Gildemeesters & De Vloek – Nazarener Mixtape

Zelfverzekerdheid en arrogantie zijn twee eigenschappen die vele rappers in binnen- en buitenland kenmerken. Zo ook de jongens van De Vloek en Gildemeesters. Op deze Nazarener Mixtape scheppen ze veelvuldig op over hun kwaliteiten. De beats zouden de luisteraar geregeld wegblazen, de flows zouden strak zijn en de relevantie van de crew zou vanzelfsprekend wezen. Jammer genoeg wordt met de muziek de daad slechts zelden bij het woord gevoegd.

Het eerste wat opvalt bij het luisteren is de matige eindmix. De volumeknop moet flink open om enigszins acceptabel geluid te horen en van een lekker pompende bass is eigenlijk nooit sprake. De eigen beats van afwisselend Robin, Risso, Tony en Gildemeesters zelf komen zo niet echt uit de verf. Zonde, want er zitten wel aardige producties tussen. De goed gebruikte Barbara Streisand (!) sample op De Weg en de gitaar op MuZiek zorgen wel voor lekkere muzikale ondersteuning voor de raps. Vooral laatstgenoemde nummer laat je hoofd meeknikken.

Waar de producties nog ergens zijn in te delen tussen matig en redelijk goed, zou dat voor de raps te positief zijn. Alle vier MC’s hebben een weinig bijzondere stem, simpele rijmpjes en een matige flow. Geregeld passen zinnen niet, waardoor een woordje snel wordt afgeraffeld. Als dat alles nog in dienst zou staan van een vernieuwende of verrassende boodschap, is het misschien nog te slikken. Nu wordt het vervelend. Zeker wanneer het collectief zich op Is dit alles? afvraagt waar de kwaliteit is gebleven en op andere nummers met eenvoudig braggen en boasten zichzelf wel bijzondere kwaliteiten toedicht. “Ja ruige hiphop, dat is waarvoor we leven. Dus daarom blijven we komen om het te geven. Zie het als taak, want ik hoor te veel bagger waarvan ik braak. Daarom droppen we dit, weten wat we doen omdat het als gegoten zit,” rapt Jok op Alarm.

Het is allemaal al veel vaker gezegd en gedaan en meestal nog beter ook. De enkele nummers over andere onderwerpen, zoals Geld, lijden ook onder de bovenstaande minpunten. De twee beatboxtracks van Rudebeats zijn daarom welkome creatieve tussendoortjes. Op Gymnastic lips 1 is onder andere een Nederlandse versie van Rahzels If your mother only knew te horen en ook Gymnastic lips 2 klinkt een stuk overtuigender dan het gemiddelde nummer op deze mixtape.

Op tracks als Oldskoolvibe en Is dit alles? spreken de artiesten uit hoezeer ze verslingerd zijn aan hiphop. De toewijding aan en liefde voor rapmuziek lijkt nogal diep te zitten en dat is in principe goed om te horen. Dat ze zich als liefhebbers zorgen maken over de staat van de Nederlandse hiphopscene is dan ook niet gek, al valt er natuurlijk te discussiëren over de kwaliteit binnen het genre. Op basis van deze Nazarener Mixtape is in ieder geval duidelijk dat De Vloek en Gildemeesters niet de aangewezen personen lijken om dat niveau op te krikken. Hoe hard ze zelf het tegenovergestelde ook roepen.

Tracklist:
01. Nazarener anthem
02. Oldskoolvibe
03. Alarm
04. Gymnastic lips 1
05. De weg
06. Luchtdruk
07. Jenever
08. Ragguh
09. Gekke gek
10. Geld
11. Licht
12. Is dit alles?
13. Gymnastic lips 2
14. Represent die ruige shit
15. MuZiek
16. Gedonder
17. Hee!

Meer info

Geplaatst door bowie op 3 maart 2008