Grootmeester Jan – Collaboratorium

Met D.A.C. heeft Grootmeester Jan in Nederland natuurlijk al behoorlijk wat bekendheid gekregen. De albums ‘Didactici’ en ‘Professioneel chillen’ werden beide positief ontvangen. Als soloartiest heeft Jiggy Djé veruit het meeste succes van de leden van De Amersfoortse Coöperatie. Nu is de eerste plaat ‘Collaboratorium’ van Grootmeester Jan zelf uit en wij zijn natuurlijk benieuwd naar het resultaat.

Het album start met een soort reclamenummer voor zijn eigen website. Een lekkere opening van de cd. Je www toch? Waar de beat op deze track nog vrij standaard is, ondanks wat vage elektrosounds, komen er vrij aparte producties voorbij op ‘Collaboratorium’. De nummers ‘Bitchness remix’ en ‘Ghetto.nl’ hebben technobeats, waar GMJ niet echt op uit de verf komt. De productie op eerstgenoemde track is zo lomp hard dat het storend wordt en je niet aandachtig de raps checkt. Op het laatstgenoemde nummer geeft GMJ met behulp van Tim (VSOP) commentaar op rappers die de gangster uit willen hangen. De raps zijn hier echter raar vervormd en zijn veel te zacht om over de te rommelige beat heen te komen.
Op ‘Was ik maar een rapper’ haalt Jan nogmaals uit naar stoere rappertjes. Hoewel dit soort onderwerpen onderhand net zo standaard worden als de clichés waartegen men zich afzet, klinkt deze track lekker. En natuurlijk heeft hij een punt.

Toch zijn het de punchline-tracks die het beste in Grootmeester Jan naar boven brengen. ‘Grenzeloos’ met Dexter, Jiggy Djé, Ki en Ahab klinkt heerlijk. Lekkere simpele beat en rappers die allemaal hun kwaliteiten showen. Op het funky ‘Werk aan de winkel’ rapt GMJ door middel van vele vergelijkingen heel wat beroepen aan elkaar. Een leuk bedacht concept dat eens te meer aangeeft dat het spelen met woorden Jans ding is.
De track ‘Alarmfase 3’ gaat over de hypocriete zaken in de muziekindustrie en bevat wat wijze lessen voor startende rappers.
Een nummer met echt inhoud is de gevoelige slottrack ‘Ik meen t echt remix’ over de zelfmoord van het broertje van Grootmeester Jan. Een sobere, passende beat wordt door GMJ goed gebruikt om zijn gevoelens te uiten. Een nummer dat qua sfeer, onderwerp en stemgeluid lijkt op Brainpowers ‘Je moest waarschijnlijk gaan’.

‘Collaboratorium’ bevat behoorlijk wat lekkere tracks. Toch zitten er wat haken en ogen aan de plaat. Het aantal gasten op de plaat is wel vrij hoog. Hoewel het voor de afwisseling goed is dat Grootmeester Jan niet op elk nummer solo te horen is, zou hij best wat meer tracks alleen mogen dragen. Verder zijn de producties aardig, maar niets bijzonders. De eerdergenoemde tracks als ‘Bitchness remix’ en ‘Ghetto.nl’ zijn wat beats betreft gewoon regelrechte missers. Over het algemeen is het album goed te luisteren, maar het is zonde dat hij niet zorgt voor die paar échte knallers (zoals ‘Doorhalen’ van DAC), die de cd wat verder boven de middelmaat uit zouden doen steken.

Meer info: http://www.grootmeesterjan.nl

Tracklist:
01. Je www Toch?!
02. Muziek Maestro
03. Grenzeloos
04. Denksport
05. Werk Aan De Winkel
06. Was Ik Maar Een Rapper
07. Alarmfase 3
08. De Lekkere Remix
09. Bitchness (remix)
10. Jomp Op En Neer
11. Metnizz
12. Ghetto.nl
13. OWH!
14. Ik Meen T Echt (remix)

Geplaatst door bowie op 3 februari 2006