Ook Gucci Mane’s vijftiende album klinkt als een Gucci Mane-album

Moneybagg Yo, Pooh Shiesty, NLE Choppa, Lil Baby; de hiphop uit de grote steden in het zuiden van de V.S. maakt grote stappen. Geen van hen zou waarschijnlijk anno 2021 zo populair zijn als Gucci Mane de weg niet had vrijgemaakt voor hen. Zijn constante output van albums en mixtapes als hoeksteen van de trapbeweging is inmiddels iconisch te noemen. Om de geboorte van zijn zoon Ice te vieren, bracht hij in het Vaderdagsweekend zijn vijftiende studioalbum uit: Ice Daddy.

Gucci Mane is een gevalletje ‘hate it or love it’; hij werd geboren in een buitenwijk van Birmingham, maar opgevoed door de straten van Atlanta. De man met de eeuwig jeugdige flow bracht het grootste deel van de afgelopen vijftien jaar niet zonder obstakels door. Maar hij overwon ze allemaal. Hij bracht meer mixtapes uit dan wie dan ook, kwam meer in de problemen met het gezag dan wie dan ook en lanceerde waarschijnlijk meer protegé’s dan wie dan ook. Hij groeide, mede danzij zijn tijd in de gevangenis waardoor zijn optredens schaars werden, uit tot een cultfiguur in de internationale hiphopscene. De als Radric Davis geboren rapper werd een legende voor velen.

Mythisch figuur met complexe verhalen

Zo’n beetje iedere journalist die hem ooit heeft gesproken, spreekt over een gesloten boek als ze het hebben over Gucci Mane. Van fatsoenlijke interviews komt het dan ook amper. Hij kapt alles af wat te persoonlijk is, en beëindigde meer dan eens abrupt een gesprek. Dat gegeven, in combinatie met het feit dat hij continu wisselde tussen de straat en het gevang, maakte van hem een soort mythisch figuur. Waarom praten met journalisten als je ook alles kunt leggen in je CEO Flow? Hij trad amper op en bracht albums uit die ronduit flopten. Echter, een nederlaag accepteren deed hij nooit. 71 mixtapes, een eigen label, en A&R-skills waar menig A&R jaloers op zou zijn verder en Gucci Mane is er nog steeds.

Hij was niet voor niets van zover gekomen om het pad van de zuidelijk Amerikaanse hiphop zo te plaveien voor de nieuwe generatie. Hij gaf al vroeg in hun carrières co-signs aan Future, Waka Flocka Flame, Young Thug en Migos, maar liet niet na zelf ook in de picture te blijven. Want waarom zou hij zelf niet van de huidige populariteit van het door hem mee opgebouwde genre meeprofiteren? En dus ging hij in verbazingwekkend tempo door met muziek uitbrengen.

Gucci’s vijfde project in twee jaar en een beetje, leunt op zijn handelsmerken zonder er iets aan toe te voegen. Mode, acteren, muziek; Gucci Mane – inmiddels de veertig gepasseerd – is inmiddels een wereldwijd succesvol merk geworden. Hij zet zijn passie om in knaken; zijn ervaringen op straat combineert hij met bonafide couture. En het zijn dan ook zijn favoriete onderwerpen om over te rappen.

Ice Daddy als een shotje espresso

Ice Daddy opent met de rollende beat van Poppin’, en gaat dan over in Posse On Bouldercrest, een bewerking van de klassieker Posse On Broadway van Sir Mix-A-Lot. Die twee tracks voelen aan als dat shotje espresso van de Kiosk, dat je inneemt terwijl je de soep nog uit je ogen moet wrijven. Het is een boost, maar eenmaal in de trein kak je al snel weer in.

‘Guwop’ heeft namelijk grote moeite om de vaart erin te houden. Er zijn nog wel hoogtepunten te vinden hoor. Like 34 & 8 heeft bijvoorbeeld diepe en rammelende bassen, en Live At The Red Carpet is waarschijnlijk de meest rauwe Gucci Mane-tune in lange tijd.

Voor de rest is het voornamelijk het tonen van wat Gucci waard vindt om te tonen: rijkdom, roem en status. Niet dat we hadden verwacht dat hij een compleet nieuw hiphopwiel uit zou vinden, maar enkel zijn signatuur-trap klinkt anno 2021 repetitief en generiek. De saaie onderwerpen slaan over op de vorm; het zijn continu dezelfde flows, dezelfde schema’s en dezelfde beats. En al staan de populairste trapproducers (Mike WiLL Made-It, Zaytoven, Southside e.a.) erop met hun producties; ze weten niet te voorkomen dat Ice Daddy klinkt als eenheidsworst. Om het nog niet te hebben over een trapbeat die bestaat uit het geluid van het doorladen van een pistool; dat gebeurt zelfs irritant off-beat.

Na een paar tracks ken je het riedeltje wel; Guwop leeft een luxueus bestaan, waarin auto’s, dure mode, juwelen en vrouwen de hoofdrol spelen. Tijd dat Gucci weer eens wat meemaakt, want nu overschaduwen gasten als Lil Baby, E-40 en Pooh Shiesty hem met groot gemak. Ice Daddy mondt uit in een monotoon trapalbum. Het is dan ook eerder een karwei dan een plezier om dit album van voor tot achter te beluisteren. Zoontje Ice staat nu vermeld als executive producer, maar zodra hij oud genoeg is om daadwerkelijk als dusdanig op te treden, klinkt het hopelijk beter. Tot die tijd heeft Gucci Mane de tijd om te trainen.

Stream:

Geplaatst door bowie op 23 juni 2021