GMB (Gery Mendes) maakt indruk in BIRD

Je hebt artiesten die het internet als verkapte vuilstort gebruiken en alles wat ze maken het wereldwijde web opslingeren. GMB doet, bewust of gedwongen, het tegenovergestelde. Na zijn belachelijk goede optreden in de onterecht verloren Grote Prijs finale in 2006, dropt hij bijna een later zijn debuut This Is Not An Album… This Is A Phase. Weer een jaar later start het succesverhaal met Kyteman’s Hiphoporkest, neemt hij met een voltallige band een live-dvd op in WATT (die overigens nooit uitkomt) en doet hij in de loop der jaren het nodige acteerwerk. Qua solomateriaal horen we afgezien van een paar losse nummers echter weinig van Gery Mendes.

Hopelijk is het optreden in BIRD een definitieve aanzet tot de release van een tweede album, want één album is wel erg weinig voor een artiest die al zolang bezig is.

In een redelijk gevulde zaal bouwt de show zich rustig op. GMB begint met enkel een gitaar als muzikale ondersteuning met Sunday Blue Sky. Na tien minuten verschijnt de band, bestaande uit een gitarist, bassist, drummer en toetsenist op het podium. Wat volgt is een strakke, energieke show voor een enthousiast publiek dat voor een groot deel bestaat uit bekenden en trouwe fans.

Rap, zang, gitaar, percussie, beatbox, dwarsfluit, live beats maken op een drumloopcomputer. GMB beheerst het allemaal en Black Woman is een mooi voorbeeld van hoe deze tof de Rotterdammer een aantal van deze talenten combineert.

Bekendere tracks als Meanwhile en Mr. Entity krijgen door de uitvoering met band weer een frisse sound die goed aansluit op de nieuwe tracks met een ‘GMB-vibe 2.0’. Kijkende naar het festivalseizoen en GMB’s sound, zou de lente geen verkeerde periode zijn om een tweede album uit te brengen.

Het einde van de avond illustreert nogmaals hoe veelzijdig Gery Mendes is. Wanneer door technische problemen het laatste nummer niet gestart kan worden, pakt GMB de mic om een beatbox en freestyle eruit te gooien. Het is dan ook zonde dat BIRD vanavond niet is uitverkocht. Geen enkele bezoeker zal namelijk niet enthousiast naar huis zijn gegaan.

Geplaatst door bowie op 27 november 2012