau, Ramon.

Geplaatst door bowie op 30 december 2020