Grandmaster Flash – The Bridge. Concept of a Culture

Natuurlijk ben je hoopvol wanneer je een plaat van iemand als Flash voor het eerst in je cd-speler stopt. Een korte blik op de tracklist met artiesten die mee hebben gewerkt aan dit album doet het beste vermoeden. Big Daddy Kane, Q-Tip, Busta Rhymes, Snoop Dogg, MC Supernatural en DJ Kool zijn slechts een paar namen die graag een steentje bij wilden dragen aan een zeldzame en misschien wel laatste plaat van de grootmeester.

Shine All Day is het openingsnummer waar Q-Tip op zijn befaamde wijze een verder slappe track verbloemt. Jumz en Kel Spencer nemen ieder een couplet voor hun rekening, maar echt indruk maken ze niet. Het nummer is te lief, te dun en dus riskant om als eerste nummer voor deze cd te gebruiken.
Over een compleet andere boeg komt Busta Rhymes op de track Bounce Back. Rap rappend brengt hij een ode aan Grandmaster Flash en DJ Scratch. Jammer dat de nerveuze piepjes het hele nummer aanhouden en echt teveel van het goede worden. Ook Busta heeft betere tijden gekend, hij kan tegenwoordig niet echt meer verrassen.
De grootste teleurstelling moet dan nog komen. Nota bene Snoop Dogg draagt bij aan een track over een van de meest uitgemolken thema’s van de laatste tijd. Onder de verrassende titel Swagger wordt weer eens nadruk gelegd op hoe soepel en nonchalant de heren door het leven gaan. Instrumentaal gezien is het werkelijk waardeloos en als het couplet “I’m feelin’ the way you walk/I’m feelin’ the way you talk” luidt ga je je afvragen waar je naar aan het luisteren bent. Heel snel skippen.

Een van de weinige positieve momenten beleef je bij de track What If waar KRS One van zich doet spreken. Over duistere beats wordt het heden aan het verleden gelinkt. Eindelijk een track waar inhoud en vorm het verwachtte niveau halen. Eindelijk een track waar zowel Flash als KRS aan de goede oude tijd doen denken.

Verder bevat de cd een ode aan de B-boys en B-girls van weleer. Dat gasten als Flash en Cool Herc veel betekend hebben voor deze subcultuur is alom bekend. Op de track Tribute To The Breakdancer is een freestyle te horen van MC Supernatural die de belangrijkste crews uit het heden en verleden noemt en roemt. Here Comes My DJ is ook een uptempo track ondersteund door Let me clear my Throat-DJ Kool. Ouderwets Amerikaans en een van de weinige toevoegingen die van positieve invloed zijn.

Ondanks de lovende recensies die Grandmaster Flash in verscheidene Amerikaanse media krijgt, blijft de teleurstelling overheersen na het luisteren van het album. Noch Flash noch de artiesten van naam kunnen het oldschool gevoel terugbrengen. Het slaan van een brug tussen vroeger en nu is maar voor weinig artiesten weggelegd en ook Flash slaagt hier niet in. The Bridge (too far) was bij nader inzien misschien een betere albumtitel geweest.

Tracklist:
01. Intro
02. Shine All Day ft Q-Tip, Jumz & Kel Spencer
03. We Speak Hiphop ft KRS One, Afasi, Kase-O, Macho & Abass
04. Here Comes My DJ ft DJ Kool & DJ Demo
05. Bounce Back ft Busta Rhymes
06. Swagger ft Red Café, Snoop Dogg & Lynn Carter
07. What If ft KRS One
08. Interlude
09. Tribute To The Breakdancer ft MC Supernatural
10.Can I Take You Higher ft Mr Cheeks, Caz & Tito
11.Grown & Sexy ft Mr Cheeks
12.When I Get There ft Big Daddy Kane & Hedonis Da Amazon
13.Interlude
14.I Got Sumthin’ To Say ft Lord Ikim Allah, J-Flow & Almighty Thor
15.Unpredictable ft Syndee & Big Daddy Kane
16.Those Chix ft Byata, Princess Superstar & Hedonis Da Amazon
17.Bronx Bombers ft Lordikim Allah, Almighty Thor & Mann Child
18.Outro
19.Oh Man (intro)
20.Oh Man ft Syndee & Natacha Atlas

Meer info

Geplaatst door bowie op 13 maart 2009