The Grouch – Show You the World

Het lijkt erop dat de MC uit Oakland van alles wat wilt proberen. Samplebased soulbeats wisselen elkaar af met hyperneurotische bliepbeats. Dankzij deze onregelmatigheid aan producties is er geen touw aan vast te knopen. Uiteindelijk breekt dit het album op. Lijn, regelmatigheid, één geheel: het lijken termen die bij The Grouch even niet in het woordenboek staan. Zijn visie op de wereld mag dan nog zo breed zijn qua smaak, hij maakt het er voor de luisteraar niet makkelijker op.

Eigenlijk is geen één track representatief voor het hele album. Je zou zeggen dat een MC met 150.000 independent verkochte platen wel weet hoe je een album maakt, maar nee dus. Gastartiest Mike Marshall geeft je nog even hoop bij het startschot, maar deze vibe is de rest van het album vrijwel onvindbaar. Show You the World staat om de meeste uiteenlopende redenen bol van onaantrekkelijke tracks.

Van meet af aan is The Grouch bepaald geen bron van inspiratie. “Straight from the heart, that’s how I write”, zo klinkt het in ieder geval niet. Amateuristisch aandoende drums (Clones_), Irritante refreintjes (Artsy_), tracks zonder pit (Show You the World) of foeilelijke kicks (The Bay to L.A.): het zijn slechts voorbeelden van miskleunen die bijdragen aan het negatieve effect. Watch Watch, Shero, Hot Air Balloons, The Time en Breath zijn de enige tracks die nog enigszins door de keuring komen. Het zijn dus vooral de vrolijke, feel good tracks die Show You the World wat meer smoel geven. Het is al met al toch een trieste balans voor een MC met zo’n CV. Hier en daar etaleert de rapper nog wel enige klasse, maar dat het nou potten breekt: nee.

Veel meer is er echt niet van te maken. In een losgeslagen markt als dit waar je muziek overal kan downloaden, legaal of illegaal, is dit album te verwaarlozen. Het is niet te hopen dat The Grouch’ wereld eruit ziet als hoe de plaat klinkt, want het lijkt voor de luisteraar soms een bad trip. Het is zoeken naar teksten die nog enig houvast bieden, want erg opvallen doen ze niet. Show You the World duurt precies 55 minuut 29, eigenlijk 55 minuut 29 te lang.

Tracklist:
01. Microphone Intro (feat. Rio Amor)
02. Watch Watch (feat. Mike Marshall)
03. Clones
04. Artsy
05. Favorite Folks
06. Yardwork
07. God Bless the Elephant (feat. Abstract Rude)
08. Show You The World (feat. Rafael Saadiq)
09. The Bay to LA (feat. Murs)
10. Mom & Pop Killer
11. Never Die
12. Shero
13. Bring It Back
14. Hot Air Balloons (feat. Bicasso / Scarub)
15. The Time (feat. Marty J)
16. Breath

Meer info

Geplaatst door bowie op 24 november 2008