Gluren bij de Zuiderburen #2: dit zijn de tofste acts uit Mechelen

De titel van de serie Gluren bij de Zuiderburen kun je zo letterlijk nemen als maar kan. We nemen namelijk een kijkje bij de meest flexe acts uit België. Nadat we in de eerste episode inzoomden op Genk, rijden we nu 100 kilometer naar het westen en belanden we in Mechelen. Jij dacht dat België alleen bekendstaat om chocolade, strips, bier en wielersport? Hell no! We zetten de spotlights neer in grote steden die niet voor de hand liggen, dus reken er niet op dat we Brussel, Antwerpen en Gent gaan behandelen. Net als in Genk schotelen we zes acts voor waarvan wij vinden dat je ze gehoord moet hebben.

Safi
Safi (Sevi Geerts), geboren op 24 mei 1990 te Antwerpen, is een songwriter, rapper, zanger en producer. Van kleins af aan koesterde hij een passie en liefde voor muziek. Op 15-jarige leeftijd ontdekte hij de kracht van het schrijven.

In 2012 maakte hij van zijn hobby zijn beroep, toen hij op 22-jarige leeftijd Spreej ontmoette, met wie hij na een spontane samenwerking het succesvolle hiphop-duo Safi & Spreej leven inblies. Ze brachten drie albums uit, waarvan het derde, Trots, na uitgave binnenkwam op nummer 3 in de Vlaamse Ultratop. Safi & Spreej scoorden met verschillende singles in de hitlijsten en toerden vier jaar België door, waar ze zalen uitverkochten en op veel grote festivals speelden waaronder twee keer Pukkelpop. Naast België wisten ze het ook te schoppen tot optredens in Nederland, Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika en Japan.

In 2016 besloot het duo uit elkaar te gaan om de focus te leggen op solocarrières, die ze oorspronkelijk beiden voor ogen hadden, maar tot dan aan de kant hadden geschoven vanwege hun onverwachte succes als groep. In september van dat jaar bracht Safi zijn eerste single als solo-artiest Fine uit, die twaalf weken in de hitlijsten stond. Daarna volgde nog een aantal singels die deel uitmaakten van zijn zoektocht naar de sound en stijl die hij wilde brengen. Toen hij die ontwikkeld had, ging hij zich volledig richten op een solo-album, dat op 16 maart 2018 uitkwam onder de titel Bewust. 2019 zal in het teken staan van veel nieuwe muziek.

BizzyBlaza
BizzyBlaza is een Mechelse rapper die al even bezig is, maar met zijn Hot Nigga-remix uit 2014 wist hij de deur volledig in te trappen in de scene. De opvolger, ChickyBangbang, bracht weer nieuwe hitte voor op de straten.

Hij wordt vaak beschreven als één van de ‘realste’ rappers van Vlaanderen, brengt zijn raps zonder een blad voor de mond te nemen en schuwt de controverse niet. Hoewel hij voornamelijk bekendstaat om zijn punchlines en straatrap, brengt BizzyBlaza ook inhoud en inzicht in zijn raps. Zijn single Money tot de dood is nu al een classic en zorgde voor heel wat controverse.

Shockproof
Na  meer  dan  een  decennium achter de microfoon is Shockproof terecht een gevestigde waarde in het  Vlaamse hiphoplandschap. In 2005 was hij te horen op de single Zomer, met Pita, Drei en Baz. In 2006 kroonde hij zich tot Vlaams freestylekampioen (Skillz VI) en bracht hij samen met zijn groep PT Crew drie albums uit. Zijn eerste solo in 2008 resulteerde in de succesvolle plaat ‘Controverzen’, gestut door Shockproofs energieke flow, kritische teksten en de jazzy beats van producer Mellow P.

