De grootste update van de Rewriters app ooit is hier!

De Rewriters app beleeft vandaag de grootste update sinds de lancering ervan in de lente van 2016. Niet alleen is de app stabieler en betrouwbaarder geworden, maar er zijn ook een aantal nieuwe features in verwerkt waarmee we je nog veel beter op de hoogte van street art nieuws kunnen houden. Maar het belangrijkste: er zijn maar liefst drie nieuwe gebieden en meer dan twintig kunstwerken toegevoegd!

Één van de features waar we enthousiast over zijn is de mogelijkheid om push notificaties te ontvangen. Geen zorgen, we gaan je niet spammen met random berichten en gaan er spaarzaam mee om. Maar als er een kunstenaar aan een nieuwe muurschildering begint, of een nieuwe wijk is toegevoegd aan de app, dan wijzen we je daar graag even op. Op die manier kan je zelf direct een kijkje kan gaan nemen op straat, wanneer het jou uitkomt. Geen behoefte aan notificaties? In de instellingen zet je ze gewoon uit.

Daarnaast biedt de app je relevante nieuwe verhalen over street art, zoals je die ook hier op de website vinden kan. Nieuwe projecten die opgezet worden, uitgebreide interviews met de beste (inter)nationale kunstenaars en de laatste feiten over festivals als POW! WOW! Rotterdam vind je onder de ‘Laatste Nieuws’ tab bovenin de app.

Rewriters app update

En heb je zelf tips voor onze redactie omdat je bijvoorbeeld een nieuw werk in de Rotterdamse straten hebt gespot? Scroll naar onderen in het hoofdmenu en deel ze met ons! Wil je anderen juist tippen over een mooie mural die je via de app gespot hebt? Je kunt de foto’s in de app nu direct delen op je social media kanalen.

Maar hoe lekker de app nu ook werkt, en wat voor mooie verhalen we er ook in delen, het zou allemaal betekenisloos zijn als de kunstwerken zelf niet centraal stonden. Aan de al bestaande Central District, Oude Westen en Centrum-routes zijn zes nieuwe werken toegevoegd. We presenteren daarnaast het begin van gloednieuwe routes in Noord en Delfshaven, en hebben een aantal noemenswaardige kunstwerken op verschillende plekken in Rotterdam Zuid verzameld onder de noemer ‘Southside Writers’. In totaal bevat de app meer dan twintig nieuwe spots, waarvan we hier graag alvast een kleine preview met je delen.

Royyal Dog | MJay Photography

Royyal Dog (Central District)

“Toen ik in de Verenigde Staten graffiti deed, waren mensen oprecht verbaasd dat ik Koreaans was”, vertelde Chris Chanyang Shim, 심찬양, beter bekend als Royyal Dog, aan het Koreaanse dagblad Korea JoongAng Daily. “Ze vonden het ontzettend interessant dat iemand aan de andere kant van de wereld zich bezig hield met iets dat daar zo’n 30 jaar eerder in de straten begonnen was. Dus ik ging nadenken over wat ik aan de scene toe kon voegen, wat voor ‘Koreaansheid’ ik uit kon dragen.” Royyal Dog besloot een portret te tekenen van een Afro-Amerikaanse vrouw gekleed in een traditionele Koreaanse hanbok. Sindsdien vermengt hij in veel van zijn werk specifieke aspecten van de Koreaanse cultuur met invloeden uit de hiphopcultuur.

Tymon de Laat | MJay Phtotography

Tymon de Laat

Tymon De Laat zijn ‘Made Tierra’ is één van de meest geliefde muurschilderingen van Rotterdam, en wordt breed beschouwd als het magnum opus in zijn werk tot dan toe. Het kent alle thema’s en visuele aanknopingspunten waar De Laat bekend om staat: zijn fascinatie met Latijns-Amerikaanse culturen, het bevlogen lijnenwerk in menselijke gezichten, en het rijke, levendige kleurgebruik tussen die lijnen.

Gary Stranger x Pref ID x Opperclaes

Ondanks de opmerkelijke strakke lijnen in zijn werk, legt Gary Stranger zichzelf nog steeds dezelfde regels op als hij deed toen hij begon als graffitischrijver in Londen: geen tape; geen projectoren; alles moet met spuitbus uit de vrije hand gedaan worden. Samen met Pref ID richtte hij het collectief Typograffic Circle op. Die is er op zijn beurt van overtuigd dat dat ‘regels er zijn om gebroken en mee gespeeld te worden’, en past die houding met humor en succes toe op zijn verrassende typografische werken. De liefde voor letters delen ze met Opperclaes, de Rotterdamse ontwerpstudio die bestaat uit Bruce Tsai en Linda van der Vleuten. In opdracht van Foundation MESH maakten zij deze indrukwekkende combinatie van muren en sculpturen, die in het geheel als ‘Home Switi Home’ te lezen is.

Update route knop in de Rewrites app

Als je de app al aangeschaft hebt (€1,09 voor iOS toestellen en €0,99 voor Android), heb je wellicht al gezien dat er nog veel meer werken in de update te vinden zijn. Je kunt de update gratis binnenhalen door op het openingsscherm de ‘Update route’-knop linksboven aan te tikken. Alle nieuwe muren worden dan direct in de betreffende route opgenomen.

Meer info? Download de Rewriters app via de App Store (voor iOS toestellen) of Google Play (voor Android-toestellen). Toekomstige updates blijven gratis.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 16 juli 2020