GloRilla, een Dreamville link-up en metaforen over een classic van The Temptations

De gouden platenspelers zijn weer uitgereikt – wellicht daarover later meer op deze site – maar er verscheen ook genoeg nieuwe muziek afgelopen weekend. Uiteraard levert dat een opgefriste Spotify-afspeellijst op, waarin we al onze favorieten hebben gesleept voor je. De week begin je dus gewoon met een selectie aan verse tunes. Drie lichten we er voor je uit, aan jou is het om op ontdekkingsreis te gaan en de rest te beluisteren.

Akeem Ali – He’s Bad

Laten we open kaart spelen; we hadden vóór dit weekend nog nooit van Akeem Ali gehoord, maar een betere kennismaking dan dit hadden we niet kunnen wensen. Akeem Ali duikt namelijk regelmatig in een alter ego – Keemy Casanova – waarmee hij een 70’s pimp flair de rap game in smokkelt. In He’s Bad leent hij een van de bekendste samples uit het oeuvre van The Temptations. Maar wie denkt dat een rapje bossen over Papa Was A Rolling Stone enkel corny lines oplevert zit ernaast. Deze guy komt namelijk met de leukste, meest doordachte metaforen van het jaar tot nu toe.

Hij verpakt ze in een springerige, smakelijke flow die alle kanten opschiet maar nooit van het doel afwijkt. Clevere lines voor woordspelingen gooien en daarmee opvallen: “I nicknamed my razor blade five cents, because if you move on this shit just might nick you.” De video ziet er tevens uit alsof hij lol had tijdens het opnemen, terwijl hij transformeert van Ali naar Keemy.

GloRilla – Internet Trolls

Wat de strekking van je problemen, overpeinzingen of onzekerheden ook is, GloRilla heeft er waarschijnlijk een oplossing voor. Nadat ze rapte dat niet elke dag de zon schijnt en daarom houdt van de dag van morgen in haar single met Cardi B is ze terug. Met een nieuwe motiverende speech genaamd Internet Trolls, that is. Daarop bespreekt ze de sprookjesachtige façade die social media met zich mee heeft gebracht en herrinert ze de luisteraar eraan dat buiten het scherm niet alles is wat het lijkt.

JID & Lute – Ma Boy

J. Cole’s Dreamville-imprint is aangesteld om de soundtrack te verzorgen van Creed III. Het eerste geluid van de soundtrack komt van JID en Lute, die allebei hun visie geven op broederschap. In Ma Boy delen ze hoe ze alles – van succes tot persoonlijke struggles – konden delen met hun day ones, in razendsnelle flows. Het is dan ook knap dat ze op een flitsende drumpartij als deze zó kwetsbaar over kunnen komen.

De hele selectie van twintig songs van het moment is hieronder te checken. Pro-tip: gun jezelf een abonnement op die playlist en blijf altijd op de hoogte.

Geplaatst door bowie op 6 februari 2023