Guru’s Jazzmatazz – The Mixtape Back To The Future

Guru hebben we bij elkaar al een album of 10 als dragende rapper gehoord. Het is dan ook niet hij maar de beats die direct opvallen. Op bijna alle mixtapes worden in meer of mindere mate bekende instrumentals gebruikt om te laten horen wat de MC in z’n mars heeft. Op deze Jazzmatazz mixtape gebeurt dat ook… maar dan net effe wat anders. De beats zijn voornamelijk minimale bewerkingen van jaren negentig ‘hits’ van o.a. The Beatnuts, Dilated Peoples, Eric B. & Rakim en Brand Nubian. Producers bouwen wel vaker bekende beats na, zodat ze hun apparatuur beter leren beheersen, maar naar mijn weten is dit wel de eerste keer dat zulke afgekeken producties daadwerkelijk de hoofdmoot op een officieel product vormen. Dit concept van oud materiaal nieuw leven inblazen past mooi bij het Back To The Future onderschrift van zowel Jazzmatazz 4 als deze mixtape.

Als je net als ik bekend bent met de hiphop muziek van een decennium geleden, zal je de meeste tracks snel herkennen. En als je net als ik geen probleem hebt met het opnieuw beroeren van die nineties classics, dan zal deze mixtape je goed bevallen. Guru is geen fantastische flowvirtuoos, maar in 1994 legde hij het zelf al eens perfect uit op Mostly Tha Voice. En een mooie diepe stem heeft hij zeker. Daarbij is er genoeg afwisseling met 20 nummers in nog geen 50 minuten, en zijn er tal van gastartiesten waarvan ik van 90% nog geen solo-plaat op mijn harde schijf hoef te hebben maar die het prima doen als co-piloot.

Naast de minimale bewerkingen van de originele beats zijn ook de refreinen een aantal keer herschreven. Een track gebaseerd op Black Moon’s How Many Emcee’s valt hierdoor negatief op, maar op het gros van de tracks is er met respect voor de klassiekers omgegaan. Deze mixtape heeft met de al 15 jaar lopende Jazzmatazz serie gemeen dat het een plaat is die lekker weg luistert op de achtergrond. De gebruikelijke featurings uit de soul en jazz wereld zijn hier echter op minder dan één hand te tellen. Het Jazzmatazz-gevoel wordt wel enigszins gecreëerd door de beatkeuze te laten vallen op acts als Arrested Development, Digable Planets en A Tribe Called Quest. ‘Beter goed gestolen dan slecht zelf verzonnen’ is een uitspraak die zelden zo op z’n plaats was. Het bijvoegelijk naamwoord dat Superproducer Solar steevast voor zijn beroep plaatst is met deze release natuurlijk verre van bewezen.

Tracklist:
01. Intro Don Gurizzy
02. Knowledge feat. Lord Tariq
03. 7 Grand Yall feat. Solar
04. For Ya Mind feat. Zion I
05. Peace! feat. K-Born, Highpower & Solar
06. State Of Clarity feat. Common [Solar Remix]
07. Who Got It On Lock? feat. Doo Wop
08. B-Boy Kamikaze Feat. Tony Touch & Doo Wop (Diaz Brothers)
09. Too Slick Feat. Yungun
10. So What It Do Now? feat. Aceyalone
11. We Got That feat. Nature & Solar
12. Jazzy Wayz [7 Grand Exclusive]
13. Stand Up (Some Things’ll Never Change) feat. Damian Marley [Reggae Mix]
14. Hot Like That feat. Medinah
15. No Need For Stress feat. Mr. Lif
16. Back To The Future feat. Caron Wheeler & C.Knowledge (Digable Planets)
17.Assasino feat. Young Pablo
18. The Game Needs Me feat. Blue Scholars & Common Market
19. Feed The Hungry
20. Can’t Stop The Movement feat. Ms Camille

Meer info: Guru

Geplaatst door bowie op 9 februari 2008