GOOD Music – Cruel Summer

Hij heeft een bepaalde visie en alles moet zich daar naar schikken. Niet alleen de muziek, maar ook de kleding (De bril van Graduation, het rokje van Watch The Throne), de videoclips en het artwork behoren tot de wereld die Kanye voor ons heeft geschapen. Wij (de rest van de wereld) kunnen het alleen maar op ons af laten komen en proberen het te begrijpen.
Bij de eerste luisterbeurt van Cruel Summer doemen er een aantal vragen op zoals: waarom staat R. Kelly op dit album en waarom staat er auto-tune op zijn stem? (je kunt R. Kelly van veel beschuldigen, maar niet dat hij niet kan zingen) Wat voegt dj Khaled toe op Cold? Waarom krijgt 2Chainz maar vier zinnen op The Morning?

Wanneer je de plaat voor de tweede keer op zet, maken vooral de vele producers van het album (18 in totaal) een goede indruk. Net als op Watch The Throne werkt iedereen met iedereen samen en het resultaat zijn kale, maar spannende beats waarin effectief gebruik wordt gemaakt van vocalen-samples (Mercy, The Morning en Higher). De rappers lijken vooral heel erg blij met hun leven en dat zorgt voor een hoop grappige punchlines (white girls, Politicking, that’s that Sarah Palin), maar verder dan de onderwerpen drank, geld en (blanke) vrouwen komen ze niet. Enige uitzondering is Kid Cudi die in het door hem geproduceerde Creepers uithaalt naar mensen die hem aanstaren. Creepers is ook meteen een van de hoogtepunten van het album.

Cruel Summer klinkt uiteindelijk dan toch als een groepsplaat waarop de mannen voornamelijk lol hebben achter de microfoon en in de eerste plaats gewoon lekker willen klinken. Rappers als Big Sean, Cyhi the Prynce en 2Chainz moeten het hebben van hun prettige stemgeluid en flow en daar ligt dan ook de nadruk op bij dit album. Pusha T komt op dit album niet echt lekker uit de verf en Jay-Z maakt zich er een beetje te makkelijk van af op Clique. Gelukkig is het Kanye West die deze minpunten weer goed maakt door zijn gebruikelijke combinatie van openheid en arrogantie, zoals op zijn solotrack Cold (don’t talk about style cause I embarrass you).

Al met al is Cruel Summer een degelijke plaat geworden die het misschien niet redt bij Kanye’s magnum opus My Beautiful Dark Twisted Fantasy of Watch The Throne, maar nog steeds een aanrader is voor iedere hiphopliefhebber zonder oogkleppen.

Tracklist:
01. To The World – Kanye West feat. R. Kelly
02. Clique – Kanye West feat. Jay-Z & Big Sean
03. Mercy – Kanye West feat. Big Sean, Pusha T & 2Chainz
04. New God Flow – Kanye West feat. Pusha T & Ghostface Killah
05. The Morning – Raekwon feat. Pusha T, Common, 2Chainz, Cyhi the Prince, Kid Cudi & D`banj
06. Cold – Kanye West feat. DJ Khaled
07. Higher – The-Dream feat. Pusha T, Mase & Cocaine 80s
08. Sin City – John Legend feat. Travis Scott, Teyana Taylor, Cyhi the Prince & Malik Yusef
09. The One – Kanye West feat. Big Sean, 2Chainz & Marsha Ambrosius
10. Creepers – Kid Cudi
11. Bliss – Teyana Taylor feat. John Legend
12. Don’t Like – Chief Keef feat. Kanye West, Pusha T, Big Sean & Jadakiss

Geplaatst door bowie op 16 oktober 2012