Hardcore troef tijdens releaseparty Def P.

De avond start met een set vol onvervalste hardcore, ten gehore gebracht door een 25-jarige jongedame uit Amsterdam. Bad Brya snauwt felle rhymes over zware beats en staat duidelijk haar mannetje. Met een vlotte set weet ze het publiek binnen korte tijd warm te draaien voor de volgende shows. De samenhang tussen flow en beats is dik in orde en inhoudelijk heeft Bad Brya meer dan genoeg te melden. Ze heeft besloten tussendoor niet teveel te praten en dat is een goede keuze, aangezien ze tijdens haar tracks veel overtuigender op het podium staat dan gedurende de stiltes. Blijkens het slotapplaus is P60 eenduidig in het eindoordeel: deze performance smaakt naar meer.

Na een korte pauze is op vier schermen te zien hoe Saigon de volgende artiest aankondigt. Jerome XL gaat daarop zo geestdriftig van start, dat zijn stem na drie tracks aan kracht moet inboeten. Gelukkig heeft de man uit Almere inmiddels genoeg podiumervaring om zichzelf niet op te blazen en weet hij tijdens een zeer geslaagde freestyle-sessie op adem te komen. Zoals de insiders zullen weten, timmert JXL internationaal aan de weg en werkt hij samen met onder meer Wordsworth en Grand Agent. Laatstgenoemde maakt via een video-opname onderdeel van de show uit. Helaas zakt het optreden wat in tijdens deze opgenomen bijdrage.

Waar het zijn muziek betreft heeft Jerome XL twee kanten. Enerzijds is zijn presentatie zeer dynamisch en vooruitstrevend. Anderzijds klinken de raps en beats soms vrij statisch. Op dit vlak lijkt dan ook de meeste winst te behalen voor de rapper. Tijdens zijn freestyles laat hij namelijk horen wel degelijk soepel te kunnen flowen. Nu is het zaak dit ook zo consistent mogelijk te doen met geschreven teksten. Hoe het ook zij, rauw is de show van JXL zeker. Met name Wat weet je van me komt hard aan, zowel inhoudelijk als muzikaal. De bezoekers laten merken deze inslag te waarderen en begeleiden de artiest met luid applaus richting de coulissen.

Dan is het de beurt aan Def P. Ondersteund door DJ Daan en sidekicks Yoery en Samiro maakt de 37-jarige frontman van Osdorp Posse een frisse indruk. De volle zaal reageert enthousiast op de energieke show waarin oud en nieuw hand in hand gaan. Oudere nummers als Annunaki, Ruzie conclusie en Arbeidersklasse worden afgewisseld met recent werk als Sorry, Def P. en Co en Tovenaar van Osdorp. De nieuwe tracks klinken hier en daar nog wat onwennig, maar wanneer Def P. zijn tekst kwijtraakt zet hij dezelfde flow moeiteloos freestylend voort. De Amsterdammer is vanavond haarscherp en laat vrijwel geen steek vallen.

Zodra DRT langskomt om een freestyle te droppen en ook Jerome XL nogmaals laat horen wat hij improviserend waard is, ontstaat er voorin de zaal een flinke pit. Het publiek is in goede stemming en laat dit luidkeels blijken wanneer Def P. en zijn kompanen terugkeren voor een toegift. Pascal-Rascal heeft zichtbaar een inspirerende invloed gehad op de grondlegger van Nederlandstalige hiphop. Hoe graag sommigen het ook zouden willen, voorlopig ziet het er niet naar uit dat Def P. zal stoppen met muziek. Integendeel zelfs: de oude rot staat als herboren op het podium.

Fixtures:
Hoogtepunt: de rauwe shows
Dieptepunt: het te korte optreden van Bad Brya
Bier: geen idee
Wc: gratis
Garderobe: geen idee
Merchandise: cd’s en t-shirts
Fotograferen: ja
Geluid: redelijk
Bezoekers: goed vol
Damage: 15,– (+ gratis exemplaar van Pascal-Rascal)
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 17 september 2007