Half rappend Nederland staat op Paaspop 2018 en wij zagen dat het goed was

Boer Anton maakte overuren tijdens de afgelopen editie van Paaspop. Met zijn tractor moest hij letterlijk honderden vastgelopen auto’s uit de Schijndelse klei bevrijden, maar op het festivalterrein zelf kon de door de regen zompig geworden ondergrond de feestvreugde geen seconde beperken.

Die begon op de vrijdag al uitstekend toen Broederliefde opnieuw level up ging met hun performance. Vorig jaar stonden ze nog in de Phoenix, dit jaar verhuizen ze naar het hoofdpodium en de confettikanonnen, rookpluimen en vlammenwerpers die op het ritme van de tracks hun waren uitstoten onderstrepen dat. Er wordt bovendien met zo’n tempo door de setlist heen geknald dat voor het verplichte circus rond een toegift nul geduld is. Broederliefde zet goedmoedig en ongegeneerd zelf alvast een “we want more in”, om dat na nog geen tien seconden alweer af te kappen voor de laatste track. “Niet lullen, maar speulen”, heet dat in Brabant, en daar kunnen deze Rotterdammers uitstekend mee overweg.

Dat Maan de volgende dag een gastoptreden in de set van Ronnie Flex doet was iets wat veel mensen al aan zagen komen, aangezien de zangeres eerder die dag zelf ook op het festival stond geprogrammeerd. Het enthousiasme is er uiteraard niet minder om, en met de uitstekende muzikale ondersteuning van Deuxperience als begeleidingsband brengt Ronnie met swingende interpretaties van vooral Rémi-tracks de zomer alvast de tent in. Wanneer Ronnie zijn publiek trakteert op een oudere track als Zusje, is de prins van de Nederlandse popmuziek zelf verbaasd over de ontvangst ervan: “Deze track is in 2010 geschreven, het is nu 2018 en motherfuckers kennen het nog steeds, het is verbazingwekkend.” Zijn nieuwste tracks knallen uiteindelijk echter het hardst, want met een kleine selectie van NORI levert hij een zinderende finale af.

Zinderend is ook het woord om de sfeer te omschreven in de Roxy als de Belgisch-Congolese Baloji daar optreedt. De man die ooit bekend stond als Balo in de Franstalige rapcrew Starflam, heeft als solo-artiest zijn Congolese roots volledig omarmd, en dat levert heerlijk muziek op die met zo’n aanstekelijk enthousiasme gebracht wordt, dat je niet anders kan dan dansen met lach van oor tot oor. Bovendien zijn ook de raps van Baloji van een soort die zich prima laat vertalen naar interpretaties door een liveband, en als je dan muzikanten bij hebt als gitarist Dizzy Mandjeku (aka Papa Dizzy), zit dat meer dan goed. Het is een show die een plek op elke denkbare festivalweide verdient.

Ook wel prettig trouwens om weer eens rapshow in de Roxy te zien. De tent was even daarvoor overvol bij Josylvio, waardoor we die performance hebben moeten missen, maar het podium dat traditiegetrouw alle rappers op Paaspop huisvest is zijn ijzeren greep op de scene dit jaar kwijt. Dat betekent echter niet dat Paaspop als geheel dat ook is, in tegendeel zelfs. Met o.a. Jacin Trill, ANBU en Yung Nnelg staat het gros van de rap nog in de Roxy, maar Kraantje Pappie en Bizzey vind je bijvoorbeeld in The Warehouse, Rico & Sticks staan in de Phoenix, De Likt op de Jack Daniel’s stage, Broederliefde, Ronnie Flex en DJVT op het hoofdpodium, en Stuk TV sluit met Yung Felix, Kid de Blits en Jack $hirak het carnavalspodium Loco Royale af.

Half rappend Nederland staat dit jaar op het blokkenschema, en anno 2018 is er op bijna elk podium van het festival wel één van hen te vinden. Het is wellicht exemplarisch voor een festival dat zijn vinger goed aan de pols heeft van de stand van zaken in de Nederlandse popmuziek: hiphop is daarin momenteel dominant, en dat vindt direct zijn weerslag in de programmering van Paaspop.

Maar muzikale stromingen zijn niet het enige wat zich spreidt op Paaspop, want het prachtig vormgegeven terrein is dit jaar logistiek gezien flink op de schop genomen. Met de twee grootste podia aan verschillende uiteindes van het terrein en een vergroot aantal looproutes worden de vervelende opstoppingen van eerdere jaren voorkomen, en zo levert Paaspop wederom een uitstekende aftrap van het festivalseizoen. Volgend jaar valt Pasen een paar weken later, en met een beetje geluk is er dan nog een zonnetje bij ook.

Niet dat wij ons door een bui tegen zullen laten houden. Weer of geen weer, wij komen ons in 2019 sowieso weer melden op het terrein van boer Anton.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 9 april 2018