Gift Of Gab – 4th Dimensional Rocketships Going Up

Gift Of Gab, de uitermate sympathieke MC van de Californische crew Blackalicious, vond dat de tijd rijp was om een solo-album te droppen. Op dit album, 4th Dimensional Rocketships Going Up, werkt hij samen met twee relatief nieuwe producers, te weten Jake One en Vitamin D, en dit pakt goed uit. De stijl van deze twee producers is behoorlijk mellow en past goed bij de rustige flow van Gift. Anders dan op de Blackalicious-albums is er niet veel humor te vinden op 4th… Niks ten nadele van het album trouwens, maar het is allemaal vrij serieus. Ten tijde van het schrijven van dit album las Gift Of Gab veel boeken over meditatie, dat is de reden waarom zijn teksten op dit album over het algemeen abstract zijn, zo gaf hij aan in een recent interview met ons.

De opener van het album is een heerlijke track. Op “The Ride Of Your Life” wordt de luisteraar meegenomen in Gift Of Gab’s wereld over een funky, relaxte beat. De piano-sample in dit nummer wordt door Gift constant geaccentueerd met zijn flow, wat een apart nummer oplevert. Daarna volgt een nummer dat beter van de plaat afgelaten had kunnen worden: “Rat Race”. Deze track is een flauw G-funk-achtig gedrocht dat misstaat op het album. Afwisseling is natuurlijk goed, maar op deze manier hoeft het niet. Gelukkig is het overgrote deel van het album erg goed. “Up” is een tekstueel hoogstandje van slechts één couplet waarin Gift vertelt over een ontmoeting met een Afrikaanse man in een taxi, die hem vertelt dat de Amerikaanse ghetto’s in vergelijking met zijn eigen land zo erg nog niet zijn. Aangezien veel Amerikanen (blank en zwart) Amerika als het middelpunt van de wereld zien, is deze relativerende tekst erg verfrissend. De productie is een heerlijke cut-up van Sly And The Family Stone’s “If You Want Me To Stay” (voor de funk-liefhebbers op HIJS: check Sly’s album “Fresh” waar dit nummer op staat). Andere hoogtepunten zijn het soulvolle “To Know You” en het introspectieve “Moonshine”.

4th Dimensional Rocketships Going Up is een album geworden dat door de liefhebbers van Blackalicous zeker gewaardeerd zal worden. Gift Of Gab is een MC met een zeer herkenbare stijl, die niet voor iedereen is (erg laidback), maar dat deze rapper skills heeft zal niemand betwisten. Jake One en Vitamin D maken beats die vaak dicht in de buurt komen van Chief X-Cel’s creaties (de andere helft van Blackalicious), zonder als regelrechte kopie te klinken. Voor fans van conscious hiphop en soulvolle beats is dit album een absolute aanrader, alsmede voor open-minded muziekfans in het algemeen.

Tracklist:
01. The Ride Of Your Life
02. Ratrace
03. Way Of The Light (feat. Vursatyl)
04. Stardust
05. Flashback
06. Up
07. The Writz
08. To Know You
09. Real MC’s (feat. Vursatyl)
10. Hold On
11. In A Minute Doe
12. Evolution
13. Moonshine
14. Ride On

Bonus Track
15.Just Because

Meer info: http://www.blackalicous.com

Geplaatst door bowie op 9 augustus 2004