GZA/Genius

Helaas kon HIJS niet aanwezig zijn bij het concert dat GZA in Nederland gaf. Dan maar naar onze Zuider buren waar GZA een show gaf in Gent.

Na lang wachten was het dan vrijdag 21 Mei, hier keek ik al een tijdje naar uit. Eindelijk kwam The GZA/Genius optreden in De Vooruit in Gent. Ondanks mijn enthousiasme had ik pas de dag zelf mijn ticket gekocht. Ik vond eerst geen kaartje in de voorverkoop, maar gelukkig kon ik die avond zelf nog een ticket kopen. De deuren waren al open van 22h en tegen 23h begon de Warm-up show door Skeemz. Alleen was Skeemz er niet en werden ze vervangen door de Nederlandse Rap/Soul/Jazzy/Funk groep Illicit.
Illicit bestaat uit een live band: 2 gitaristen (Freek Cerutti & Principle), een drummer (Bram Hakkens), keyboard player (Pieter De Graef) en een Rapper (ParAdoX). Ze gaven een goede mix van Soul/Jazzy en Funky rapsongs wat er bij mij zeer goed inging. Iedereen was er voor de Gza/Genius, dus hadden ze het redelijk moeilijk om de menigte in beweging te krijgen. Tegen het einde hadden ze toch iedereen kunnen overtuigen. Het beste was dat ze op een bepaald moment enkele MC’s van het publiek on stage vroegen en een korte battle organiseerden. Vijf man beklom de stage: vier Franstalige en één Engelstalige MC. Dit gaf een echte boost aan de hele set. Hierna kwam ParAdoX zelf tussen de crowd wat staan rappen om zo in schoonheid te eindigen. Iedereen was klaar voor The GZA/Genius!

Na een half uurtje was alle apparatuur vervangen en kwam de man op. The GZA/Genius bijgestaan door Dreddy Kruger (member van The Killer Bees & Wu-Family) en DJ City Rich. Er was geen tijd voor introductie: iedereen werd meteen omver geblazen door Reunited wat de sfeer voor de rest van de avond meteen vastlegde. Geen enkele song werd echt afgemaakt en de tracks vloeiden steeds in elkaar wat zorgde voor een non-stop magistrale set. De classics zoals Breaker, Breaker, Cold World, Liquid Swords en Hip Hop Fury kwamen allemaal aan bod en zorgden voor een zwaar bangende show. Met af en toe de request: ‘Can I get a soooooooh’ wat luidkeels beantwoord werd door de crowd. Als hoogtepunt, wat mij en iedereen verbaasde, was er een moment dat tijdens een van de classics (Can’t remember which one) the GZA zijn mic aan iemand in het publiek gaf (de Engelstalige MC die ervoor met Illicit had meegedaan) en hem liet rappen. De gast deed het fantastisch voor ongeveer 8-10 bars voor hij het terug afgaf, hij kreeg er een T-shirt voor in de plaats. Na ongeveer een uurtje stopten the GZA en Dreddy ermee en signden nog even alles wat hun maar werd aangeboden. Alsook verkochten ze T-shirts van de tour á 20euro per stuk.

Ik vond dat het een redelijke korte show was, maar uiteindelijk: het is wel the GZA/Genius dus het zeer hoogstaand niveau maakte veel goed. Het was wel spijtig dat er weinig volk was. De zaal was amper voor 2/3 gevuld, maar dit kan aan verscheidene dingen gelegen hebben. Dicht bij de examens, The Wu-Tang staat ook op Werchter en de prijs van 25euro was misschien voor de gemiddelde student te hoog. Door de kleine crowd ben ik ook niet meer gebleven voor de afterparty van Kaine & Uinxxx.

Fixtures:
Hoogtepunt: Crash Your Crew wat voor de nodige dosis springen zorgde, maar de hele show was van hoogstaand niveau.
Dieptepunt: De ietwat korte duur van het optreden + magere opkomst van het publiek
Bier: 1,50
Wc: God Knows (niet geweest)
Garderobe: 80 cent
Fotograferen: Get the picture! (geen videocamera’s)
Geluid: Redelijk tot Goed
Bezoekers: zaal van de Vooruit was voor 2/3 vol
Damage: 23 VVK, 25 doors
Cijfer: 7,5

Geplaatst door bowie op 23 mei 2004