In 2010 werd het tijd voor wat anders en verzorgde Shockproof de vocals bij STUFF. , de experimentele band van  jazzdrummer Lander Gyselinck. Bij de rasmuzikanten van STUFF. haalde hij zijn inspiratie voor het album Versterking. Hij speelde op deze cd met de link tussen hiphop en andere genres zoals jazz en elektronische muziek en puurde er zijn eigen stijl uit. Daarvoor zocht hij versterking bij ervaren muzikanten die hem de weg wezen in hun genre: van dj Mixmonster Menno tot jazzsaxofonist Andrew Claes.

Shockproof ging de afgelopen jaren ook op zoek een meer technische benadering van rappen. De nadruk ligt op interactie tussen tekst en beat, de stem wordt een instrument en de raps worden muzikaler. De inhoud heeft hier echter niet onder te  lijden.

Ondertussen is Shockproof onderdeel van Okkupeerder, een Gents hiphopcollectief ontstaan rond drummer Jan Heirman. Vier muzikanten en twee woordsmeden brengen een frisse mix tussen hiphop en jazz. In 2017 verscheen hun debuut-EP Kaap de Goede Hoop. Verwacht geen gouden kettingen en schaars geklede danseressen, maar rijmelarij en instrumentale prestaties van de bovenste plank. Na Kaap de Goede Hoop is het tijd voor iets nieuws. In maart komt hun nieuwe plaat Ergens Onderweg uit. Shockproof treedt in dialoog met de muzikanten, ondersteund door jazzy hiphopbeats.

Bouzzy
Amper een jaar geleden kwam Bouzzy in zijn hometown Mechelen in aanraking met hiphop. In de muziekstudio van het lokale jeugdcentrum ROJM werd zijn talent meteen opgemerkt door de rappers van ZwartWerk die hem onder hun vleugels namen. De beloftevolle Mechelaar werd daarna ook geselecteerd voor Studio Brussels’ Nieuwe Lichting.

Even later bracht hij met Joga Bonito zijn eerste mixtape uit, waarmee hij nogmaals z’n kunnen bewees. Met z’n soepele flow en unieke latin sound laat Bouzzy een frisse wind waaien door de Vlaamse hiphopscene. Op 19 mei kwam zijn eerste EP bij Eigen Makelij uit en de jonge Mechelaar met Marokkaanse roots loste met zijn Splash EP de hoge verwachtingen moeiteloos in. Zo kreeg de gelijknamige single meteen rotatie bij Studio Brussel. De toekomst van Vlaamse rap is verzekerd.

Cedje
Het is in Mechelen waar Cedje met de straatbanger In de trap in 2015 zijn naam op de map zet. Voor velen klinkt de artiest niet Belgisch. Niet zo heel vreemd aangezien hij afkomstig is van Nieuwendam, Amsterdam.
Er verschijnen Zonamo-sessies, Boef co-signed hem en vanaf dan zijn er veel ogen gericht op Cedje. Met verschillende losse tracks en video’s zorgt hij ervoor dat hij in de picture blijft.

Eind 2017 nodigde Rotjoch hem voor een 101 sessie waar hij de track Mixen live deed. Dat is de de eerste single van zijn eerste EP In Een Setup, die in september 2018 uitkwam. Cedje wordt gezien als de meest underground (t)rapper van Vlaanderen.

Ikraaan
Ikraaan is een 21-jarige zangeres en songwriter. Ze maakt al sinds haar vijftiende muziek en begon aanvankelijk in het Engels. Enkele jaren later begon ze in het Nederlands te schrijven. Haar beweegredenen waren simpel; ze denkt in het Vlaams en er is nog veel ruimte om te experimenteren in de Nederlandstalige scene. Deze jongedame gebruikt haar liedjes als een uitlaatklep.

Haar inspiratie haalde ze initieel vooral uit Tupac. Vreemd zou je zeggen, maar niet als je goed luistert; alles draait bij haar om ‘love & awareness’. Haar diepzinnige teksten vloeien voort uit haar affiniteit met poëzie. Binnenkort brengt ze haar EP Happy Pill uit en zal ze zich definitief nestelen in de muziekwereld.

Geplaatst door bowie op 19 februari 2019