Gil & Megas cruisen de zomer tegemoet met de EP ‘Het Gaat Beter’

Het gaat niet goed met Gil & Megas. Dat lijkt slecht nieuws, maar het tegendeel is waar: Het Gaat Beter met Gil & Megas. De twee vaandeldragers van de Tilburgse hiphopscene brengen vandaag hun nieuwe EP uit en daarvoor gaan ze sonisch een hele andere kant op dan op hun eerdere EP’s.

Waar je op Dertien Hoog en Juice veel onvervalste hiphop- en trapbangers tegenkwam, zetten ze op Het Gaat Beter vol in op de pop en house uit de jaren tachtig. Schrik niet, want overal wordt gewoon op gerapt, en alles is ondergedompeld in een hiphopsausje. Zo is er een plaat ontstaan waarop voor ieder wat wils is te vinden. Disco-vibes? Check! Melodische trap? Yes. Catchy hooks? Sure. Maar ook liefhebbers van snoeihard klappende beats kunnen hun lol op met de EP.

Met veel uptempo beats zorgt Megas ervoor dat je rechtstreeks de ruimte in vliegt. De instrumenten van Franse electro-grootheden als Daft Punk en Jean-Michel Jarre lijken zo uit het vorige millennium te zijn weggelopen en in Tilburg te zijn geplaatst. De arrangementen zijn hypnotiserend en ijzersterk, en naast de melodieuzere aanpak van Gil wordt er extra saus toegevoegd door vocals van zangeres SEYI en Megas en het funky gitaarspel van Jean Louis Fournier.

Dat je ook op de dansbare producties top notch kunt komen met bars, bewijst Gil ook. Op Space gaat ‘ie all in met homies Wakeem en T.Dutty en op het drumloze deel van Accatief rapt hij: “Soms denk ik ‘Was ik maar anonymous’ / Heb een main bitch en another miss / Je bent geen killer, that’s another miss / heb another hit…”, vlak voordat de drum ‘n bass-drums de track weer overnemen. Daarna is er de grande finale getiteld Shooter Chick. Een ode aan alle sterke vrouwen die voor zichzelf opkomen op een razendsnelle beat die het midden houdt tussen triphop, drum ’n bass en UK garage. De spacey synths vliegen je nog een keertje om de oren en dan is de ruimtereis na 32 minuten alweer voorbij.

Het Gaat Beter is zo een muzikale speeltuin geworden waarin alles lijkt te kunnen. Zelfs binnen de tracks wordt gewisseld tussen muziekstijlen, waardoor het duo het verrassingsgehalte continu hoog houdt. Het is een vrolijke potpourri van allerlei genres, maar wel met een duidelijke lijn en visie. Ze hebben muzikaliteit en catchyness hoog in het vaandel, zonder daarbij aan te sluiten bij wat op dit moment de hitlijsten domineert. Gil & Megas hebben een eigen rijbaan gecreëerd, en dat is niet die linker waar nu iedereen op rijdt. Ze cruisen de zomer tegemoet met een hopelijk trendsettende plaat.

Geplaatst door bowie op 12 februari 2019