GZA – Legend of the Liquid Sword

GZA, the Genius. Wu-Tang member pur sang. Eigenlijk de enige die een beetje zichzelf gebleven is. Geen gekke dingen gedaan, gewoon constant pure Hip Hop. Gewoon die rauwheid die we kennen van de beginjaren van de Wu. Dit is ook waar alle fans om schreeuwen: die hongerige shit zoals ‘vroeger’. GZA was dit niet ontgaan en besloot, zo zei hij, het niveau terug te brengen naar die tijd. De titel van het nieuwe album zet al de trend: Legend Of The Liquid Sword

Als we kijken naar de tracklist komen we niet een lijst tegen van 20 tracks, geen onzin skits, gewoon 14 joints en een intro. Is het dan ook 1 en al kwaliteit? Mwah, laten we zeggen 80% wat de combinatie productie/lyrics betreft. Lyricly speelt GZA sowieso weer met zwaarden.

Laten we ff bij het begin van het album beginnen. De intro wordt gedaan door GZA’s zoon die iedereen ff vertelt hoe het allemaal begon met zijn grote voorbeeld. Gevolgd door het uitgebreide levensverhaal door GZA himself zet hij de rookies met beide voeten op de grond. Did Ya Say That begint heel speels, maar ow die afwisselingen tussendoor lichten deze joint op. Ouderwetse Wu klanken zijn te horen op nummertje 4. Misschien daarom ook dat hij hierop medewerking krijgt van Ghostface en Streetlife. Niks geen refreintjes, straight spitting! Na de 2 catchy tracks die hierop volgen, zwakt het een beetje af met Animal Planet. Hierna is het eigenlijk om en om, zeer sterke track wordt afgewisseld door een middelmatige joint. Hoogtepunt hierbij is natuurlijk de single Fame. Als je ’m 3x hebt geluisterd, ontdek je nog steeds nieuwe woordspelingen!

Uncut Materialsluit het album af en is een sterke conclusie. Met de welbekende Wu viool geeft hij een goede voorzet aan een eventueel vijfde Wu-Tang Clan release. Het doel was de fans die dope feeling van tevredenheid terug te brengen van zeven jaar geleden. Dit is ’m deels gelukt, geen gezang in de hooks, een iets meer underground sound in combinatie met de (alweer) dope lyrics zouden dit exemplaar tot een classic maken.

Tracklist:
01. Intro
02. AutoBio
03. Did Ya Say That
04. Silent (feat. Ghostface Killah and Streetlife)
05. Knock, Knock
06. Stay In Line
07. Animal Planet
08. Fam (Members Only) (feat. RZA and Masta Killa)
09. Legend Of The Liquid Sword (feat. Anthony Allen)
10. Fame
11. Highway Robbery (feat. Two’s)
12. Luminal
13. Sparring Minds (feat. Inspectah Deck)
14. Rough Cut (feat. RZA and Armel)
15. What You Know About?

Geplaatst door bowie op 10 december 2002