Hague Hiphop

Met een onverwachte cancelling van OC en slechte weersvoorspellingen wist het Hague Hiphop Festival alsnog heel wat mensen te intrigeren met de line-up en b-boy battles. Lees hier de ups&downs van het Haagse festival…

Afgelopen zaterdag op 3 juli vond het jaarlijks terugkomende hiphop festival “Hague Hiphop” weer plaats dat inmiddels vijf jaar bestaat. Het festival dat de nadruk legt op de vier elementen van hiphop had een line-up die bestond uit gerenommeerde artiesten en nieuwkomers met als hoofd act OC van D.I.T.C over de hele dag vanaf 12 uur verdeeld. Tevens zou de finale van de Jammin’ on Beat Battles plaatsvinden.

De eerste domper van het festival was dat één dag van tevoren werd bekend gemaakt dat trekpleister OC niet meer kwam en een plaatsvervanger op maat kon ook niet meer geregeld worden. Een tegenslag voor de organisatie en het publiek. De opkomst was matig over de gehele dag: het was vol, maar het kon voller. Het terrein dat een perfecte lokatie vormt voor het festival en 2 hele minuten lopen van het Centraal Station in Den Haag verwijderd is, was goed opgezet met het grote podium en de merchandise stands aan de zijkant. Ook was er een muur gevormd met houten schotten voor de graffiti die de boel opfleurde. Ondanks dat de weersverwachtingen niet echt positief waren is het over het algemeen droog gebleven met hier en daar wat spetters tijdens het optreden van D.A.C.

Ietwat aan de late kant door een samenloop van omstandigheden kwam ik gelukkig nog op tijd voor Bleek die samen met DJ Mista Sweet een krachtige show neerzette kreeg ook nog eens backup van battle MC Diggie B. De oud crew member van Supreme Court wist zoals vanouds weer veel humor in zijn show te zetten en de harde boom-bap beats galmden over het terrein. Tussen de optredens door waren er verschillende b-boy/girl battles te zien die muzikaal begeleid werden door DJ Knowledge en Mista Sweet met (in mijn ogen) als uitblinker de Got Skillz crew. De rauwe hiphop van de Lingwistikz volgde de humoristische van Bleek op. Ciph Barker en Joe Banz spitten op militante wijze over bangende beats van Beat Butcher waarop menig hiphop head in het publiek ook uit z’n dak ging. Rauwheid in het kwadraat! Tevens kwamen ook de Headliners nog langs. Deze oude garde uit Den Haag kwam als vanouds nog even on stage om te rocken.

De band C-Mon en Kypski was helaas zonder bandleden geprogrammeerd waardoor er een draai sessie van tegen de 20 minuten volgde. Helaas met weinig materiaal van hun nieuwe cd, maar alsnog met dope tracks waarop scratches van Kypski te horen waren. Helaas was de DJ stand achter op het podium waardoor de interactie met het publiek minimaal was. Gelukkig voor het publiek werden na deze performance nog wat cd’s weggegeven door C-mon. De 8 koppige formatie uit Amersfoort oftewel D.A.C wist Den Haag met oude en nieuwe tracks van het nieuwe album dat inmiddels af is zwaar te rocken. Deze Coöperatie met GrootMeester Jan, Hux-B, Dexter, Wudstik, Jiggy Djé en producers Darin G, Clenn en Mr. Fonc brachten met sympathie en humor hun muziek ten gehore.

Als laatst stond NuClear Family op het programma. Dit samenwerkingsproject tussen 3e-Kamer en Pick Pockets was vooral bekend geworden onder het publiek met de ‘hit’ “Memento”. Deze bezetting bestaande uit de MC’s Ahab, Ki en Vecsy. D en DJ Pick ’n Mix zette volgens velen een redelijke show neer. Zelf moest ik deze laten passeren net als de vroegere optredens van o.a. Coup deVillz, Redrum Squad, Young Hin, Double Deuce, Andy Ninvalle, Fire Armz, Galaxia en Rapclass.

Ondanks dit heb ik mij toch vermaakt op het festival dat helaas het nét niet was. Qua graffiti nét geen Blockjam, qua line-up nét geen Uitmarkt en qua b-boying, nét geen Spin-Off. Alsnog heeft de organisatie het goed mogelijk gemaakt dit allen wel te combineren. Met als grootste tegenslag het gecancelde optreden van OC wat onvermijdelijk invloed heeft gehad op het bezoekers aantal… Mensen die na het festival door wilden feesten konden dit ook daadwerkelijk doen bij de Hague Hiphop Afterparty in Pannonica.

Fixtures:
Hoogtepunt: show van D.A.C.
Dieptepunt: de afwezigheid van OC
Bier: Er was een bonnen systeem, maar omgerekend 1.80 euro.
Wc: niet gezien, maar scheen er te zijn.
Garderobe: n.v.t.
Fotograferen: Jawohl
Geluid: Nice.
Bezoekers: Moeilijk te zeggen, maar het kon beter.
Damage: Gratis yo!
Cijfer: 6.5

Geplaatst door bowie op 4 juli 2004