Grijnzende Hef Bundy kijkt uit over Hoogvliet, dankzij Signpainters & Co.

De coverfoto van Hef z’n biografie Puur is door Signpainters & Co. vereeuwigd op een appartementencomplex in Hoogvliet. Echter is de titel van het boek vervangen door een ander ijzersterke titel uit het oeuvre van ‘Bundy’: De Wereld Is Van Jou.

Daarmee lijkt hij tegen iedereen uit de buurt waar hij opgroeide te zeggen; ‘Geloof in je dromen en kijk naar mij, alles is mogelijk in dit leven.’ Puur, het boek dat de rapper samen met Erik Jan Harmens schreef, beschrijft niet alleen zijn come-up als artiest maar ook de lange weg die hij en broertje Crooks af moesten leggen vóór rap überhaupt in beeld kwam. In het grauwe Hoogvliet leerde hij de wetten van de straat en zag hij van dichtbij hoe mensen daarmee moesten dealen. In de persoonlijke, in de ik-vorm geschreven memoires beschrijft hij zijn bewogen leven, waarin hij continu schakelt tussen de straat en het artistieke succes. De block, de plek waar je hangt met vrienden en vijanden, is simpelweg gezellig, maar is dat ook nog steeds zo wanneer je dure accesoires draagt?

Hef is als hij zichzelf die vragen stelt continu in tweestrijd; tussen de liefde voor zijn tevens bekende en rappende broers en zijn eigen weg naar boven, tussen de verantwoordelijkheid voor zijn vrienden en de hulp die zij hem bieden als crew Team Vieze. Tussen de moeder van zijn kind en de wijde wereld die lonkt, tussen een seks- en een softdrugsverslaving en tussen schulden en money blowen. Hij blijkt iemand die altijd wikt en weegt, en onderweg naar de top heeft moeten leren prioriseren. Een verhaal over stukgelopen broederschappen in de muziekbusiness en nieuwe vriendschappen elders. Maar vooral over de eenzaamheid van een alleenstaande vader, die zijn eindeloze gedachtestromen in een druk leven probeert te temperen.

Puur is opgedeeld in korte, hapklare hoofdstukken, die vernoemd zijn naar quotes die alleen Bundy over tafel kan laten gaan. Het moet voor Harmens een feest geweest zijn om het verhaal aangehoord te hebben, maak je alleen al op uit de inhoudspagina. “Nog even Playstationnen is wel mijn moment in de catacomben”, heet een van de hoofdstukken. En een andere: “Waar ik vandaan kom is de regel: als je geen money hebt shut the fuck up.” Quotes die je hem simpelweg gortdroog hóórt zeggen zodra je ze leest.

De zinnen zijn zo puur mogelijk (whats in a name?) opgeschreven, waardoor het lijkt alsof je als lezer bij Hef aan tafel zit in de Rookworst-studio. Zonder vier andere gasten, felle lampen, camera’s en crew. Die podcast is de reden dat Hef geen geschreven interviews meer doet. Uiteraard betreuren we dat, maar in dit boek heeft hij ook dát onderdeel van zijn vakmanschap perfect gecoverd. Bundy laat een echte en rauwe kant van zichzelf zien, door middel van anekdotes. De ene keer zijn die grappig, maar vaker bloedserieus. Een boek dat precies is wat in kapitalen op de kaft geschreven staat.

Puur verscheen op 1 december en is inmiddels alweer toe aan de zevende druk. Bestellen kan hier.

Geplaatst door bowie op 12 december 2022