Grote Prijs Finale 2002

De winnaar van de GPNL 2002, geen twijfel over mogelijk dat dit Ali B, DAC of Pete Philly wordt. Of toch niet?

Paradiso was uitverkocht en vooraf werd er al druk gediscussieerd wie de winnaar van de Grote Prijs van NL 2002 zou worden. Een ding was hierbij zeker de strijd zou gaan tussen DAC, Pete Philly en Ali B. De anderen deelnemers waren eigenlijk op voorhand al kansloos. Dat de avond anders zou lopen lees je hieronder.

Er waren geluidsproblemen waardoor het programma een flinke vertraging opliep dus het was wachten, wachten en nog eens wachten. Uiteindelijk waren de problemen opgelost en was het tijd voor DAC om de aftrap te verrichten van de grote finale. DAC ging energiek van start en al snel bleek half Amersfoort in Paradiso aanwezig te zijn. Hoe energiek DAC dan ook uit de hoek mocht komen, echt goed verstaanbaar klonk het mij niet in de oren. Jiggy Jay haalde ook nog even uit naar Opgezwolle: ‘waar wou je heen gaan met die gestolen flow?’.

Ali B maakte ze naam als entertainer meer dan waar. Gesteund door minimaal 40 rovers in de zaal kwam hij het podium opgestormd als een soort terrorist. Het publiek dat nog uitzinniger was dan bij DAC zorgde voor een echte competitie sfeer. Ali B trok echt alles uit de kast om de jury en het publiek voor zich te winnen, op het ene moment deed hij een a capella en op het andere moment dropte hij een rauwe track over alle problemen in de wereld. Tot op zekere hoogte was het entertainment dat Ali B gebruikte om zijn show bijzonder te maken zeer amusant en dope te noemen. Het was alleen erg jammer dat het op een gegeven moment een beetje overdreven werd gebracht en het ‘show’ element de overhand nam. Al met al wel een dope hiphopshow met alles erop en eraan.

Corey was een van de finalisten waar ik heel weinig van wist dus ik was wel benieuwd naar de show van de R&B/Soul zangeres. Corey maakte ook gebruik van een live-band wat de trend leek te zijn bij deze finale. Wat mij direct opviel was dat de Corey en haar band veel enthousiasme uitstraalde vooral de toetsenist van de band was erg hype bezig. De show klonk en zag er goed uit maar veel nieuws onder de zon was het niet wat mij betreft.

Kiddo Cee die de rauwheid van Amsterdam Zuid-Oost moest representen maakte er een heus toneelstuk van. De raps die voornamelijk over het leven in Amsterdam Zuid-Oost gaan konden me eigenlijk geen moment boeien. Gelukkig bood de show eromheen in de vorm van een toneelstuk de nodige afleiding maar ook deze was niet echt hoogstaand.

Pete Philly zette een zeer degelijke show neer samen met zijn sidekick Senna en ook Pete Philly maakte voor de gelegenheid gebruik van een live-band om het optreden nog wat meer energie mee te geven. Pete Philly en Senna concentreerden zich tot in tegenstelling dan de meeste andere finalisten vooral op het spitten van hun teksten. De combo van zang en rap zorgde voor een dope optreden waarbij het meeste publiek erg down was met Pete Philly. Dat was best wel opvallend aangezien Pete Philly misschien wel de minste aanhang had meegenomen.

Talkin Headz had de ondankbare taak om als laatste hun ding te doen. Het programma was al bijna twee uur uitgelopen en een aantal bezoekers had het al voor gezien gehouden. De aanwezige bezoekers waren ook al niet meer in topconditie maar de Talkin Headz uit Haarlem trokken zich er weinig van aan. Opmerkelijk was het feit dat er gewoon twee MC’s op het podium stonden en verder geen live-band of wat dan ook. Deze show deed me toch nog even snel beseffen dat ik bij een hiphop/R&B event aanwezig was en niet bij een of andere goochelshow waarbij iedere artiest iets anders uit zijn of haar mouw toverde. Wat de Talkin Headz ook deden het publiek was jammer genoeg niet meer echt in voor een party. De show was in ieder geval lekker chill met af en toe een hype beat en de Engelstalige lyrics waren ook erg toegankelijk.

Na een korte maar dope show van Raymzter was het dan tijd voor de prijsuitreiking. De fans van Ali B lieten zich weer uitbundig horen en Complex de host van de avond had dan ook heel veel moeite om zijn verhaal te doen. Uiteindelijk kon Complex de publieksprijs uitreiken en die ging naar DAC die maar 1% voorsprong had op Ali B. De beste muzikant werd Pete Philly en dan het moment waar iedereen op gewacht had: kwam daar Corey heel onverwacht op het projectiescherm te staan. Zij mocht zich de winnares noemen van de Grote Prijs editie van 2002 en zeg nou zelf wie had daar nou rekening mee gehouden?

 

Fixtures
Hoogtepunt(en): DJ MBA en de shows van Ali B, Pete Philly en Raymzter
Dieptepunt: het lange wachten de gehele avond
Bier: 1,90 euro
Garderobe: 1 euro
WC: gratis
Fotograferen: ja
Geluid: matig
Bezoekers: +/- 2000
Damage: 12 euro
Cijfer: 7

Meer info: http://www.groteprijs.nl

Geplaatst door bowie op 2 december 2002