GMC and ERC – Dedicated

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het begin is niet indrukwekkend. De eerste drie tracks gaan bepaald niet over originele onderwerpen, integendeel. Het gaat veelal over onderwerpen die vallen onder de kopjes “liefde voor hiphop”, “dissen” en “familie en vrienden”, niet bijster interessant dus. Maar gelukkig brengt “Dutch Masta”, de vierde track, weer wat leven in de brouwerij. Waar bij de eerste drie tracks de beats nogal droog en saai overkwamen, heeft deze track een lekker blije sample waarbij er een grote kans is dat je meebouncet op de lekkere drums en bass. Helaas wordt het niveau qua tekst weer naar beneden gehaald aangezien GMC het weer over dissen heeft, alleen nu verpakt in een verhaaltje over ‘the game’; “I’ll be playing the game en drive people crazy”. De cd gaat zo rustig verder, op dezelfde manier als hoe het begon: eentonige beats met standaard rijms, alhoewel “Is About To Shine” weer wat variatie brengt met een vrouwelijke zanger en rapper Reezz.

Dan komen we aan bij de beste track van het album: “All In” met El Da Sensei en One Be Lo. ERC heeft puik geleverd met deze beat en GMC tilt z’n tekstuele kunsten op deze track naar een wat hoger niveau. El Da Sensei en One Be Lo maken het geheel af met prima bijdragen. Tell Al is eveneens een prima nummer. De productie is zeer in orde met een dope donkere sample. Qua tekst is het ook interessanter dan de meeste teksten op dit album. GMC laat zien dat ie best in staat is om een goed verhaal te schrijven over een boeiend onderwerp, alcohol.

Hoe verder je de afspeeltijd omlaag ziet gaan, hoe doper de tracks worden. Het tweede deel is dus een stuk interessanter dan het eerste. De reden waarom het tweede deel beter is, is simpel: GMC snijdt in het tweede deel andere onderwerpen aan dan in het eerste deel, uitgezonderd van de titeltrack “Dedicated”. Neem bijvoorbeeld “Yesterday”, een persoonlijke track waarin GMC ons meeneemt in z’n verleden. Ten slotte verdient “End With The Past” ook wel een voldoende, een track over de geschiedenis van Nederland en tevens de vooroordelen.

Dedicated is geen cd waar de vonken vanaf vliegen. GMC’s Engelse uitspraak is zeer goed, maar verder zit het allemaal erg simpel in elkaar en komt de delivery vaak droog over. Bovendien moet hij vaak z’n woorden kracht bij zetten met (mother)fucking, waar je na een tijdje wel moe van wordt. Ook vallen het aantal refreintjes je op, wat wel wat minder had gemogen. Het lijkt nu alsof de hele cd slecht is, maar dat is zeker niet zo. Er staan een aantal goeie tracks op met dope beats, maar het is geen album waarvoor je meteen naar de winkel rent. Eindconclusie: mwah, met moeite een voldoende.

Tracklist:
01. Intro
02. A Change In The Game
03. Movin’ feat. Dj Damented and Dj Illtactics
04. Dutch Masta feat. Dj Chief
05. Earn Ya Props
06. Doing Things
07. Is About To Shine feat. Reezz and Alicia
08. Cherry On Top
09. All In feat. El da Sensei and One Be Lo
10. Tell Al
11. End With The Past
12. Dedicated
13. Yesterday feat. Dj Damented
14. Outro

Meer info: http://www.gmcanderc.nl

Geplaatst door bowie op 9 oktober 2006