Hague HipHop 2002

2002 is het jaar van de hiphopfestivals na o.a. Soulclap, Splosh en Blockjam was Den Haag aan de beurt en dan wel onder de naam: Hague HipHop. Het betrof hier alweer de 3e editie en de vorige edities waren vooral bekend door de vele regenbuien en ik was benieuwd of de editie van 2002 in eerste instantie het weer zou meewerken maar ook anderzijds een goed festival met fanatieke headz zou opleveren want, voor de mensen die het niet weten dit festival was VRIJ toegangkelijk.

Firearms
Firearms stal vorig jaar nog de show door met een complete live band het aanwezige publiek te rocken. Dit jaar zouden ze on stage staan zonder live band en ze konden niet echt overtuigen dit had ook mede te maken met het zeer slechte geluid. Het dieptepunt van de show was toch zeer opmerkelijk het geluid viel namelijk drie keer compleet weg, het hoogtepunt was de humor van Firearms en de a capella’s als het geluid uitviel. Alles bij mekaar kon Firearms deze keer niet overtuigen.

Supreme Court
Vaste gasten op Hague HipHop en tijdens hun show brachten ze een heuse supreme court medley waarbij alle mc’s een nummer dropte en daarna plaatsmaakte voor de volgende. Op deze manier bleef de vaart erin en de show zat goed in mekaar. Helaas helaas was er nog steeds zeer weinig publiek voor het podium aanwezig op de Hofplaats zelf waren best wel veel peeps aanwezig maar de meeste zaten op de grond, stonden bij de tap of waren de bboys op het andere podium aan het checken. Supreme Court zette gewoon een zeer strakke show neer waarbij ik vooral Bleek (the group) vond opvallen in positieve zin.

Rudeboy’s League of Extra Ordinary Gentlemen (LXO)
Rudeboy heeft altijd al voorop gelopen met een nieuwe sound dat bleek in het verleden al met Urban Dance Squad en later met Junkie XL en nu flikt hij het weer met een compleet nieuwe crew met ook DJ Rockid in de gelederen. LXO heeft echt een vernieuwende sound waar je niet direct de stempel hiphop op zou kunnen drukken. Ik was dan ook zeer benieuwd of het publiek dit zou voelen of niet het was al snel duidelijk dat dit niet het geval was want, iedereen bleef stokstijf staan. Ook LXO had te kampen met geluidsproblemen maar desondanks was het een dope optreden en blijft het apart om twee DJ’s (Six en Rockid) aan het werk te zien en blijft Rudeboy nog steeds 1 van de doopste MC’s die Nederland heeft voortgebracht en ik denk dat het met deze band helemaal goed gaat komen ook al gaat dit verder dan de hiphop die je normaal gesproken voor je kiezen krijgt.

3e kamer
Waren vorig jaar ook een van de hoogtepunten en ik was benieuwd hoe met de 3e kamer gestelt was omdat, het nogal stil rond hun geweest was na hun verschenen demo in 2001. Na een soort WU intro dropte ze hun meeste bekende nummer: Bluf Technici dit nummer bleek een remix te zijn met nieuwe lines en die shit klonk wel dope. Dit kende we natuurlijk al dus hoe zat het dan met het nieuwe materiaal? Jammer genoeg kom ik tot de conclusie dat ik het nieuwe materiaal nou niet echt geweldig vond ik had toch wel iets meer verwacht van de 3e kamer maar des ondanks waren zij wel de eerste crew die het publiek in beweging kregen.

Bboy
Naast de vele rap acts was er ook een bboy stage waar een aantal bboy crews hun ding deden. Uiteindelijk was er een zeer dope bboy battle op het hoofdpodium waar een ‘one breaker one move’; de beslissing moest brengen.

Coup de Villz
Het festival had nog maar twee acts op het programma staan en de voorlaatste act was Coup de Villz ook zij stonden vorig jaar al op hague hiphop en deze crew had wel duidelijk progressie geboekt want, hun optreden was ook tevens hun release party van hun debuutalbum. Wat kan ik zeggen het was een zeer dope en energiek optreden waarbij het meeste publiek eindelijk aan het bewegen was geslagen beter laat dan nooit zullen we dan maar zeggen. Het dope aan Coup de Villz blijft het feit dat ze Engelse en Nederlandse raps kicken en dat zorgde voor een zeer afwisselende show waarbij het publiek zich vaak liet horen.

Nicotine feat. Gotcha
De laatste act en eigenlijk de headliner van het festival was dan aan de beurt. Na een stroeve start met jawel weer de nodige geluidsproblemen ging Nicotine samen met Gotcha lekker los. De nodige tracks van hun cd: Bonobo Politics werden gedropt en de oude track: Snap out of it mocht ook niet ontbreken. Nicotine feat Gotcha sloten hun optreden en het festival af met de bij mij niet bekende track: je moet je bek houwe! Zo werd Hague hiphop 2002 afsgesloten met een zeer degelijk optreden.

Fixtures
Hoogtepunt: Coup de Villz
Dieptepunt: het suffe publiek
Bier: ?
Wc: 0,-
Garderobe: nee
Fotograferen: jah
Geluid: zeer matig
Bezoekers: circa 500
Damage: 0,-
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 14 juli 2002